Antikcruising i Skåne

Sommartid exploderar Skåne av trevliga livsstilsbutiker, kaféer och en och annan samlarmarknad. Familjens Reseguide packar väskan och åker söderut i jakten på Skånes hjärta. Åk gärna bil, men glöm inte att ta med cykeln. För barnens skull!

Det är inte utan orsak som Österlen blivit Sveriges Toscana. De böljande slätterna, de rapsklädda fälten och de ljumma vindarna från Östersjön som åtminstone i kustbandet möjliggör ett medelhavsinspirerat klimat. Som på Apotekarns Trädgård i Simrishamn där Peter Englander driver inspirationsträdgård, kafé, butik och bed- and breakfast.

Bara några mil utanför Simrishamn ligger Sveriges första bokby i sömniga Borrby. Hela idén myntades av Peter Bodén, ägare till Hundörats antikvariat längs Köpmansgatan. Precis som i Wales och Hay-on-Wye på gränsen mot England har Borrby allt som krävs av en bokby. En lantlig idyll med glansdagarna bakom sig, gott om tomma butikslokaler och en rik historia, gärna med kända inslag som kan locka besökare till regionen. Idag, drygt tre år senare finns ett tjugotal verksamheter i Borrby. Här finns antikvariat, förlag, barnbokhandlare, översättare och inredningsbutiker som också säljer det skrivna ordets hårda omslag. Tillsammans med barnen besöker vi antikvariatet Barnens Bokhandel som finns i Bokhuset på Köpmansgatan 28, mitt i byn. Marianne von Baumgarten-Lindberg som i flera år drivit barnbokhandeln i Triangeln i Malmö har numera valt att satsa på butiken i Simrishamn och antikvariatet Barnens Bokhandel i Borrby. Längst in i Bokhuset finns en liten läshörna där man kan krypa upp och läsa härliga böcker tillsammans med barnen.

Från Borrby är det knappa sex mil till Degeberga rakt norrut. På den gamla grusplanen vid hembygdsföreningen arrangeras varje år Degeberga Samlarmarknad där tusentals människor letar fynd bland hundratals utställare från hela södra Sverige. Ursprungligen var det tänkt att marknaden skulle vara en söndagsutflykt, men i takt med att utställarna strömmade till redan på fredagskvällen utökades snart öppettiderna även till lördagseftermiddagen. I långa rader står knallarna på led. En del med utrensade garage, andra med förkärlek till en viss produkt eller en viss stil. Höganäskrus är ett måste i Skåne liksom emaljkärl, porslin och fina tavlor för en spottstyver. Visst finns det möbler och hela möblemang med både matbord, stolar, vitrinskåp och sideboards även om småsakerna är det som dominerar. Barnen hittar både leksaker och en och annan serietidning som trots protester från oss föräldrar ändå följer med oss hem. Tvärs över gatan håller hembygdsparken öppet hus med nybryggt kaffe och goda kakor i Sövde prästgård. Barnen sjunker ner i skuggan med varsin glass i handen. Det är jobbigt att resa intensivt.

Fakta: Ta dig runt: Enklast är att ta sig runt med bil, gärna med en cykel på taket eller dragkroken. Självklart kan du ta tåget till Skåne och hyra bil på plats. Det går även kollektivtrafik mellan orterna, även om utbudet är begränsat. www.skanetrafiken.se Boende: Apotekarns Trädgård i Simrishamn www.apotekarns.se, Kockska Gården i Simrishamn www.kockskagarden.se, Körsbärsgården i Degeberga www.korsbarsgarden.com,  Ängshyddan i Degeberga www.angshyddan.se och  Pappersbruket i Östanå, norr om Broby www.pappersbruket.se Äta/Kafé: Apotekarns Trädgård i Simrishamn, Widtsköfle Café i Vittskövle, Ekströms Café & Bageri i Degeberga, Duvanders i Kristianstad, Fröjd af Sverige i Osby. Degeberga Samlarmarknad kan du besöka söndagen den 19:e juli 08:00-16:00. Marknaden tjuvöppnar redan på lördagen. 

Vilma Ottersten trivs då hon har gott om böcker runt omkring sig.
Vilma Ottersten trivs då hon har gott om böcker runt omkring sig.
_E6A3450
Erwin Karlsson besöker Barnens Bokhandel tillsammans med mamma Maria.
_E6A3498
Innan Barnens bokhandel kom till byn upplevde många att det saknades böcker för barn. Idag säljs både nya och begagnade böcker.
_E6A3533
Alfons Ottersten fyndar böcker i Borrby. – Idag fick jag en ballong, säger Alfons glatt.
_E6A3544
Familjen Ottersten på lördagspromenad genom Borrby.
_E6A6603
Degeberga Samlarmarknad.
_E6A6612
Fynd för den som söker antikviteter.
_E6A6700
Det är kul, men varmt i Degeberga.
_MG_1242
Apotekarns Trädgård i Simrishamn.
_MG_1250
Medelhavsmiljöer på Apotekarns i Simrishamn.
_MG_1381
Peter Englander driver Apotekarns Trädgård i Simrishamn.
_MG_1445
Såväl barn som vuxna älskar Apotekarns Trädgård.