Bland vilda djur på riktigt. Vad ska en safariresa kosta?

En äventyrlig safariresa till Afrika står högst upp på många familjers önskelista. Man vill helt enkelt få möjlighet att stifta bekantskap med Afrikas vilda djur. Gärna tillsammans med en härlig vecka på stranden. Varför inte på Zanzibar eller i Moçambique?

Att köra egen bil i Afrika är inte alls så svårt som man först kan tro. Dessutom är hyrbil riktigt prisvärt.
Att köra egen bil i Afrika är inte alls så svårt som man först kan tro. Dessutom är hyrbil riktigt prisvärt.

Det är inte konstigt att Afrikas savanner lockar. Få platser i världen är lika orörda som de väldiga naturområdena i Serengeti, Ruaha och Selous (Tanzania), Hwange och Mana Pools (Zimbabwe), Okavangodeltat, Savuti och Chobe (Botswana) och South Luangwa (Zambia).

Familjeresor hos flertalet researrangörer.

Numera är familjeresor ett vanligt temapaket hos många safariresearrangörer. Exempelvis arrangerar genuina Äventyrsresor en klassisk familjeexpedition till Tanzania där man kombinerar Ruaha Nationalpark med soliga dagar på Zanzibar. Men smakar det så kostar det. Elva dagar (med avresa från Stockholm) kostar 39 900 kr per person (vuxna) och 29 900 kronor för första barnet. För större familjer tillkommer ordinarie pris för barn nummer två. Med andra ord kostar en resa för fyra, två vuxna och två barn nästan 150 000 kronor (149 600 kr). Och då ingår varken vaccinationer, dryck eller dricks.

Familjeresor med egen bil är ett utmärkt sätt att uppleva Afrika på egen hand.
Familjeresor med egen bil är ett utmärkt sätt att uppleva Afrika på egen hand.

Även Kenzan Tours har familjeresor till Afrika. För en tiodagars resa till Tanzania, med safari i Tarangire och Ngorongoro och fem dagar på Zanzibar får man betala 27 900 kronor per person (vuxen) och 18 500 kr (barn under 12 år).

Bekvämt att köpa färdiga paket, men är det värt priset?

Både ja och nej för att svara på en ganska komplex fråga. Det är naturligtvis dyrt att betala  150 000 kronor för en resa på 11 dagar, men samtidigt är servicen exemplarisk och allt följer ett förutbestämt schema som gör att du som resenär kan slappna av och lägga över allt ansvar på safariarrangören. Det intressanta är att jämföra vad samma resa skulle kosta om man köper exakt samma upplägg av ett lokalt företag i Afrika och väljer att boka till flygbiljetten på egen hand.

Med egen bil kommer man både människor och djur nära. Dessutom kan man stanna var man vill.
Med egen bil kommer man både människor och djur nära. Dessutom kan man stanna var man vill.

Bra priser hos lokala arrangörer i Afrika.

Via en snabb sökning på google hittar man raskt ett flertal arrangörer som ordnar resor i Afrika. Faktum är att det är samma företag som fungerar som underleverantörer till flera svenska reseföretag och med andra ord redan genomför safariturer med svenska familjer.

Acacia Overland arrangerar exempelvis en 13 dagars Östafrikatur med Zanzibar (Kenya och Tanzania) för 1 990 euro per person. Då ingår boende på hotell och safariturer (gamedrives) till Maasai Mara, Serengeti och Ngorongoro och tre dagar på Zanzibar. En liknande resa ”Kenya och Tanzania Adventure” kostar 1292 euro och ”Highlights of Tanzania” 1275 euro. I runda slag 12 500 kronor för respektive resa.

Self-drives och safari på egen hand

Att hyra en bil på plats och ge sig ut på safariturer på egen hand är varken svårt eller farligt. I hela södra Afrika finns mängder med biluthyrare som hyr ut expeditionsbilar där man kan bo upp till fyra personer i en enda bil (taktält). Priserna startar på knappt sex hundra kronor dygnet (Nissan Double Cab med två taktält) och varierar ända upp till flera tusen kronor dygnet (Toyota Land Cruisers). Det enda som kostar därefter är mat, logi (några hundra kronor natten), nationalparksentré (max tusen kronor dygnet) och diesel. Äventyret får du på köpet. Britz www.britz.co.za hyr ut expeditionsutrustade bilar i Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe och Moçambique.

Japanska pickups med taktält på taket är billigast i expeditionsbilssegmentet.
Japanska pickups med taktält på taket är billigast i expeditionsbilssegmentet.