Byta bostad, ett fantastiskt sätt att uppleva Europa till en billig penning

Önskar du dig en härlig sommarsemester, men känner att kostnaderna skenar iväg? Då kanske det är dags att prova ett nytt sätt att semestra  – genom att byta bostad med en annan familj i en helt annan del av världen.

_MG_7509
Omgivningarna kring Wien bjuder på härliga kultur- och naturupplevelser.

2014 bytte vi bostad för första gången någonsin. Under flera år hade vi reflekterat över alla bostäder som står tomma under sommaren, samtidigt som vi själva betalar dyra pengar för att bo på hotell, stuga eller lägenhet. När vi tillslut, efter flera års renovering, faktiskt hade ett färdigt hus att byta bort var det dags att skrida till verket. Valet föll på bostadsbytarsajten Intervac.

Att byta bostad kräver visserligen lite arbete. Dels skall du hitta en bostad där du vill bo, tidsperioden skall passa och sist men inte minst skall den andra parten också vilja byta bostad med dig under samma veckor. Men detta är ju en del av själva semestermyset, att surfa runt, drömma sig bort, skriva brev och hoppas. Vi både skickade iväg och fick ta emot förfrågningar utan att det blev ”napp”. Ett tag tänkte vi att det nog inte skulle bli något, men så en dag fick vi en bytesförfrågan från en familj som bodde mitt i Wien. Det kändes rätt, och vi tackade ja.

Redan första kvällen fick vi ett varmt mottagande i Wien.
Redan första kvällen fick vi ett varmt mottagande i Wien.

Man kan även byta bil, men eftersom vi ville bila ner genom Europa och kombinera vårt bostadsbyte med lite sol och bad i Kroatien, så bestämde vi oss för att bara byta bostad. Vi hade kommit överens med ”vår familj” att vi skulle spendera en kväll tillsammans innan de gav sig av mot Sverige, men tyvärr fick de aldrig möjlighet att se Sverige det året, då deras dotter hastigt fick läggas in på sjukhus dagen innan vi kom ner. Med andra ord hade bostadsbytarplanerna kunnat få ett abrupt slut om det inte hade varit för denna fantastiska familj som lät oss flytta in i deras stora lägenhet, medan de själva fick flytta in hos grannen, som ändå var bortrest.

Därefter bodde de i sin kolonistuga, och vi fick spendera 11 dagar i deras hem – precis som planerat. Att de inte åkte till Sverige möjliggjorde för oss att umgås, och vi fick en fin introduktion till staden Wien och livet i Österrike. De kunde svara på alla våra nyfikna frågor, om allt från hur skolväsendet fungerar, till politik, arbetsliv och vardagens alla frågor och måsten.

Efter en vecka i tält var det ljuvligt att flytta in i familjens lägenhet på 100 kvadrat. Och vi kände oss hemma direkt, uteslutande tack vare familjens enorma gästfrihet, men också för den Ikeainredda lägenhetens svenska design. Här var det inte bara kastruller och mattor från Ikea utan snarare var hela lägenheten som ett enda stort Ikea varuhus. Ikea-kök, Ikea-badrum, Ikea-sängar, Ikea-soffor, Ikea-bord, stolar, mattor och till och med leksaker från – Ikea.

Wien är rakt igenom en härlig stad att vistas i. Den är väldigt lätt att ta sig fram i, det är billigt att åka bussar, spårvagnar och tunnelbanor och människorna är vänliga. Engelskan varierar från att de inte förstår ett ord, till att de pratar flytande engelska. Den största delen av tiden spenderade vi med att se allt Wien har att erbjuda och eftersom vi hade bil kunde vi även besöka ”Wachau” – en mycket vacker vin- och aprikosdal, samt Rax – topparna närmast Wien.

Solnedgång över Wien. Kliv upp högt och tillbringa kvällens sista ljus på en kulle nära staden.
Solnedgång över Wien. Kliv upp högt och tillbringa kvällens sista ljus på en kulle nära staden.
Under sommarhalvåret vimlar Wien av härliga uteserveringar och kulturevenemang. Rådhusplatsen. Foto: Lois Lammerhuber.
Under sommarhalvåret vimlar Wien av härliga uteserveringar och kulturevenemang. Rådhusplatsen. Foto: Lois Lammerhuber.

Vi hade förmånen att träffa och umgås med dem vi bytte bostad med. Så är inte alltid fallet. Även om familjen är borta så får man naturliga kontakter med grannar, familj och vänner i ett helt vanligt bostadsområde i ett land långt bort i en annan del av världen. Bortsett från att det är billigt att byta bostad med en annan familj kan man spendera pengar på saker man vill uppleva snarare än på hotell och dyra restauranger.

Fakta

Det finns flera olika organisationer som erbjuder hjälp med att genomföra ett bostadsbyte. Vi använde Intervac. Andra exempel på siter är Homelink och Hembyte.

Medlemskap i Intervac kostar 795 kr/år. Det garanterar ett semesterbyte, vilket innebär att om du har lagt upp din profil och skickat iväg minst fem förfrågningar men inte fått napp kan de förlänga ditt medlemskap ytterligare ett år utan kostnad. Du kan också prova att vara medlem i Intervac under 20 dagar utan kostnad.

Missa inte en utflykt till Schönbrunn. Foto: Peter Burgstaller.
Missa inte en utflykt till Schönbrunn. Foto: Peter Burgstaller.

Tips på saker att se och göra i Wien:

  • Schönbrunn Tiergarten; världens äldsta ännu existerande djurpark.
  • Hofsburgpalatset och Spanska Ridskolan, där du kan se shower med Lipizzanerhästar.
  • Museikvarteren; här finns bland annat Leopoldmuseet och Moderna museet.
  • Schönbrunn Schloss där du besöka slottet, njuta av parken och utsikten, leta dig fram i en labyrint samt delta på Apfelstrudelshow.
  • Naschmarkt – Wiens mest populära marknad.
  • Prater – ett tivoli med ett av världens mest kända pariserhjul, Riesenradt, 65 meter högt. Känt från bland annat James Bondfilmen ”Iskallt uppdrag” från 1987
  • Griezing, en gammal by i utkanten av Wienerwald, omgiven av vinodlingar.
  • Kahlenberg och Leopoldberg; berg i Wien, med vacker utsikt över staden. Vid Kahlenberg finns en höghöjdsbana.

Utanför Wien:

Wachau – en uråldrig dal fylld av borgruiner, praktfulla kloster och branta vinodlingar.

Rax – En del i Rax-Schneeberggruppe. Rax har en höjd på 2009 möh, och man tar sig upp till toppen för vandring med hjälp av en kabinlift.

Centrala Wien