Cykelsemester med barnen – södra Gotland ger minnen för livet

Har du alltid drömt om att cykla mellan Gotlands mjuka sädesfält? Packa då cykelväskorna och ge dig ut på en tur mellan vikarna som etsar sig fast i minnet. Cykeln tar du med dig hemifrån.

Från Visby rullar Toftatrafiken söderut med överfulla pakethållare och hyrcyklar i massor. Sädesfälten vajar rogivande i sommarvinden och för en gångs skull har vi vinden rakt i ryggen. Redan vid Leva Kungslador, strax söder om Visby tar vi lunch och njuter av skördesäsongens grönsaker och kockens spännande utbud. Å ena sidan är Gotland är ett himmelrike för oss som reser spontant utan egentliga mål, men å andra sidan är svårigheterna att hitta mat, boende och proviant så pass allvarliga att man måste planera dagsetapperna i förväg. Åtminstone bortom Visby innerstad. Missa inte Stensugnsbrödet från Leva Kungslador eller getosten från Smakrike i Ljugarn. Få saker är så uppskattade som att slå sig ner i gröngräset och njuta av en stenugnsbakad limpa med getost från Gotland och en flaska Wisby Klosteröl. Själv föredrar jag en egenkomponerad pastasallad med mandel- eller ramslökspesto från Gotlands delikatesser, eller varför inte Gotlandspotatis med aioli, Västerbottensost med kroketter och härlig Chevré med getost från ön och rödbetor från gården bakom knuten på Pighuset i Ljugarn? Få platser är så äkta som Gotland. Inte undra på att vi vill cykla för evigt.

Trots Gotlands rika utbud av både småvägar och cykelvägar kan det ibland vara svårt att hitta en riktig rundtur. Ett tips är att starta i Visby och följa kusten söderut mot Burgsvik, Hoburgen och sedan fortsätta till östsidan mot Ronehamn, Ljugarn, Katthammarsvik, Roma och tillbaka till Visby. Totalt en tur på lite drygt 23 mil. Att cykla runt hela Gotland är 36 mil.

Att packa rätt är halva nöjet. Undvik plastpåsar och sopsäckar och packa din utrustning i riktiga cykelväskor. Då slipper du läckande påsar och blöta kläder och kan minimera packningen. För en veckas cykeltur räcker i allmänhet två cykeltröjor, förstärkningsplagg, underkläder, långbyxor och regnkläder. Glöm inte vantar och mössa då vinden ibland är kylig, även på sommaren. Och så cykelhjälm förstås. Och något snyggt till kvällen. Har du planer på att tälta tillkommer tält, sovsäck, liggunderlag, spritkök, mat och vatten. Ska du bo på vandrarhem så bör du ta med egna lakan och handduk annars springer avgiften lätt upp emot hotellpriser. Glöm inte regnkläder till barnen och blöjor förstås, om du reser med små barn.

Egen cykel eller hyra? Många cyklister föredrar att ta med en egen cykel hemifrån, medan andra tycker att hyrcyklarna fungerar lika bra. Räkna med femtio kronor enkel väg för att ta med en egen cykel på båten och från 525 kronor i hyra för en vecka. För cykelkärra tillkommer 450 kronor. Barncykelvagn 500 kronor/vecka. Gotlands Cykeluthyrning www.gotlandscykeluthyrning.com eller Visby Hyrcykel www.visbyhyrcykel.se Mer information på Destination Gotland. www.destinationgotland.se

Gotland bjuder på en rik variation av cykelvägar.
Gotland bjuder på en rik variation av cykelvägar.
Tapasrätter på Pighuset i Ljugarn.
Tapasrätter på Pighuset i Ljugarn.
Tapas på självklara Pighuset i Ljugarn. Naturligtvis på råvaror från trakten.
Tapas på självklara Pighuset i Ljugarn. Naturligtvis på råvaror från trakten.
Leva Kungslador.
Leva Kungslador.
Barnbus i skogen, Leva Kungslador, Gotland.
Barnbus i skogen, Leva Kungslador, Gotland.
_MG_5362
Sommarlunch på Leva Kungslador.
Leva Kungslador är ett måste när man besöker Gotland.
Leva Kungslador är ett måste när man besöker Gotland.
Sötsaker på Leva Kungslador.
Sötsaker på Leva Kungslador.

 

Familjens reseguide