Edinburgh – bland säckpipor, kiltar och afternoon tea.

Få städer ligger så vackert som Edinburgh. En liten storstad på toppen av en slocknad vulkan med spännande arkitektur, härliga pubar och kaféer som föredrar afternoon tea.

En rykande kopp te i Edinburgh. Clarindas Tea Room.
En rykande kopp te i Edinburgh. Clarindas Tea Room.

”My own romantic town” – lär författaren Sir Walter Scott ha beskrivit Edinburgh i flera av sina brev och böcker. Och nog är staden vacker, dessutom imponerande gammal. Inte ens den nya staden ”New Town” kan skryta med att det är speciellt ny. De flesta av husen härstammar från 1700-talet och även om pubarna och restaurangerna är moderna och minimalistiska finns det inget som skvallrar om områdets hippstatus när du tittar på de smutssvarta byggnaderna. Ryktet säger istället att Edinburgh passerat London vad det gäller antalet restauranger per invånare och utan tvekan finns alla världens kök representerade i Edinburgh, om än bara med en kock. Billigast är det att äta på pubarna som serverar enkla och rejäla portioner med fish & chips och shepards pie. Nationaldrycken är förstås öl och whisky även om skottarna numera till och med accepterar ett glas vin.

Två distrikt i centrum: Edinburghs centrum delas in i två områden – nya och gamla stan – med ”Princes Street Garden” mitt emellan, i skuggan av det väldiga slottet Edinburgh Castle. I gamla stan hittar du härliga gränder med butiker som säljer allt från whisky till kiltar och gosedjur av sjöodjuret Nessie. I New Town är däremot Princess Street gatan som lockar flest besökare oavsett om du söker internationella märkeskläder eller inhemsk design.

Historiskt erkännande: Både gamla och nya stan i Edinburgh är klassade som UNESCO-skyddade världsarv av FN. Dessutom har man som enda stad i världen fått FN:s särskilda utmärkelse:”City of Literature”, tack vare en unik historia som en av världens största litterära scen. Den årliga bokfestivalen Edinburgh International Book Festival i slutet av augusti är ett måste liksom turer i fotspåren av några av Skottlands nutida bestsellerförfattare. Numera finns det guidade turer med inriktning på kända författare och historiekaraktärer som Harry Potter och kommissarie Rebus, men också klassiska teman som Sir Walter Scott (författare till bland annat romanen om Ivanhoe). I gamla stan finns till och med ett författarnas museum ”Writers museum” i Lady Stair House, i kanten av en öppen bakgård. Men även om ytan mest skvallrar om den historiska storhetstiden är Edinburgh en modern stad av klass. Vägg i vägg med hundraåriga pubar ligger varuhus som Harvey Nichols (30-34 St Andrew Square) fullt av designmärken av internationell karaktär. Samma sak med Jenners på 48 Princess Street, ett varuhus från 1838, som funnits så länge någon kan minnas.

Edinburgh International Bokk Festival.
Edinburgh International Bokk Festival.

Edinburgh Castle: Slottet, eller borgen i Edinburgh är en självklarhet för alla som besöker Skottlands huvudstad. Borgen ligger imponerande på kullarna, på samma plats där den legat i åtminstone tusen år. Försvarsborgen grundades av Kung Malcolm redan på 1000-talet och har i århundraden stått emot otaliga angrepp från engelsmännen. Den äldsta intakta delen härstammar från 1100-talet och så sent som 1920 gjordes den sista tillbyggnaden av borgen som fortfarande fungerar som militärförläggning och där kronjuvelerna förvaras.

Edinburgh Castle, på toppen av en slocknad vulkan.
Edinburgh Castle, på toppen av en slocknad vulkan.

Barnen älskar Edinburgh: Med barn är Edinburgh rena rama guldgruvan. Bortsett från klassiska utflyktsmål som Edinburgh Zoo, Nationalmuseum – där barnen kan peka ut kända byggnader från plan sju, leta ekorrar i botaniska trädgården och spana efter kiltklädda män i centrum finns det en lång rad parker som både barn och vuxna uppskattar. Så här på hösten är det däremot skönare att krypa inomhus och hälla upp en rykande kopp svart te. Givetvis med nygräddade scones bredvid.

Under sköna dagar är en bussresa med öppna turistbussar att föredra. Då slipper man långa promenader med små barn och får ändå möjlighet att se och uppleva mycket.
Under sköna dagar är en bussresa med öppna turistbussar att föredra. Då slipper man långa promenader med små barn och får ändå möjlighet att se och uppleva mycket.
IMG_9239
Det finns gott om både lyxiga och enkla tehus i Edinburgh.
Afternoon_Tea_at_Llangoed_Hall_
Lyxig afternoon tea.
6F1U7287
Klassisk scones på Clarindas i Edinburgh.
6F1U7203
Originalet – Clarindas.

FAKTA:

Klassisk afternoon tea i Edinburgh: Clarindas Tea Room www.clarindastearoom.co.uk Eteaket www.eteaket.co.uk Mimis Bakehouse www.mimisbakehouse.com The Tower Restaurant www.tower-restaurant.com Sheraton Edinburgh www.sheratonedinburgh.co.uk Prestonfield www.prestonfield.com The Dome www.thedomeedinburgh.com The Roxburghe www.theroxburghe.com The Colonnades at the Signet Library www.thesignetlibrary.co.uk

Ta dig dit: Flyg från Sverige med lågprisbolag för cirka 1000 kronor. Det finns arrangörer av paketresor som erbjuder resa med boende i en vecka från cirka 3500 kronor/person. www.travelstart.se, www.resfeber.se, www.flygvaruhuset.se

Ta dig runt: Centralt går du till fots. I övrigt med buss inom stadsgränsen, eller taxi.

Boende: Billigast är att köpa en paketresa direkt från Sverige. Prova annars Airbnb www.airbnb.se där priserna och utbudet varierar kraftigt.  Restid: Cirka 1,5 timmar från Sverige. Tidsskillnad: Edinburgh ligger en timme före Sverige. Valuta: Pund, cirka 13,87 kronor (151112). Guideböcker: Lonely Planet ”Pocket Edinburgh” från 2014 eller ”Scotland” från samma förlag från 2015. Båda på engelska. Internetinformation: www.visitscotland.org, www.edinburgh.org