Sopot, Gdynia och Gdansk. En helt ny värld på andra sidan Östersjön.

I norra Polen bildar de tre städerna Gdynia, Gdansk och Sopot regionen Trojmiasto. Städerna bjuder på en rik kultur, strandliv, nöje och många evenemang. Ett perfekt resmål för barnfamiljen som kräver intressanta aktiviteter för både stora som små.

Text & Foto: Pia Thunström

Vi bokade en lägenhet i Sopot mitt emellan Gdansk och Gdynia. Sopot har en historia som kurort medan Gdansk och Gdynia främst har varit arbetarstäder. Under hansaepoken var Gdansk dessutom en omtalad handelsstad vid floden Wislas mynning. Vi bokade lägenheten redan i maj för att vara säkra på att vi skulle få plats i slutet av juli. Det finns många lägenheter att välja på i olika prisklasser. Vårt krav var ett centralt läge nära stranden. Med två vuxna som älskar kultur och shopping och en 7-åring och en 3-åring som båda är fulla av energi behövs närhet till olika aktiviteter för att alla ska vara nöjda.

Sopot har ett rikt kulturliv och erbjuder en fantastisk sandstrand som är klassad som en av Europas vackraste stränder. Stranden är finkornig, nästan som pulver. Längs stranden går en strandpromenad, en självklar samlingspunkt för familjer, ungdomar, idrottare och äldre. Valet föll på en trerumslägenhet på Kazimierza Wielkego, 800 meter från stranden och den berömda piren Sopot Pier med en hänförande utsikt över Östersjön och den 500 meter långa vita sandstranden. Lägenheten innehöll alla bekvämligheter och på köpet fick vi en värd som ringde och kollade att allt var till belåtenhet och gav tips på utflykter. Sex nätter kostade 5 800 kr inklusive slutstädning.

I Sopot finns räddningen vid dåligt väder; Aqua Park. Ett badhus med bubbelpooler och spa för de vuxna och barnpooler och rutschkanor för de små. Aqua Park har även en utomhuspool med häftig klätterställning med rutschkanor som fick våra barn att säga: ”Wow, där ska vi åka!”. Inträdet kostar omkring 200 kr för två vuxna och två barn, men då får man bada från kl 9.00 till stängningen kl 18.00

I Gdynia, 6 km från Sopot finns vetenskapscentrumet Centrum Nauki Experyment. Här får barn och vuxna upptäcka hur vatten, luft, kroppen och jordens krafter fungerar. Något som gav ett starkt intryck var ett litet rum där man gick in och fick uppleva ett simulerat jordskalv. Barnen älskade vattenexperimenten där de fick skjuta med vattenpistoler, veva upp vatten, skaka fram vatten och se vilka effekter som vattenvirvlar kan ge. En familjebiljett kostar 58 zloty, cirka 140 kr. Man spenderar minst två timmar, om inte mer på Experyment. Tyvärr saknar anläggningen  restaurang vilket innebär att man bör besöka anläggningen på förmiddagen eller först efter lunch. Det finns en automat med smörgåsar, godis och dricka. Experyment har stängt på måndagar men är öppet kl 9.00-18.00 på vardagar och kl 10.00-19.00 lördagar och söndagar.

Trojmiasto har extremt många köpcentrum, en av de bättre är Centrum Riviera i Gdynia med 250 butiker, från märkesbutiker som Guess, Tommy Hillfiger etc. Köpcentrumet har egna gator, men det kan vara lite svårt att hitta runt. Räkna med 4-5 timmar på plats. Favoriten blev Galeria Baltycka i Gdansk. Inte lika stor som Centrum Riviera, men med sina 150 butiker räcker den gott och väl. Baltycka blev också barnens favorit eftersom den har ett lekland. Du kan lämna  barnen på leklandet medan du själv går och handlar. Skulle något hända så ringer personalen upp.

Sista kvällen åt vi på restaurang Toscana i Sopot som serverar bra mat. Restaurangen har ett 30-tal platser och är ofta fullbelagd. Vi hade tur och gick förbi kl 17.30 och det råkade finnas ett bord ledigt.  Om du har vägarna förbi, prova havskräftorna, de var suveränt goda med en fantastiskt god marinad. Notan slutade på 580 kr med varmrätt, dessert, vin och drycker för fyra personer. En suverän sista måltid i ett vackert Sopot dagen innan båtfärden hem.

FAKTA:
Stena Line trafikerar Karlskrona – Gdynia. Bil med fyra passagerare kostar i högsäsong omkring sex tusen kronor. Missa inte att boka massage på båten. Hög nivå till bra pris: 50 min för 320 kr. Stena Line har anpassat sina resor utifrån de minsta passagerarna. Lekland, lekhörna, uppträdanden och underhållning. Barnbuffé med köttbullar och pannkakor. På dagbåtarna får ett visst antal barn besöka kapten och styra båten med kaptenshatten på! www.stenaline.se

www.booking.com och www.hotels.com  har brett utbud av boende. Privatpersoner använder dessa för att förmedla sina lägenheter. En bra garanti för att både kund och lägenhetsinnehavare ska hålla ingångna avtal.

Text & Bild: Pia Thunström.

_E6A0122
Grand Hotel i Sopot är en klassiker.
_E6A0215
Barnen älskar de härliga sandstränderna i Sopot.
_E6A9437
Hilda och Livia trivs på stranden.
_E6A9498
Gigantiska björnbär på marknaden i Sopot.
_E6A9833
Hansastaden Gdansk är ett måste i norra Polen.
IMG_0254
Barnen spelar fotboll på Baltycka köpcentrum. Foto: Pia Thunström.
IMG_0264
Ljuvliga dagar på stranden. Foto: Pia Thunström.
IMG_0291
Passa på att klippa dig för under hundralappen. Foto: Pia Thunström.
IMG_0307
På Experyment får barnen lära sig hur tekniken fungerar. Foto: Pia Thunström.
IMG_0338
Vattenlekar på Experyment. Foto: Pia Thunström.