Energiboost på Yasuragi Spa med tonårsbarn

Efter en lång resa norrifrån checkade vi in på Yasuragi på Hasseludden utanför Stockholm vid 16-tiden. I flera veckor hade vi sett fram emot en härlig upplevelse i varma vatten där bara jag, min man och våra två tonårssöner skulle få ett dygn tillsammans. Varma bad, himmelsk utsikt och japanska traditioner.

Avkoppling i varma källor på Yasuragi Hasseludden.
Avkoppling i varma källor på Yasuragi.

Yasuragis satsning på Tokyopaket över sportlovet satt som handen i handsken för vår del. Just under sportloven har Yasuragi sänkt åldersgränsen till 13 år med förhoppningen om att familjer med lite större barn ska uppleva stillhet tillsammans. Samma upplägg råder under påsklovet, den 24 mars till 3 april. Japanska traditioner, god mat och avkopplande bad. Receptionen hade bokat in oss på två intilligande rum , ett för mig och min man och ett för våra två tonårssöner, med en fantastisk utsikt mot vattnet.

Avskalade rum i japansk design på Yasuragi.
Avskalade rum i japansk design på Yasuragi.

I receptionen fick vi också en Yukata, en slags japansk bomullsrock som vi uppmanades att använda under hela vistelsen på Yasuragi. Den har man på sig hela tiden när man befinner sig i det japanska badet, går på alla aktiviteter och behandlingar och äter sina måltider. Under Yakatan bär man alltid torra badkläder eller underkläder för att slippa frysa. Självklart får man också låna ett par badtofflor.

Sagt och gjort så dressade vi om till Yakatan, för att sedan gå till det japanska badet. Väl där fick vi en introduktion i hur man tvagar sig på japanskt vis. Man slår sig ner på den lilla träpallen i tvagningsrummet, tar tvål och vatten på en tvättlapp och börjar tvätta sig, gärna utifrån och in mot hjärtat. Tvätta hela kroppen långsamt och var närvarande i varje rörelse – mindfullness skulle jag vilja säga.

Att tvaga sig traditionellt är förknippat med en rad ritualer.
Att tvaga sig traditionellt är förknippat med en rad ritualer.

Vi träffades vid den stora bassängen på det japanska badet, där vi simmade i några längder innan vi tog med oss våra korgar ut till de varma källorna som låg i tre etage utmed berghällen med utsikt mot vattnet. Efter en timme tog vi en paus i badandet och gick på Klangresa tillsammans. Det är en djupavslappning ackompanjerad av tibetanska klangskålar. Man ligger på en madrass med en filt över sig och låter tankarna svepas med i tonerna. Klangresan knyter an till gamla kunskaper om klangens läkande effekt och ger en skön avkoppling. Efter Klangresan stannade vi till i Kyarabi loungen, där det bjöds på färska, fräscha frukter, spirulina te och grönt te. Man kan även köpa kaffe och nyttiga snacks och godsaker och boka diverse behandlingar såsom massage och ansiktsbehandlingar.

Vi fortsatte badandet i det japanska badet men nu var det betydligt lugnare eftersom många dagsgäster redan hade åkt hem. Nu kunde vi simma och bada själva i de varma källorna. Vi avslutade badandet med en bastu och kallbad (7-8 grader i vattnet). Härligt uppfriskande.

Vår middag serverades i restaurang Tokyo. Där blev vi serverade en helt fantastisk 4-rätters middag av vår eminente servitör Rafael. Vi fick välja 2 förrätter, 1 varmrätt och 1 dessert. Fisk var temat för kvällen. Vårt samstämmiga betyg var absolut toppklass både på mat och  servitör.

Nudlar på restaurang Tokyo, Yasuragi Hasseludden.
Nudlar på restaurang Tokyo, Yasuragi.

Dagen efter började vi med Saunayoga medan tonåringarna fortfarande sov. Sedan simmade vi några längder i det japanska badet och badade utomhus i de varma källorna helt ensamma. En fantastisk bra start på dagen. Helt ensam i tvagningsrummet hann jag reflektera över vardagen. Nu ska jag stressa mindre och njuta mer. Allra helst på Yasuragi där vi definitivt kommer att återvända.

Yasuragi varma källor.
Yasuragi varma källor.

Rena och uppmjukade åt vi frukost tillsammans i restaurangen. Medan jag avslutade besöket med en rosendoftande ansiktsbehandling badade grabbarna i det japanska badet. Vad tyckte då barnen? Underbart sköna bad, ljuvlig avkoppling och bra med tid att prata med varandra. Inte minst eftersom den mobilfria zonen på Yasuragi förbjuder alla former av surf/mobil.

Fakta

Under sportloven sänker Yasuragi  åldersgränsen till 13 år hos besökande gäster. Tanken är att föräldrar ska ges möjlighet att koppla av tillsammans med sina tonåringar. Det är en resa till en annan värld utan att man behöver åka särskilt långt. Pris från 1550 kronor per person i delat dubbelrum. Då ingår boende, japansk fyra rätters middag, entré till japanska badet, te- och fruktbuffé, aktiviteter (exempelvis yoga eller klangresa), en japansk yukata (bomullsrock) och badkläder som du får behålla. Incheckning 16:00 och utcheckning dagen efter klockan tolv. Erbjudandet gäller 15 februari – 6 mars 2016, samt under påsklovet mellan den 24 mars till 3 april.

Yasuragi Spa