Familjen Åkesson från Karlskrona vandrade i Himalaya med barnen Carl (9) och Olof (6). – Nepal är ett fantastiskt land med en enaståenda natur och bra vandringsleder.

Utan någon egentlig vandringserfarenhet bestämde sig familjen Åkesson, mamma Ottilia, pappa Stefan och barnen Carl och Olof för att boka en resa till bergslandet Nepal. Allt började egentligen som en dröm kring att vandra som familj och när Ottilia fyllde år fick hon en bok om att vandra i franska Chamonix. När sedan Stefan fyllde år var bollen i rullning.  – Jag gav Stefan ett par vandringskängor, vandringsstavar och en guidebok till Nepal i födelsedagspresent och ju mer vi pratade om att ge oss av på en utmanande resa desto mer övertygade blev vi om att verkligen göra slag i saken.

Från luften syns världens högsta bergskedja.
Från luften syns världens högsta bergskedja. Himalaya.

Testtur i svenska fjällen. En vecka längs Jämtlandstriangeln. För att skaffa sig erfarenhet bestämde sig familjen för att prova utrustningen under en vecka i den svenska fjällvärlden. Resan gick till Jämtland och Svenska Turistföreningens anläggning Storulvån varifrån familjen gav sig av på en utmanande fjällvandring längs den berömda Jämtlandstriangeln, Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. – Det var en bra start på en utmanande vandring i Nepal. Tyvärr var vädret inte optimalt i Jämtlandsfjällen och det blev rätt mycket stretande mot en besvärande vind samtidigt som regnet sänkte temperaturen drastiskt. Men grabbarna kämpade på och vi kände oss väl förberedda inför resan till Himalayamassivets imponerande toppar, berättar Stefan Åkesson.

Hittade lokal guide med hjälp av internet. HiOnLife visade sig dessutom vara svenskt. Efter att ha bestämt sig för att resa till Nepal googlade Stefan på ”Vandring i Nepal” och hittade det lilla svenska företaget HiOnLife som erbjöd ett bra upplägg som passade barnfamiljer och samtidigt stödde flera lokala initiativ och arbetade med lokala guider. – Det var proffsigt från början till slut, berättar Stefan. Christina Sandström bor under stora delar av året i Nepal och känner guiderna väl vilket garanterar ett bra flyt och barnvänliga rutter. Dessutom var det skönt att kunna diskutera hela upplägget på svenska.

Med hjälp av lokala guider och företaget HighOnLife blev vandringen i Nepal mycket bra.
Med hjälp av lokala guider och företaget HiOnLife blev vandringen i Nepal mycket bra.

Vandra i Nepal – rätt guide ger lämpliga dagsturer och visar områdets finaste vyer. Vandringsturen ”Himalyan Family Trek – Annapurna Foothills – är en knappt tio mil lång vandringstur på en höjd av upp till 3210 meter över havet (möh) vid Poon Hill. Den som vill kan lägga till några dagar och fortsätta upp till de högsta bergens basläger, men med små barn på vandringsresa var det inget som familjen Åkesson ens övervägde. Istället njöt de av fantastiska dagar som stundtals var i hårdaste laget. – Det var inte barnen som tyckte att det var jobbigast, utan vi vuxna. I synnerhet jag, säger Stefan som fick besvär med sina knän på det hårda underlaget. Varje dag bjöd på hårda utmaningar, start klockan sju och trettio och vandring ända fram till kvällen med bara några korta stopp under dagen. Lunch åt familjen i enkla lodger längs vägen, hos familjer som helt enkelt fått i uppdrag att servera mat åt passerande turister.

Familjeresor – en dörröppnare in i det lokala vardagslivet. Men hjälp av barnen fick familjen snabbt kontakt med nepalesiska familjer längs vägen. Fattiga människor i en avlägsen del av Nepal som sett mindre av sitt eget land än vad familjen Åkesson gjort på bara några dagar. Överallt möttes familjen Åkesson av leende hjälpsamma människor som gjorde sitt yttersta för att vandringen skulle bli så bra som möjligt. – Ibland kan man känna att människor är vänliga bara för att vi är besökande turister som på sätt och vis betalar för en förväntad vänlighet, men så var det verkligen inte i Nepal. Istället var människor oerhört hjälpsamma och tog hand om oss överallt, säger Ottilia Åkesson.

Familjen bodde på enkla lodger längs vägen. Matlagning på en av logerna.
Familjen bodde på enkla lodger längs vägen. Matlagning på en av logerna.

Nepal så mycket mer än jordbävningar och katastrofer. Snälla gör så att människor återvänder. Trots att det snart gått ett år sedan den väldiga jordbävningen som drabbade Nepal skoningslöst på våren 2015 är antalet turister fortfarande på extremt låga nivåer. Orsaken tros vara medias negativa rapportering och att Nepal varit dåliga på att blåsa faran över. – För oss var det aldrig tal om att backa ur resan till ett av Asiens mest fascinerade länder. Är det någon gång som man bör överväga att åka till utsatta länder så är det i svåra ekonomiska tider då människor behöver utländska gäster mer än någonsin, säger Stefan. Överallt möttes familjen av en vädjan att få turismen att återvända.

Dagsturer med lätt packning på ryggen. Den tunga ryggsäcken bärs av bärare. I början tyckte familjen att det var ovant att använda sig av bärare, men efter några dagar accepterade de konceptet med att ge arbete åt så många som möjligt. Dessutom är turisternas ryggsäckar inte i närheten så tunga som många av de kollin som många bärare tar upp lokalt.  – Vi såg ofta bärare som småsprang förbi med säkert 75 kilo på ryggen. Uppför, ständigt uppför på flera tusen meters höjd. Det är klart att det imponerar, säger Stefan som själv hade önskat att han haft bättre kondition innan familjen gav sig iväg.

Familjen vandrade med lätta dagsturssäckar.
Familjen vandrade med lätta dagsturssäckar.

Tuffa dagar med god mat, ljuvligt te och tidiga kvällar. Att vandra tuffa dagsetapper flera dagar i sträck tar naturligtvis ut sin rätt till sömn. Planeringen säger 3-4 timmars vandring varje dag, men med små barn, som ser spännande saker mest överallt tar dagsetapperna mer tid. Bortsett från efterlängtade tepauser, en på förmiddagen och en på eftermiddagen serverades familjen mestadels vegetariska rätter högt upp i bergsbyarna. Friterad potatis, friterad banan och smakrika vegetariska grytor. Nästan direkt efter middagen, ibland orkade barnen med ett par rundors kortspel somnade familjen ovaggade. Det blir snabbt mörkt i bergsmassiven och elektricitet tillhör undantagen. Totalt gick familjen i nio dagar (lite drygt 10 km om dagen och stannade i Nepal i 18 dagar.

Bärarna sliter på Himalayas sluttningar.
Bärarna sliter på Himalayas sluttningar.

Tidsfördriv och saker att göra på resan. Lite osäkra på vad dagarna skulle innebära hade Ottilia och Stefan gjort sånghäften och planerat olika sorters aktiviteter till barnen för att undvika tristess och bråk. Ansträngningar som var helt onödiga. – Barnen hittade saker att göra vad vi än slog oss ner. De lekte med lokala barn, samlade stenar, pinnar och busade med höns i byarna. Jag tror inte ens att vi öppnade sånghäftena, säger Ottilia Åkesson.

Familjen såg inga andra västerländska familjer på resan, men gott och väl lokala barn som gärna lekte med Carl och Olof.
Familjen såg inga andra västerländska familjer på resan, men gott och väl lokala barn som gärna lekte med Carl och Olof.

FAKTA: Fjällvandring längs Jämtlandstriangeln: Startplatsen för Jämtlandstriangeln är STF Storulvåns Fjällstation mitt ute på fjället. Du kommer enkelt hit med bil eller med kollektivtrafik (tåg/buss/taxi). Storulvån ligger vid vägs ände (vägen slutar faktiskt här) 12 kilometer söder om Enafors. Från Åre är det omkring 50 km till Storulvån. Tänk på att du måste förboka busstransfern mellan järnvägsstationen i Duved och STF Storulvån Fjällstation senast klockan 17:00 dagen innan tfn 0647-704 77 www.wansethbuss.se Missar du att boka transfer får du helt enkelt ta en taxi. Man kan också starta Jämtlandstriangeln från STF Storlien Fjällgård i Storvallen ett par kilometer öster om Storlien

Vandra i Himalaya. Det svenska företaget HiOnLife erbjuder 16 dagars familjeresor till Nepal. www.hionlife.se Från Nepal flyger man till Pokhara (890 möh) och vandrar upp till Australian Camp under den andra dagen i Nepal. Sedan fortsätter vandringen Landruk (1751 möh), Jhinu (1740 möh), Chuile (2250 möh), Banthanti (2700 möh), Ghorepani (2850 möh), Poon Hill (3210 möh), Ghandruk (1951 möh), Syauli Bazaar (1010 möh) och jeepfärd tillbaka till Pokhara. Sedan fortsätter turen till Chitvan med möjlighet till elefantritt och besök i nationalparken innan jeepen vänder tillbaka till Kathmandu dagen efter. Bor och äter gör man på enkla lodger längs vägen. Pris: Två vuxna och två barn kostar 5860 USD, omkring 50 000 kronor (14 dagar). I priset ingår allt utom flygbiljett T/R Kathmandu, försäkringar, dricks till bärare och visumkostnader. Vill du lägga till en djungelsafari i Chitwan (det var så familjen Åkesson reste) så kostar resan 7120 USD, vilket motsvarar omkring 61 000 kronor (16 dagar).

Även Three Sisters Adventure Trekking www.3sistersadventuretrek.com erbjuder bra vandringsturer i Nepal. Visum: Som svensk krävs visum för att resa in i Nepal. Du kan välja mellan 15 dagars, 30 dagars eller 90 dagars visum till en kostnad av 400 kronor, 490 kronor eller 850 kronor för 90 dagars visum. Man kan också söka visum direkt på flygplatsen i Kathmandu (25, 40 eller 100 USD/person). Huvudstad: Kathmandu. Valuta: Nepalesiska rupie (NPR) 100 NPR = 8,12 SEK). Folkmängd: Omkring 30 miljoner. Språk: Nepali. Religion: Hinduism. Tidsskillnad: +4,45 timmar under vår vintertid, +3,45 timmar under vår sommartid).