Familjen Andersen njuter av tre veckor på St Lucia i Västindien

Tre härliga veckor på en paradisö var målet. Efter noggranna efterforskningar bestämde vi oss för att åka till St Lucia i Västindien. Kriterierna var varmt vatten, bra snorkling och lugn och ro.

Ljuvligt vatten på Suger beach.
Ljuvligt vatten på Suger beach.

St Lucia är en före detta engelsk koloni som blev självständig så sent som 1967. I decennier kom välståndet från en omfattande bananproduktion, men sedan några år växer turismen starkt.

Genom att hyra hus blir semestern billigare på St Lucia. Ön är ungefär hälften så stor som Gotland med fantastiska vägar som slingrar sig genom landskapet med natursköna vyer vart man än vänder näsan. Ändå är St Lucia tillräckligt stort för att hålla oss sysselsatta under tre veckor, i en härlig kombination av äventyr och lugna dagar på stranden. Till skillnad mot Asien eller USA är prisläget i Västindien betydligt högre. Den mesta maten är importerad och därmed också dyr och även inhemsk frukt kan upplevas som dyr om man är van vid asiatiska priser. För att hålla nere kostnaderna valde vi att hyra ett hus och laga den mesta maten själv. Då kan man handla på marknaden i Casteries och slippa dyra restaurangbesök.

Marigot Bay, ett paradis för oss som älskar båtar och öppet hav.
Marigot Bay, ett paradis för oss som älskar båtar och öppet hav.

Färska skaldjur direkt av fiskarna. Vi valde att köpa fisk och hummer direkt av en fiskare för att slippa butikernas påslag. Eftersom alla känner varandra på ön är det bara fråga efter var man kan köpa fisk, skaldjur, grönsaker eller kött. Vi köpte bland annat tonfisk, svärdfisk, blue marlin och hummer för hundra kronor kilot vilket kändes oerhört prisvärt.

Hjälpsamma trevliga öbor på St Lucia. Det absolut bästa med hela ön är alla härliga människor. På ytan verkar livet hårt, husen är slitna och många bor i det som vi skulle kalla skjul. Samtidigt är alla trevliga och oerhört hjälpsamma och vad man än frågar efter så får man ständigt hjälp. Ser du förvirrad ut så kommer genast någon fram och frågar om du behöver hjälp. Förvånansvärt få turister är det också. På tre timmar i Castries såg vi inte mer än en handfull turister.

Fantastisk mat och härlig natur på St Lucia i Västindien.  Den södra delen av ön består av ett antal lite högre berg som gör att moln och regn bitvis samlas över ön och gör den lummig. Bergen är täckta av fantastisk regnskog med lianer och gigantiska växter. Trots en härlig skog finns inga stora däggdjur på ön, inte ens apor. Stränderna är korta men många och sanden varierar i färg beroende på att ön är en vulkanö och inte ett gammalt rev. Snorklingen tycker vi var jättebra. Extra bra är att det går att snorkla direkt från stranden. Man behöver inte ta båt ut utan kan snorkla hur mycket och när man vill. Dessutom är alla stränder öppna för allmänheten vilket innebär att även om det ligger ett lyxigt resort på stranden så får du vara där ändå. Ett bra sätt att komma förbi eventuella vakter, som ibland vaktar vägarna ner till stränderna, är att säga att man beställt bord på restuarangen nere vid havet. Då brukar man till och med får tillåtelse att använda restaurangens parkering.

Imponerande landskap på östkusten av St Lucia.
Imponerande landskap på östkusten av St Lucia.

Hyr en eget båt på St Lucia. Bästa utflykten för oss båtälskare var att hyra en egen båt med besättning under en hel dag. Vi valde företaget Son of Man och istället för att köra deras standardupplägg planerade vi vår egen dag. Vi blev upphämtade i Marigot Bay, där vi bodde och fortsatte till Suger Beach för snorkling. På vägen tillbaka stannade vi på 4 olika ställen för att bada och snorkla från båten. Vi hade också bett om lite extra tid för att hinna fiska längs vägen. Besättningen hade tagit med fiskeutrustning som man använder lokalt och lät oss prova att fiska som man gör i byarna. Lite som att pilka efter strömming faktiskt och dessutom hade vi turen att få napp. Fisk som vi tog med oss hem och grillade senare på kvällen.

Fakta

Ta dig dit: Vi åkte BA till Heatrow i London där vi bytte flygplats till Gatwick och flög vidare med Virgin Atlantic. Vi betalade 35 000kr tur och retur. Supernöjda med flighterna både dit och hem. Transfer mellan flygplatserna: Great Britan Cars vi betalade 51pund, hälften av vad en vanlig taxi kostar. Förbokas.

Ta dig runt: Hyrbil. Ett lokalt körtillstånd kostar ca 20 USD och det brukar hyrbilsföretaget ordna. Vi betalade 70 USD/dag i bilhyra. Man kan också åka buss, det finns ett lokalt system med minibussar som går längs huvudvägen. Värt att prova om man inte har egen bil. Båtutflykt: En dagstur med Son of Man Tours 500 USD exkl mat. För att slippa tillägg för mat valde vi att ta med oss egen matsäck. Valuta: Både EC (East Caribbean dollars) och USD fungerar bra överallt. 100 EC motsvarar lite drygt 310 kr (160207).

Bästa stränderna:

  1. Anse Chastanet. Ligger precis norr om Soufriere. Underbar snorkling och bra sand.
  2. Suger beach. Högt upp på listan för den vita sanden och bra snorkling. Enorm resort men få solstolar för oss andra.
  3. Har man småbarn gillar man nog stranden i Marigot Bay, Dolittles. Helt stilla vatten med möjlighet att hyra kajak etc. Men inte så äventyrligt. Köp inte mat på restaurangen utan i bodarna till höger. Mums!

Andra stränder värda ett besök: Reduit beach och Anse Cochon

Tips:

  • Alla stränder är öppna för allmänheten. Köp en ordentlig karta redan på hemmaplan som också visar småvägar och stigar.
  • Hyr en bil med 4WD eftersom det behövs för att ta sig till många av öns stränder.
  • Är du pigg och äventyrlig? Vandra då upp på Gros Piton. Kalasjobbigt men härligt. Vår 12-åring klättrade upp på egen hand, men tvinga absolut inte barnen. Yngsta barnet som klarat hela vägen upp på toppen var 11 år. (Man kan gå halvvägs också.)
  • Gillar du öl? Besök bryggeriet Anttila brewery i Rodney Bay. På tisdagar och söndagar brygger dom eget öl och då kan du få en visning av deras microbryggeri. Dom har så klart också provsmakning och jättegod mat. Fråga efter Sid, han är bryggerichef.
  • Åk till Bay Garden Beach Resort i Rodney Bay. Parkera utanför och säg att ni vill äta lunch och leka i Splash parken så får ni till gång till solstolar på stranden. Splash Parken är superkul för barn över 9 och vuxna. På restaurangen kan vi rekommendera Red Snapper.
  • Klättrar du upp på Pigion Point får du se ett gammalt fort med en spännande historia och under klara dagar kan man se ända till Martinique.
  • Ska du stanna på ditt hotell bör du nog välja att bo på den norra delen av ön som är platt och inte får så mycket regn. Ska du däremot hyra bil och åka runt är det bättre att bo lite längre söder ut så att du har närmare till de andra stränderna. Vi bodde i Marigot Bay.
Ruiner vid Pigions Point.
Ruiner vid Pigions Point.

Familjen Andersen:

Helene – 41 år drömresmål: Titta på valar i Sydafrika

Robert – 39 år drömresmål: Åka tillbaka till Aitutaki i Söderhavet

Laban – 12 år drömresmål: Kolla på fotboll i Lyon

Alex – 10 år drömresmål: Vandra på kinesiska muren.

Text & Bild: Helene Andersen.

Familjens reseguide