Vi nästan svävar fram över sanddynerna, skrik och skratt blandas inne i bilen. Hisnande kurvor, fartfyllda backkrön – och otroliga vyer.

Fartfyllda timmar i öknen. Foto: Patrik Thunberg.

Vi befinner oss i öknen mellan Arabemiraterna Dubai och Sharjah. Trots att vi bara har färdats i en knapp timme från vårt hotell i centrala Dubai är känslan att vi hamnat mitt i oändligheten. Den torra guldbeiga sanden breder ut sig så långt ögat når.

Vår familj – mamma Ida, pappa Patrik och sönerna Jack, 6, och Milo, 8 – har valt att följa med på en ökensafari som en av våra aktiviteter under vår fyradagarsvistelse i Dubai. Chauffören från Orient Tours hämtar upp oss klockan 15 på eftermiddagen på hotellet, och kör oss sedan ut ur staden. Plötsligt viker han av från vägen, rakt ut i öknen. Där fortsätter han framåt med sitt fyrhjulsdrivna fordon och vi möter så småningom upp några andra bilar som kommer att hålla oss sällskap under färden.

Det är otroligt roligt! Vi skrattar högt många gånger, och ibland känns det som att åka berg- och dalbana. Då och då stannar chauffören och vi får gå ut och gå bland sanddynerna. Barnen kastar sig ut och glider nerför kullarna. Sanden är inte så brännande het som jag hade befarat innan, utan vi kan gå runt obehindrat och njuta av de mäktiga vidderna omkring oss.

Barnen älskar att kasta sig i havet av sand. Foto: Patrik Thunberg.
Barnen älskar att kasta sig i havet av sand. Foto: Patrik Thunberg.

Efter ungefär en och en halv timmes färd är det dags för nästa del av aktiviteten. Vi körs till en safaricamp som har byggts upp på en plats ute i öknen, där det finns olika aktiviteter i ”ökenstil” som ingår i priset. Barnen testar sandboarding, som snowboard men nerför en sanddyn, och tycker det är jätteroligt. En ytterst kort ritt på en kamel ingår också för den som vill.

Barnen testar sandboarding. Foto: Patrik Thunberg.
Barnen testar sandboarding. Foto: Patrik Thunberg.

Den stora behållningen här är när det närmar sig solnedgång och vår familj på egen hand går en bit utanför campen och njuter av att se det glödande klotet långsamt sjunka ner i den vidsträckta öknens sandhorisont.

Solnedgången ute i öknen är fantastisk. Foto: Patrik Thunberg.
Solnedgången ute i öknen är fantastisk. Foto: Patrik Thunberg.

Senare serveras en grillbuffé inne i safaricampen, och maten smakar riktigt bra. Kyckling och små köttbiffar grillas på plats och serveras tillsammans med hummus, potatis, sallad och bröd.

En uppvisning med traditionell arabisk dans avslutar kvällen i safaricampen, innan vår chaufför återvänder och kör oss tillbaka till vårt hotell i Dubai. En riktigt rolig dag, där ökenäventyret blev ett härligt och annorlunda avbrott i den intensiva storstadspulsen.

FAKTA

Det finns en rad bolag som erbjuder ökensafari i Dubai. Vi bokade ”Desert Wonder Tour” med Orient Tours, en sextimmarsutflykt inklusive transport från hotellet i Dubai. Pris per vuxen ≈ 660 kronor. Pris per barn ≈ 460 kronor. Då ingår turen i öknen samt de olika aktiviteterna vid safaricampen, inklusive mat, vatten och läsk.

Missa inte familjen Thunbergs jordenruntresa på bloggen Att resa med barn

Dubai.

 

 

 

 

Familjens reseguide