Familjen Wiik åker skidor i Branäs

När vi åkte upp till Norra Värmland en torsdagskväll i slutet på januari trodde varken jag eller min man Johan att vi skulle kunna släppa vårt smått kaotiska liv och njuta av en härlig vintersemester. Men så fort familjen hämtat ut hyrskidorna drog vällusten in som en nordanvind.

Jag kan inte påstå  att den där ljuvliga semesterkänslan infann sig direkt när vi kom fram till Branäs. Trötta barn, överarbetade föräldrar och en lång resa är inget man viftar bort i en handvändning. Men när vi väl hämtat ut skidutrustningen, som gick fort tack vare förbokade skidpaket upptäckte vi att hela Branäs log. Härliga leenden vart vi än vände näsan. Hur trötta vi än varit på vägen upp så kände vi hur energin återvände. Vi var på semester och nu var det dags att njuta.

Mountain Lodge Branäs ligger mitt uppe på Branäsberget, ett nybyggt lägenhetshotell med jättefin standard nära backen. Lägenheten är fantastisk fin och smakfullt inredd med en rustik känsla. Ett stort plus för torkskåpet i badrummet som används flitigt. Precis utanför vårt rum finns ett lekrum för hotellets mindre gäster, där barnen stormtrivs. Dessutom finns det en stor gemensam bastu med ett relaxrum där barnen kan leka och titta på tv medan föräldrarna bastar. En favorit för både barn och vuxna. Överhuvudtaget är boendet väldigt bra anpassat för barnfamiljer. Barnsäng och barnstol i varje rum, små detaljer med lås på kökslådor och en liten pall på toaletten påminner om hur familjekänslan genomsyrar hela hotellet. Boendets helhet får helt klart tummen upp av oss. Enda minuset är heltäckningsmattan i lägenhetens alla rum, jättesnyggt och skönt, men inte optimalt för en kladdig småbarnsfamilj.

Mountain Lodge Branäs.
Mountain Lodge Branäs.

I samma byggnad som hotellet finns en liten närbutik och tre restauranger med mat i toppklass. Samtliga restauranger på Branäsberget och i Branäs By har lekrum och erbjuder barnmeny. Ladans grill blev vår favorit. Fantastisk mat uppskattad av både små och stora familjemedlemmar. Bäst av allt, åtminstone enligt Harry och Olle var gubben i kassan som bjöd på glass efter maten. Glöm inte att boka bord eftersom bokningstrycket är högt under intensiva veckor i Branäs. Så pass högt att jag fick sätta mig i bilen och åka in till byn och köpa hämtpizza. Det bästa som kunde hända, enligt Harry (4).

Branäsberget eller Branäs by? Man kan välja att bo på Branäsberget eller nere i Branäs by. Med bil tar det ca 20 minuter att åka mellan berget och byn. Dessutom kan man åka skidor mellan de båda platserna. Även om vi bodde på Mountain Lodge så åkte vi ner till Branäs by ett par gånger för att ta del av after-ski, restauranger, gondollift och barnens stora favorit Björnidet som är ett tillhåll för små skidåkare med stora ytor av lekrum, spelrum, kuddrum och en jättelik bilbana med trampbilar. Där erbjuds barnpassning vissa tider under dagen, perfekt för de föräldrar som gärna åker skidor på egen hand.

Fina backar i Branäs. Skidåkningen och backarna i Branäs är toppen. Många och fina nedfarter med bra liftsystem (28 nedfarter och 21 liftar inklusive gondollift och en ny expresslift). Backarna är öppna ända till 19, vilket passar oss perfekt.

Fyrstolen i Branäs matar på ordentligt i liftkön.
Fyrstolen i Branäs matar på ordentligt i liftkön.

Ett rikt utbud av aktiviteter i Branäs. Vi hann att testa några av alla de aktiviteter som finns i Branäs. Det absolut bästa på hela semestern var enligt Harry (4) barnens after-ski med Björnbusarna. Det blev totalsuccé för våra killar och jag tror att alla 100 barnen som dansade, sjöng och diggade musiken kände likadant. Vi testade också på Barnens Skotertur, där barnen fick åka släde efter en skoter tillsammans med björnbusen. -Skitkul! enligt Harry, -Wow! enligt Olle.

Måla med vattenfärg i snön. En spännande aktivitet, som passar både små och stora barn är vattenfärgsmålning på snö. Dessutom finns minibio, Björnbusekampen, slalomtävling, Björnbusarnas skattjakt, snögolf, bokstavsjakt och mycket mer. Alla aktiviteter är kostnadsfria för barn med liftkort. Ett plus i kanten är att liftkortet är gratis för alla under 8 år.

Björnbusen är barnens favorit.
Björnbusen är barnens favorit.

Adjö Branäs, vi ses igen. Vi hade bestämt oss för att lämna Branäs tidigt under avresedagen för att slippa att köra i mörker. Men strålande solsken, inga vindar och en temperatur på minus en grad fick oss på helt andra tankar. Istället för att lämna paradiset bokade vi hundspann, åt på Ladans grill och åkte skidor under hela eftermiddagen. Det kan man göra när man inte har så långt hem. Branäs ligger inte lika långt norrut som de flesta andra större skidorter, men har ändå snögaranti hela säsongen. Vi har bara knappt 3 timmars bilfärd till Branäs som ligger nordost om Torsby i Värmland, en fantastisk möjlighet att ha tillgång till så bra skidåkning på hemmaplan.

Familjen Wiik fick innan hundspannsturen möjlighet att klappa draghundarna.
Familjen Wiik fick innan hundspannsturen möjlighet att klappa draghundarna.

Både anläggningen och hotellet bjöd hela tiden på små detaljer som underlättade för oss barnfamiljer. Detaljer som att barnen får hämta varm saft på små dryckesstationer i skidbacken, roliga aktiviteter, lekrum på flera olika ställen, ja listan kan göras hur lång som helst. Detaljerna höjer helhetsintrycket och gör oss sugna på att återvända. Det märks att hela Branäs har satsat för att passa barnfamiljer. Enligt branas.se blev anläggningen utsedd till ”Stora Barnsemesterpriset” 2015 , och vi förstår varför. Gratis liftkort till alla barn under 8 år, många varierande utomhusaktiviteter för barn i olika åldrar och flera flacka backar för små otränade ben i skidpjäxor. Vi är mycket imponerade av helheten och kommer definitivt att återvända till Branäs.

Familjen Wiik har bara tre timmars bilresa till Branäs och lovar att återvända.
Familjen Wiik har bara tre timmars bilresa till Branäs och lovar att återvända.