Familjesemester på Aruba – karibisk skönhet till bra pris

 

Ljuvlig Kycklingwrap till lunch.
Ljuvlig Kycklingwrap till lunch.

På Aruba är himlen alltid blå och havet ljummet varmt. Längs Manchebo beach hittar vi öns bredaste strand och börjar dagen med en smoothie på stranden. Först framåt lunch tar vi en kycklingwrap i baren och inser att vi hamnat i paradiset.

Långa härliga stränder på Aruba: Det Karibiska havet häver sig svepande i milda dyningar när vi vandrar längs strandkanten från Palm Beach söderut mot Eagle Beach och Manchebo Beach. En ensam pelikan lyfter från vattenytan med hela näbben full av fisk och långt upp i strandkanten, där sanden övergår i gräs, står en ensam leguan och beundrar våra rörelser. Morgonljuset får sanden vid Manchebo Beach Resort & Spa att färgas rosa och i persikoljusets sken beställer jag ”Immune booster”, en smoothie, bestående av apelsin, citron, ananas, ingefära och kiwi och låter smaklökarna utforska varje tillstymmelse av karaktär. Till och med barnen verkar njuta av smakerna och vill genast prova ytterligare en smak.

Snorkling på Aruba: Medan många låter värmen omsluta dem, liggandes på en enkel handduk i sanden är Aruba som gjord för aktiva dagar i strandkanten. Snorkelturerna tillhör de bästa i regionen, kitesurfarna dyker upp så fort vinden är tillräckligt stark och löparna springer fram och tillbaka längs havsbrynet. Själv föredrar jag tidiga löparpass längs havet så fort solen ger ledsyn på morgonkvisten. Det är då, på morgonen som lokalbefolkningen kastar sig i plurret och traktens män, med fiskespö i handen drar upp dagens fångst på land.

Snorklingen på Aruba håller hög klass och bjuder på fina upplevelser under ytan. Ge dig ut på egen hand eller köp en tur av någon av öns arrangörer.
Snorklingen på Aruba håller hög klass och bjuder på fina upplevelser under ytan. Ge dig ut på egen hand eller köp en tur av någon av öns arrangörer.

Färsk fisk på ZeeRover: Det fräser till i köket när kocken lägger färskfångad fisk på grillen. Doften sprider sig snabbt över den enkla restaurangen och vi hoppas att det är vår mat som just nu tillreds på en av Arubas mest populära lunchrestauranger. ZeeRover i Savaneta är ingen exklusiv restaurang. Här sitter man på enkla plaststolar bara en meter från havsbandet och äter nyfångad fisk och räkor från Venezuela med bara händerna. Barbariskt säger en del, fantastiskt fyller jag i. Vid bordet intill sitter ett amerikanskt sällskap och tittar storögt bort mot köket. När servitören kommer närmare med deras mat i plastkorgar brister en av de yngre männen ut i ett ”Oh Yeah!” som bara amerikaner kan göra. Maten imponerar tydligen på fler än oss.

Dagens fångst tas om hand i Savaneta.
Dagens fångst tas om hand i Savaneta.
Räkor på ZeeRover.
Räkor på ZeeRover.

Vi befinner oss i Savaneta strax väster om orten San Nicolas öster om Oranjestad nere i det sydöstra hörnet av Aruba. Det här är klassiska yrkesfiskarkvarter, där båtlaster med red snapper lägger till tidigt på morgonen och amatörfiskare kastar avundsjuka blickar ut mot havet. ZeeRover är en klassiker på Aruba, en genuin restaurang som tillsammans Papiamento i Noord, Amazonia i Palm Beach och La Trattoria vid California Lighthouse präntar in minnen i våra hjärnor.

Bra shopping på Aruba: Tillbaka på sydvästsidan provar vi shoppingutbudet på Aruba och upptäcker ett varierat utbud långt mycket större än vi först vågat hoppas på. Renaissance Mall, Renaissance Place, The Royal Plaza, Port of Call Market Place, Aventura Mall, The Sun Plaza och Atrium Mall är bara några av alla de platser som erbjuder klassisk design med arubiansk touch. Varje år i november arrangeras modefestivalen Aruba in Style vilket har fått både designers och modeller att få upp ögonen för Arubas unika möjligheter. Inte bara som semesterdestination.

– Intresset för fashion växer snabbt på Aruba. I år hade vi flera internationella designers representerade på Aruba In Style, både lokala och utomstående med en förkärlek till ön, säger Paula Ochoa, på Aruba Tourism Authority.

Sundowner vid Amsterdam Manor: Trötta av dagens tempo hinner vi precis ta en dusch innan det är dags för kvällens ”sundowner”, med klassisk Arubadrink, på den tjusiga restaurangen Passions on the beach strax nedanför Amsterdam Manor. Inte undra på att det här är paradiset för alla de brudpar som årligen åker till Aruba på bröllopsresa.

– Det här är något vi pratat om ända sedan vi bestämde oss för ett bröllop. Och nu är vi här, säger amerikanen John E Thoresen som på Aruba, barfota i sanden med uppkavlade byxor gifte sig med sin Patricia bara dagen innan.

Middag på stranden, Amsterdam Manor och ”Passions on the beach”.
Middag på stranden, Amsterdam Manor och ”Passions on the beach”.

 

Fakta

Ta dig dit: British Airways och KLM trafikerar dagligen Aruba. Räkna med omkring 7000 kronor för en resa T/R. Ta dig runt: Det går bra ”Hop on, hop off-bussar” längs de populära stränderna. Annars taxi eller hyrbil. Boende: Manchebo Beach Resort & Spa , Amsterdam Manor Beach Resort och Boardwalk Hotel Aruba och . Äta: Missa inte den fantastiska fiskrestaurangen ZeeRover i Savaneta och den klassiska smått lantlivsromantiska restaurangen Papiamento i Noord

Bästa tiden att åka: Året runt, det finns egentligen ingen dålig säsong på Aruba, men naturligtvis är det bäst under vår vinter då kylan här hemma får oss att längta bort.

Tidsskillnad: GMT – 4 timmar. Valuta: Arubiska Floriner. 1 AWG = 4,56 SEK.

Mer information: Visit Aruba

Manchego Beach på Aruba