Fem måsten i tyska Köln

Köln, mitt mellan Bonn och Düsseldorf i västra Tyskland är ett bra stopp på vägen söderut. Från båten i Lübeck är det bara knappa fem timmars körning längs raka fina vägar. Res allra helst på en söndag eftersom lastbilar (över 7,5 ton) inte får rulla på tyska motorvägar under söndagar. Lugnt och fridfullt med andra ord på Autobahn.

Köln är kanske inte den första staden man tänker på om man ska resa till Tyskland. En doldis långt bort i väster som passar ypperligt om man siktar på ett besök i Luxemburg eller rentav i franska Alsace. Se till att stanna i åtminstone två nätter och njut av Kölns alla möjligheter.

Katedralen i Köln

Vem minns inte bilderna från Kölns pampiga katedral som historieläraren, full av respekt visade under historielektionerna i högstadiet. Tysklands största katedral, världens tredje högsta, nästan 770 år gammal. Missa inte de 11 000 färgglada rutorna av glas, ett toppbesök i katedralens södra torn och en stunds avkoppling i någon av bänkraderna. Barnen brukar gilla att tända ett ljus och tänka på nära och kära.

Nästan dagligen tas det bröllopsfoto vid Katedralen.
Nästan dagligen tas det bröllopsfoto vid Katedralen.
Fantastiska glasmålningar i Katedralen.
Fantastiska glasmålningar i Katedralen.

Chokladmuséet vid Rhenflodens strand

Tänk dig ett helt museum enbart om choklad. Bortsett från kakaofruktens ursprung får man också lära sig allt om processen mellan skördeklar frukt och smakrik choklad. Dessutom bjuder muséet på choklad och visar hur en automatiserad chokladproduktion går till.

Missa inte restaurangen vid entrén som serverar ljuvliga bakverk och god varm choklad. Butiken är ett måste där du kan köpa bilar, mobiltelefoner och löständer. Givetvis i choklad.

Allt är gjort i choklad.
Allt är gjort i choklad.

Linbanan över Rhenfloden

Ett bra sätt för att ta sig från den enda sidan av Rhenfloden till de andra är att ta linbanan över vattnet precis norr om Zoobrücke (alltså bron vid zoo). För familjer (fler än fyra) brukar gruppbiljetten vara att föredra (kostar 4 Euro/vuxen och 2,10 Euro/barn mellan 4-12 år). Ordinarie priser är annars 4 Euro/vuxen enkel väg och 6,50 Euro T/R. För barn är ordinarie pris 2,50 Euro respektive 3,60 Euro för T/R biljett. Från linbanan har du en fenomenal utsikt över centrala Köln. Synd bara att rutorna inte går att öppna (bli rysligt varmt i korgen under soliga dagar).

Från Linbanan har man bra koll över centrala Köln.
Från Linbanan har man bra koll över centrala Köln.

Kärleksbron Hohenzollernbrücke

Få platser är så förknippade med kärleksfraser som Hohenzollernbrücke i Köln. Sida vid sida hänger tiotusentals hänglås som förbinder kärlek och minnen från Köln. Ta dig dit att hänga vid bron och sätt gärna upp ett eget hänglås som ett minne av familjens upplevelser i Tyskland. Visst vore det häftigt om barnen, tio-femton år senare hittar hänglåset på bron under en egen tågluff genom Tyskland.

Hänglås i tusental.
Hänglås i tusental.
Det gäller att sticka ut bland hänglåsen.
Det gäller att sticka ut bland hänglåsen.

Restaurang ”Dank Augusta” i Botaniska Trädgården

Missa inte Dank Augustas fantastiska fikakorgar. Du köper kakor och bakelser i glasbrukar med lock (allt är nybakat) och kaffe och dryck som serveras i takeawaymuggar i keramik. Allt packas ner i schyssta hårdplastkorgar och sedan är det bara att ta med korgen och slå sig ner där man känner för det. Underbart att slippa engångsserviser och halkiga brickor.

Dank Augusta ligger i Botaniska Trädgården.
Dank Augusta ligger i Botaniska Trädgården.
Både kaffe och kakor packas i smidiga plastkorgar.
Både kaffe och kakor packas i smidiga plastkorgar.
Fakta

Mer information om Katedralen i Köln hittar du här.

Linbanan över Rhenfloden. 

Chokladmuséet  och Dank Augusta

Köln