Gatumat för en spottstyver – men vågar vi prova?

_MG_3649_MG_3583Att handla mat på gatan är ett enkelt och prisvärt sätt att komma nära den lokala maten. Undvik kalla rätter och satsa på mat som är varm rakt igenom. Allra helst direkt från grytan.

Vem minns inte matstånden i Bangkok, Jalan Alor i Bukit Bintang i Kuala Lumpur, Namdaemun Market i Seoul eller de nygrillade     majskolvarna i turkiska Alanya? Under förutsättning att man varit där vill säga.

Att äta mat på gatan är inte bara en upplevelse för stunden utan minst lika mycket ett minne för livet. Smakerna, dofterna och det självklara kroppsspråket som är en förutsättning för att förstå. Skeptiker menar att gatumaten är en säker källa till matförgiftning, men så länge maten är varm är gatumaten förmodligen säkrare än den på hotellet. Åtminstone om man associerar hotellmat till bufféer där gästen plockar mat på egen hand. Och för barnens del finns det inget bättre än att köpa smakrik mat direkt ur kockens hand. Där man dessutom kan justera styrkan.

Ett bra tips är att börja med efterrätten. Pannkakor, bröd eller varför inte Churros doppad i choklad (ett slags friterat bakverk som kan liknas vid munkar) under en resa till Spanien?

Prova Pad thai (nudlar med salladslök, böngroddar, morot, tofu och kyckling eller räkor) i Thailand eller kycklingcurry med roti canai (ett slags flatbröd) på en marknad i Kota Kinabalu i Malaysia? Oavsett om du väljer soppa, bröd eller varma efterrätter är smaken bestående. Dessutom kostar maten vanligtvis inte mer än en kopp kaffe hemma i Sverige.

Fem favoriter:

Marinerat kycklingspett – Ayam percik – i Malaysia.

Pad thai eller möjligen Khâo phàt (friterat ris) någonstans i Bangkoks kölvatten.

Tapas, kallas ibland pinchos eller pintxos i norra Spanien. Självklart Jamón Serrano (skinka).

Hopper – Appa – är en skålformad krispig kokosnötspannkaka som barnen älskar. Sri Lanka.

Bibimbap – en koreansk nationalrätt med olika sorters grönsaker, chilisås (undvik denna om barnen ska smaka), ris, stekt ägg och kimchi (syrade grönsaker).

Snabba tips:

– Köp bara varm mat som kommer direkt ur grytan.

– Undvik skaldjur om du har en känslig mage

– Ta med egna pinnar eller varför inte en Spork (gaffel och sked i ett) från Light My Fire om du inte vill äta med händerna. Våtservetter är en ypperlig räddare i nöden.

  _MG_3607_MG_3520_MG_3522_MG_3616