Gorges du Verdon, ett europeiskt Grand Canyon i franska Provence

Man behöver inte åka till USA för att uppleva djupa raviner och nervkittlande naturscenarion. Lämna medelhavskusten och fortsätt rakt in i hjärtat av Provence. Missa inte det azurblå vattnet i Verdonfloden och sjön Lac de Sainte Croix.

Långt nere i dalgången flyter floden Verdon. Foto: Familjen Welander.
Långt nere i dalgången flyter floden Verdon. Foto: Familjen Welander.

Efter några dagar med sol och bad i Port Grimoud några mil utanför Saint-Tropez gav vi oss av mot Provence hjärta. Vår husbil, en begagnad VW California tog oss allt högre upp i bergen där bergssidorna sluttar dramatiskt rakt ner i floden Verdon. Överallt syns spåren av jordens ursprung, som om en jordbävning ägt rum utan att vi hört dess konsekvenser. Flera gånger uttrycker vi vår uppskattning av att vi valde en liten husbil. De tvära kurvorna och de smala vägarna hade garanterat fått en större husbil att fasta. Att åka här med husvagn är inte att rekommendera.

DSC_7018
Lavendel i enorma rader.

Så här på högsommaren är flodfåran uttorkad på sina ställen. Bara några kilometer från Verdonflodens mynning, i den fantastiska bergssjön Lac de Sainte Croix får vi för första gången syn på det mytomspunna azurblå vattnet vars färg kommer av bergarterna runtomkring. Totalt slingrar sig vägnätet 140 km runt dalgången och bästa vägen från Saint Tropez till Aiguines är D955/D49 från Draguignan nordväst om Saint Tropez alternativt D557/D957 ytterligare en bit västerut. Räkna med omkring två timmars körtid från kusten upp till Aiguines, mer om du planerar frekventa stopp längs vägen.

Vi väljer att parkera husbilen i den lilla pittoreska byn Moustiers Sainte Marie några kilometer från Lac de Sainte Croix. En fantastisk by som är väl värd ett besök. Byn klamrar sig fast vid bergssidorna med en kyrka högst upp på toppen. På kvällen fylls himlen av paragliders som sakta glider över himlavalvet, allt medan vi njuter av kvällsritualerna på campingen.

Bergsbyn Moustiers Sainte Marie. Foto: Familjen Welander.
Bergsbyn Moustiers Sainte Marie. Foto: Familjen Welander.

Dagen efter hyr vi trampbåt precis som alla andra som besöker Gorges du Verdon och Lac de Sainte Croix. Ett par hundra meter från uthyrningsstället glider vi in mellan bergen och omsluts av flera hundra meter höga bergssidor. På sina ställen kan man lägga till, klättra upp på en klippa och hoppa rakt ner i det varma, turkosblå vattnet. Barnen älskar vattnet och värmen som omsluter våra kroppar. Först när Loke (10) tappar sina snorkelglasögon och de försvinner rakt ner i djupet på mindre än en sekund förstår vi hur djup sjön är. Då känns det bra att barnen är simkunniga och att vi föräldrar åtminstone inte behöver bekymra oss för att barnen inte kan simma.

Efter ytterligare en natt i Moustiers Sainte Marie fortsätter vi längs Napoleon Route mot San Remo i Italien. Napoleon Route är en vacker vägsträcka, med lavendel-, solrosfält och vackra vyer. Vi har inte tid att åka hela sträckan den här gången, men jag är övertygad om att vi ska återvända. Vem kan säga nej till en sådan utmaning. Det skulle i så fall vara semesterveckorna på hemmaplan.

Med husbil kan man stanna när andan faller på och njuta av landskapet. Foto: Sven Welander.
Med husbil kan man stanna när andan faller på och njuta av landskapet. Foto: Sven Welander.
Fakta

Gordes du Verdon ligger ca 1800 km från Malmö. Verdonflodens azurblå vatten uppstår genom en hög klorhalt. Floddalen är ca 20 km lång, och vägarna slingrar sig uppåt ca 1100 möh. För den våghalsige finns möjligheter att hoppa bungy jump vid bron Pond de LÁrtuby (182 meter). Moustiers Sainte Marie ligger ca 6 km från Lac de Sainte-Croix.

Napoleon Route är en 324 km lång väg som följer Napoleons resa från den Franska Rivieran ända upp till Grenoble. Numera går den mesta sträckan längs väg N 85, vilken fick sitt namn 1932 då den försågs med den franska imperieörnen och vägnummer 85.

Gordes du Verdon

 

Familjens reseguide