Hassela Ski, härlig skidåkning för både små och stora barn.

Det är en förväntansfull familj som checkar in på Hassela Ski Resort. Både för att vi längtar efter att åka skidor och för att det är första gången som vi ska bo på hotell med Ivar, som fyller fem månader under resan. Bilen är fullpackad trots att vi bara har tagit med oss det allra nödvändigaste.

En liten bebis kräver tydligen en hel del prylar. Därför blir vi glatt överraskade över att hotellrummet är så rymligt. Trots dubbelsäng, soffa och spjälsäng så finns det gott om plats för både packning och barnvagn. Ganska snart förstår vi att Hassela är som gjort för barnfamiljer.

Hotellet ligger alldeles vid backen och det är bara en minut mellan ytterdörren och första åket. Det skidnära läget är viktigt för oss som turas om att åka skidor och att hänga med Ivar. Eftersom han fortfarande ammar så tar vi korta 2-3 timmars pass åt gången. Det hade varit roligt att få åka skidor tillsammans allihop men samtidigt blir egentiden rena rama lyxen. Både i backen och med Ivar.

Skidåkning som passar barnfamiljen bäst. Foto: Hassela Ski.
Skidåkning som passar barnfamiljen bäst. Foto: Hassela Ski.

Det är familjehelg i Hassela med maskoten Bäver Benny. Vi stöter på Benny i backen och ser att det finns ett späckat schema för barnen. Trots att det är familjehelg och att några pister och liftar är avstängda (på grund av snöbrist) är det gott om plats i backen. Eftersom det nästan aldrig är kö till liftarna hinner vi åka mycket skidor och blir snabbt kompisar med liftpersonalen. Det snöar, är minus 2-3 grader och underlaget är fint. Skidsystemet är ganska litet vilket gör att vi som vana åkare skulle kunna tröttna snabbt, men när man turas om att åka och tar hand om en liten bebis är det toppen att alltid ha nära till hotellet. För barnen finns det flera snälla backar och även ett par äventyrsbackar för de lite större barnen.

Bävern Benny är barnens favorit. Foto: Hassela Ski.
Bävern Benny är barnens favorit. Foto: Hassela Ski.

Den som umgås med Ivar går runt med vagnen på hotellet. Eftersom hotellet är avlångt går det snabbt att få honom att somna under inomhuspromenaderna. Vi provar att ta en promenad utomhus men det känns inte säkert att promenera på den glashala bilvägen och runt backarna blir det lite för tungt att dra vagnen i snön. I stället sitter vi och leker i en av loungesofforna i receptionen och njuter av alla människor som passerar förbi.

Ivar stormtrivs i Hassela och sover i vagnen, både inomhus och utomhus.
Ivar stormtrivs i Hassela och sover i vagnen, både inomhus och utomhus.

Bra frukost på Hassela Ski Resor. Frukosten i hotellmatsalen är bra och det finns ett brett utbud oavsett om man föredrar plättar, ägg och bacon, mackor eller gröt. Samma matsal serverar även lunch och middag. Till lunch provar vi sportlunchen och soppan som inte alls imponerar. Hamburgaren på snabbmatsstället Fluffiga Frun nere vid skiduthyrningen är både godare och mer prisvärd. Vi provar även närmaste pizzeria som ligger i Hassela ungefär 6 km bort. Klassisk pizza i normalspannet.

Pizza och service i Hassela. I närheten av pizzerian ligger en mataffär och en bensinstation. Som matintresserad familj skulle vi nog boka en stuga nästa gång för att ha möjlighet att laga egen mat. Ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna är att köpa med sig korv och grilla i backen. Det finns grillar på ett par ställen och det ser riktigt mysigt ut när familjerna står och grillar korv och dricker varm choklad. Nästa gång alltså, för vår del.

Varm korv hör skidåkningen till. Foto: Hassela Ski.
Varm korv hör skidåkningen till. Foto: Hassela Ski.

After Ski på Hassela Ski Resort. I hotellreceptionen köper vi chips och ett glas vin och tar en familjevariant av after ski med ett parti Alfapet i loungesofforna. Det finns vanlig after ski med underhållning i baren men ljudet skulle nog bli för mycket för en liten bebis.

Barnaktiviteter i Hassela. Vi tar en sväng förbi badet och konstaterar att även det är anpassat för barnfamiljer med olika bassänger, möjlighet att simma ut i en kall pool och stort område med en egen poolbar. För barnen finns det mycket att göra på hotellet.  Förutom badet finns det också pysselrum, tv-spelsrum, pingisrum och ett lekrum för de allra minsta. Även om vår bebis är lite för liten för de allra flesta aktiviteterna är vi mycket positiva till att återvända till Hassela när Ivar blivit lite äldre.

Ett härligt badområde håller barnen underhållna under blåsiga dagar. Foto: David Schreiner.
Ett härligt badområde håller barnen underhållna under blåsiga dagar. Foto: David Schreiner.

När vi lämnar Hassela så konstaterar vi att det är ett mycket bra resmål för barnfamiljer och att vi gärna återvänder. Backarna är snälla och passar barnen utmärkt. Plus i kanten är den trevliga personalen och barnvänligheten rakt igenom. Ett förstahandsval för barnfamiljen. Punkt slut.

Fakta

Hassela Ski Resort ligger knappt en timme nordväst om Hudiksvall. Till Stockholm är det drygt 26 mil (4 timmar) och till Göteborg 71 mil och lite drygt 8 timmar i bil. Man kan också åka tåg till Hudiksvall och byta till anslutningsbuss till Hassela. Vill du flyga så får du boka en biljett till Sundsvall Härnösand Airport och sedan boka anslutningsresa.

På Sportlovet, vecka 8 och 9 kan du bo på Skihotel (kortvecka) inklusive frukost och två-rätters middag, från 2290 kr per person. Barn bor gratis, men betalar i matsalen.

Liftkort: Alla barn till och med sju år åker gratis med hjälm på huvudet. Ett fyra dagars pass kostar 1090 kr per vuxen och 880 kronor för ungdom. 1 dagars pass kostar 335 kr för vuxen respektive 285 kronor för ungdom.

Skidhyra: Avancerad skidutrustning 4 dagar kostar 1010 kronor för vuxen, 650 kronor för ungdom och 380 kronor för knatte (upp till sju år).

Hassela Ski