Kaninen Miffy får ett eget museum i holländska Utrecht.

I Holland finns det knappast plats för Hello Kitty. Här är det istället kaninen Miffy (”Nijntje” på holländska) som gäller. Ta med barnen och introducera världens snällaste kanin.

Den första Miffyboken gjorde entré redan 1955, nästan tjugo år före den snarlika japanska katten. Under alla år har Miffy varit omåttligt populär och för några veckor sedan slog det nya Miffymuseet upp dörrarna i centrala Utrecht. Nu har små barn chansen att upptäcka världen tillsammans med Miffy och hennes vänner.

Miffy, Nijntje på holländska är otroligt populär bland Holländska  barn.
Miffy, Nijntje på holländska är otroligt populär bland Holländska barn.

Miniatyrvärlden på museet inkluderar, förutom Miffys hus, vardagliga upplevelser som att gå till doktorn eller besöka djurparken. I djurparken kan barnen leka med alla djur oavsett om de är vilda eller tama, och lära papegojorna att prata.

Pyssel på Miffys museum i Utrecht.
Pyssel på Miffys museum i Utrecht.

När barnen går till doktorn undersöker hen barnets ögon och öron. I Miffys hus får barnen baka i köket, klippa gräset i trädgården och avsluta med att somna Miffy.

Museets konstnärsrum är öppet varje dag och på helgerna erbjuds professionellt ledda workshops. Måla, stämpla, klippa och klistra – att skapa i den här miljön sätter garanterat fart på fantasin och ger barnen något fint att ta med sig hem.

Miffy är huvudkaraktären i 32 av de 124 små bilderböckerna av Dick Bruna, som föddes i Utrecht 1927. I berättelserna upptäcker Miffy aktivt världen omkring sig tillsammans med sin familj och sina vänner. Barnen kan direkt relatera till äventyren och Dick Bruna har skapat historier som barnen kan fylla i med sin egen fantasi. Detta är även nyckeln till filosofin i Miffymuseet.

Miffys Museum