Kärkevagge – genom stendalen ända in till Trollsjön

Från Abisko och Björkliden är det knappt en halvtimme med buss till vackra Kärkevagge (Geargevággi på nordsamiska) mellan de båda fjällen Vassitjåkka (1491 möh) och Kärketjårro (1388 möh). Ta bussen till Vassijaure och knalla in i Kärkevagge från nordväst.

 

Vackra Kärkevagge, vars dalbotten är täckt med tusentals stenblock.

Bussförbindelsen mellan Kiruna och Narvik är norra Lapplands nav. Utan bussen skulle det vara omöjligt att transportera sig mellan dalgångarna utan egen bil och även om bussförbindelserna är otillräckliga är det svårt att ha några synpunkter på en buss som ändå fungerar. Från E10:an (bussen stannar längs stora vägen) är det bara fem minuters promenad till Vassijaure järnvägsstation. Vi följer järnvägslinjen genom byn och tar sikte på leden mot Vassitjåkka, en enkel led som sträcker sig över den låglänta stendalens västra flank.

Vi knallar in i Kärkevagge från Vassijaure i nordväst.

Kärkevagge – en dal full av stenblock

Till skillnad mot många andra fjälldalar är stenbumlingarna som ligger utspridda i dalgången, en del lika stora som flervåningshus inte rasmassor, utan bergrester som transporterats dit av inlandsisen. Ursprungligen låg det en stor dalglaciär i dalgången som vid avsmältningen lämnade enorma stenblock utspridda i dalen. De största stenblocken ligger längst in i dalgången, där de dämmer upp den kalla Trollsjön (Rissajávri på nordsamiska).

Mäktiga fjäll och mäktiga dalar. Livia och Hilda (9).

Vacker grönska och svarta stenblock

Totalt är dalgången i Kärkevagge drygt sex kilometer lång. Från Vassijaure är stigen något längre än från parkeringsfickan i höjd med Låktatjåkka järnvägsstation (numera stängd). Ett tips är att ta bussen till Vassijaure och gå den västra leden in i dalgången och återvända via den östra leden som passerar Låktatjåkka järnvägsstation. Se till att vara på plats ute vid E10:an i god tid innan bussens avgångstid. Så länge du väntar på en parkeringsficka (det måste vara möjligt för bussen att stanna) plockar busschauffören upp dig längs vägen.

Det är blött i Kärkevagge och vi passerar flera fjällbäckar längs vägen.

Klart att man måste bada i Trollsjön

Trots att Trollsjön består av smältvatten och att det flyter isblock i vattnet mitt i sommaren är det ett måste att bada i Sveriges klaraste sjö. Totalt är siktdjupet imponerande 36 meter djupt (samma djup som sjön) och ingen vet om man teoretiskt skulle kunna se djupare än så. Vattnet är helt sterilt och det lever varken fisk eller alger i den klara fjällvattnet.

– Oh, det är iskallt – det gör riktigt ont i benen, säger Hilda (9) som badar tre gånger.

Bad i iskalla Trollsjön.

Räkna med tre timmar ut från Trollsjön

Med barn är tre timmars returvandring ett bra riktvärde att följa. Det tar verkligen inte tre timmar att gå från Trollsjön ända ut till E10:an, men med tanke på många stopp längs vägen och det faktum att bussen inte väntar på långsamma vandrare (som inte hinner ut till busshållplatsen i tid) känns det skönt att ha bra marginaler. Redan halv sex är vi ute vid vägen igen med hela ryggsäcken full av upplevelser. Få platser berör lika starkt som Kärkevagge. En dal att återvända till.

Kärkevagge är full av härliga fjällbäckar. Glöm inte en mugg så att du kan dricka direkt ur bäcken.