Kho Chang – favoritstränder för alla smaker

Oavsett om du söker lugna paradisstränder eller aktiva familjesnuttar med gott om aktiviteter för både barn och vuxna har Kho Chang allt som krävs. Tänk på att hotell på andra sidan vägen kan ha betydligt bättre priser än de som ligger ända nere vid vattnet.

White Sand Beach: Den största och mest besökta sandstranden på hela ön. Stundtals kan det bli trångt mellan solstolarna även om det utanför skolloven kan vara lika avslappnande att vara här som på någon av de mindre besökta stränderna längre söderut. Stranden är omkring två kilometer lång och har en härlig vit sammetslen sand som på något sätt gör det svårt att åka härifrån. KC Grande Resort www.kckohchang.com är ett bra centralt hotell vid White Sand som används av Ving. Även familjeägda Alina Grande är ett bra mellanklasshotell i White Sand www.alinaresort.com

Pearl Beach: En stenig oexploaterad strand söder om White Sand. Saknar mjuk sand även om hotellutbudet (med fina pooler) och restauranger och kaféer lockar många gäster söderut. Bra snorkling.

Klong Prao Beach: Den största stranden på hela ön. Klong Prao Beach ligger omkring 4 km söder om White Sand Beach, precis söder om Laem Chaichet. Tack vare tre sektioner, där stranden avbryts av floden Estuary som kommer från Klong Plu Waterfall och ytterligare ett vattendrag som klyver stranden i söder kan man välja mellan tre olika sträckningar. Till skillnad mot White Sand är det tyst och lugnt på Klong Prao och du enkelt flytta dig längre bort om någon av hotellgästerna blir högljudda eller tar alltför mycket plats. Boutiquehotellet The Dewa är en klassiker www.thedewakohchang.com Fritidsresor säljer bland annat resor till Koh Chang med boende på The Dewa.

Kai Bae Beach: I slutet av Klong Prao Beach ligger denna juvel, med en nästan 2,5 kilometer lång sandstrand med fin utsikt över några av Koh Changs allra närmaste öar; Koh Yuak, Koh Pli, Koh Man Nok och Koh Man Nai (där den sista kan nås till fots under riktigt lågt vatten). Fortfarande finns en hel del palmer kvar längs stranden som ger härlig svalka under varma dagar. Här kan du ta det lugnt med en picknick på stranden eller kasta dig i havet och simma eller rentav ge dig av på en snorkeltripp. Det saknas strandförsäljare av mat så bäst matupplevelse får du om du går upp till huvudvägen och köper rykande färska delikatesser av någon av matvagnarna längs gatan. Det finns också gott om restauranger.

Lonely Beach: En kort vacker strandremsa söder om Kai Bae Beach (totalt 1 km) som en gång var ett självklart val för tusentals backpackers som varje år besökte Koh Chang. Det här är egentligen den sista stranden som du kan åka till i delad taxi ”songtaew” vilket är en slags pickup-taxi. Även om Lonely Beach numera varken är speciellt ensamt eller tyst så går det fortfarande att hitta riktigt prisvärt boende, ända nere på stranden. Billigast i klassen är Siam Huts där man kan hyra enkla små primitiva bungalows på stranden för 200 THB (cirka 40 kr) i lågsäsong. www.siamhutkohchang.com

Long Beach: En av öns riktiga pärlor om man ska tro återvändande resenärer som återvänder år efter år. Oexploaterat och enkelt, men vackert och rentav förtrollande trots att stranden bara är 500 meter lång. På thai heter stranden Had Sai Yao och ligger 22 km sydost om Dan Kao.

Wai Chek Beach – Hat Wai Chek på thai: En av Koh Changs allra minst besökta stränder som fortfarande ligger off the beaten track. Stranden ligger utanför den vanliga turistkartan och få turister hittar någonsin hit. Ännu saknas bebyggelse på stranden och det finns få eller inga boendemöjligheter i närheten. Den som vill kan tälta på stranden, det händer fortfarande att besökare gör det, men som vanligt handlar det om att inte lämna några spår och ta med allt därifrån.

Fakta: Koh Chang ligger lite drygt 30 mil sydost om Bangkok, en resa som tar omkring fem timmar med chartrad buss eller knappt en timme med flyg från huvudstaden (cirka 2500 THB) med Bangkok Airways. Färjan från Ao Tamachat pier i Trat tar 35 minuter till Koh Chang. Trots att ön bebyggts kraftigt under det senaste decenniet finns det fortfarande gott om lugna områden och en lång rad oförglömliga vita sandstränder. Bästa tiden: Till Koh Chang kan man åka året runt, även om november till april är den absolut bästa tiden. Visum: Det behövs inte visum för svenska medborgare utan du får automatiskt 30 dagar vid ankomst.