Lådbilslandet på Öland – ett miniparadis för bilälskande barn!

På norra Öland gömmer sig ett litet paradis. Ett eldorado för bilälskande och fordonstokiga barn som får möjlighet att ratta egna fordon utan vare sig mamma eller pappa. Utöver riktig körglädje finns det också ett litet minitivoli, en lada med studsmattor och en väl tilltagen hinderbana i skogsmiljö.

Dagen är räddad.
Dagen är räddad.

Vi besöker Lådbilslandet en söndag i semestertid och det kan vara smart att se till att vara på plats när anläggningen öppnar. Parkeringen är visserligen stor, men i högsäsong kan det bli trångt även på Lådbilslandet.  Vi var nästan först på plats och kunde checka av området i lugn och ro. Men det hade vår 3-åriga son inte riktigt tid med. Han skulle helt enkelt köra bil. Så med biljetten i högsta hugg sprang han bort mot det stora körområdet. Där fanns en hela massa olika fordon att välja bland. Bilar, bussar och lastbilar och givetvis både ambulanser och brandbilar. Ambulansen blev först ut.

Reglerna är enkla, låt barnen styra. Lämna föräldrarna utanför banan och låt barnen köra på sitt sätt. Jag ska väl erkänna att jag var aningens skeptisk men trots fyra timmar på Lådbilslandet såg jag inte en endaste krock, inte ens i närheten av en kollision. Barnen är otroligt duktiga på att läsa av trafiken och planera körningen tillsammans med de andra barnen. I huvudsak ska föräldrar och anhöriga hålla sig utanför banan, men med lite mindre barn är det ändå okej att föräldrarna håller sig i närheten. På så sätt fungerar den rekommenderade åldern på 2-10 år riktigt bra.

Lådbilslandet är toppen.
Lådbilslandet är toppen.

Miljön på det stora körområdet är uppbyggt precis som verkligheten. Vägarna slingrar sig förbi verkstaden, bensinstationen och kyrkan, över Öresundsbron och Ölandsbron och vidare längs sjön. Dessutom finns det både viadukter, rondeller och korsningar av olika slag. Personalen kör naturligtvis omkring i en bil, märkt POLIS.

Miljöerna är naturliga och påminner om en miniatyr av verkligheten.
Miljöerna är naturliga och påminner om en miniatyr av verkligheten.

Men en biltokig son finns det inte ett område som undgår hans fordonstokiga ögon. Jordbrukslandet och traktorer, motocrossbana och trehjuliga motorcyklar och slutligen rallybilar på rallycrossbanan. Glädjen är obeskrivlig.

Kaféet serverar både fikabröd, gott kaffe, lite matigare lunch och naturligtvis glass. Serveringen är utomhus, men under ett skyddande tak. Riktigt trevligt faktiskt även om personalen hade behövt torka av de kladdiga borden lite oftare. Barnfamiljer är som bekant rätt kladdiga. För de som har med sig egen fika och lunch finns både bord och stolar under tak.

Sist men inte minst. Efter en hel dag på Lådbilslandet får sonen kvittera ut sitt körkort när vi lämnar nöjesparken. Han är stolt, lycklig och trött. Och somnar i bilen därifrån.

Fakta

Plus: Vilket ställe, barnens favorit. Fikaplatser under skydd, också för oss som har med oss egen mat. Minus: Svårt att hitta toaletterna (tydligare skyltar hade varit bra). Snälla personalen – torka av de kladdiga borden i serveringen lite oftare. Då lovar jag att vi kommer tillbaka!

Lådbilslandet på Öland ligger i byn Löttorp på norra Öland, alldeles bredvid väg 136, 1 km söder om rondellen vid Högby Kyrka.

Lådbilslandet på Öland. Gasa Skogsgata 7, 387 71 Löttorp. Tfn 073-998 47 61.

Öppettider: För aktuella tider se www.ladbilslandet.se Entré: 350 kr/barn. Vuxna fri entré. Barn under två år gratis.