Lyx, budget eller mittemellan. Blir upplevelserna större ju mer en resa kostar?

Det är lätt att falla för landskapsliknande pooler och härligt barhäng i designade stolar. Ju lyxigare, desto bättre. Åtminstone om man får tro researrangörer och klassiska resemagasin som allt som oftast rapporterar kring lyxturism för täta plånböcker. För alla oss andra återstår enkel ekonomi. Bo billigt, ät lokalt och avsluta resan på en tjusig resort.

Det är något speciellt med att äta vid sidan om poolen, trots att maten ofta är sämre än nere på stranden.
Det är något speciellt med att äta vid sidan om poolen, trots att maten ofta är sämre än nere på stranden.
Poolen lockar, trots att drinkarna kostar mer än dubbelt så mycket som nere på stranden.
Poolen lockar, trots att drinkarna kostar mer än dubbelt så mycket som nere på stranden.

På något sätt känns det lyxigare att äta vid poolen än på stranden nere vid havet. Märkligt kan tyckas, eftersom poolen är artificiell, alldeles säkert full av ohälsosamt klor och dessutom en grogrund för elaka bakterier. Ändå verkar poolrestaurangerna vara förstahandsval för soltörstande turister från världens alla hörn.

Själv föredrar jag nästan alltid att äta vid havet. Barnen älskar skaldjur, färsk fisk som grillas över öppen eld och klassiska traditionella rätter som oftast är betydligt billigare än vid poolen. Ändå kommer jag på mig själv med att njuta av tjusningen av att äta poolside.

Sand mellan tårna och i underkläderna. Sand är definitivt en av orsakerna till att många undviker stranden. Sand mellan tårna, i underkläderna och långt in i hårbottnen är onekligen besvär som många undviker. Istället skyndar vi oss till poolen där vi skyler oss från solen under parasoller, pergolor och uppspända segel och beställer mat, två till tio gånger dyrare än på stranden. Fenomenet är såklart asiatiskt. I Europa är restaurangerna istället billigare centralt och dyrare ju närmare havet du kommer. Utsikt snarare än goda smaker. Bara för att få en skymt av havet.

Helgrillad fisk utanför Panaji i Goa, Indien.
Helgrillad fisk smakar ljuvligt på stranden.
Fisk gör sig bäst grillad.
Fisk gör sig bäst grillad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snart fyrtio år gammal har jag bestämt mig för att tänka om. Sluta att äta vid poolen och njuta av enkel mat på stranden. På köpet sparar jag pengar och kan dessutom stanna borta längre. När abstinensen blir för stor kan man alltid avsluta med en kaffe på ett lyxhotell. Det smakar trots allt bättre än Nescafe på stranden.