Med Abisko linbana ända upp på kalfjället

Ett bra sätt för att komma upp på kalfjället är att ta linbanan upp på Nuolja (1169 möh). På tjugo minuter förflyttar du dig snabbt från botten av Abiskofjällen ända upp till kalfjället. Från Aurora Sky Station (900möh), av Lonely Planet listat som världens bästa plats för att se norrsken (på vintern) ligger fjällederna öppna.

Linbanan tar dig snabbt och enkelt ända upp på kallfjället.

Från Aurora Sky Station (kafé och utsiktsplats över Abiskofjällen) är det bara knappt sju kilometer till Björkliden genom det vackra passet mellan Nuolja (1169 möh) och Slåttatjåkka (1191 möh). Leden är enkel, välmarkerad och myggfri med en fantastisk vy över Lapporten (Čuonjávággi på nordsamiska). Till skillnad från nere i dalen, från Kungsleden söderut mot Abiskojaure är Lapporten mäktigare från ovan. Köp en kopp kaffe i restaurangen och njut av den sköna utsikten över Abiskofjällen. Hur många gånger man än besöker Nuolja är ljuset ständigt föränderligt. Inte undra på att Lapporten för evigt fastnar i människors hjärtan.

Roliga miner är ett bra sätt för att leka bort tiden.

Kombinerad vinter- och sommarled till Björkliden

Direkt efter Aurora Sky Station (det finns toaletter vid kaféet) fortsätter leden västerut mot Gohpascorru. Den som vill kan följa den rösade sommarleden upp mot Nuoljas topp, men vi väljer att fortsätta längs den kombinerade vinter- och sommarleden till Rihtunjiras källa. Den här sommaren är vintern fortfarande högst närvarande. Mängder med snö ligger kvar i dalgångarna och växterna har knappt hämtat sig från chocken att befrias från tyngden av snö.

– Det oerhört mycket snö den här sommaren. Det har varit kallt i både juni och juli vilket märks på snömängden så här sent på säsongen, säger Jacob Mattsson, som arbetar i Kiruna och njuter av ett par lediga dagar till fjälls.

Fikastund i solsken

Ingen kaffe latte i världen kan konkurrera med svensk kokkaffe.

Även om Abisko är känt för sina sensationellt låga nederbördsmängder regnar det faktiskt av och till när vi vandrar genom dalgången. Men så plötsligt spricker molnen upp och ger plats åt en blå himmel och solens bultande kropp. Med ens stiger värmen i dalen och vi lättar på kläderna och slår oss ner i gröngräset för att njuta av nykokt kaffe och en magisk utsikt över fjällkedjan.

Härliga smältvattensjöar.

Tuff utförslöpa ända ner mot Björkliden

Trots det korta avståndet är nerförsbackarna påfrestande för både fötter och knän. Direkt efter bron fortsätter leden rakt in i björkskogen och följer Kåppasjåkka ända ner till husvagnsparkeringen (väster om järnvägsstationen).

Innan leden svänger av mot Björkliden är utsikten över Lapporten förförande.

Följ grusvägen över campingen och fortsätt ända upp till hotellet. Vid soligt väder tar du en pilsner på altanen (välj lokal öl från Tjers Bryggeri i Överkalix) medan ungarna balanserar på en uppspänd Slackline eller hoppar studsmatta på gräsmattan. Vid dåligt väder är brasan (vid receptionen) snudd på obligatorisk.

FAKTA:

Ge dig inte ut på kalfjället utan att ta med dig karta och kompass. Köp Fjällkartan (BD 6) i skala 1:100 000 (1 cm på kartan är 1000 meter i terrängen) eller Calazos Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen i skala 1:50 000 (1 cm på kartan är 500 meter i terrängen).