Oemotståndliga kaféer längs vägen

Att åka bil genom Sverige är en tragisk upplevelse när det handlar om dagens lunch och varma rätter. Att däremot hitta mysiga kaféer är en enklare utmaning, gärna långt ute på landet. Kolla alltid aktuella öppettider på respektive anläggnings hemsida innan du ger dig av på långtur!

Familjens Reseguide älskar att fika. Gärna lokalproducerat med kakor rakt ur ugnen. Till skillnad från välsmakande mat är det riktigt enkelt att hitta mysiga kaféer längs vägen. Här får du tips på åtta.

Kafé Mandeltårtan i Ronneby: Precis i kanten av anrika Ronneby Brunn i ett vackert trähus från förra seklets början hittar du kafé Mandeltårtan. Numera finns också hotell- och bed & breakfast möjligheter även om allt började med goda kakor, smakrikt kaffe och himmelsk glass bara för några år sedan.www.mandeltartan.se Tfn 076-17 45 005.

Kafé Sött och Salt i Kristianopel: Närapå så långt norrut du kan komma i Blekinge, dessutom riktigt långt ut i öster ligger den lilla pittoreska byn Kristianopel. Ända nere i hamnen, i ett gammalt magasin med havsutsikt i åtminstone 180 grader driver Helena och Peter ett av Blekinges bästa kaféer. Numera driver Helena och Peter också pensionat Stensvik i samma by i ett vackert jugendhus från 1926. www.sottosalt.se Tfn 0455-36 60 14.

Systrarna Skogströms Lantkafé i Öhr: Bara ett par mil norr om Växjö längs den i övrigt urtrista riksväg 27 driver Caroline Skogström Smålands bästa kafé i den gamla lanthandeln i samma by. Tänk dig en mysig lanthandel i en gammal Astrid Lindgrenfilm med såpaskurade knarrande golv, storblommiga tapeter och fantastiska bakverk. Lägg till granngården Klockaregårdens Trädgårdsbutik och du har hittat kärnan i vackra Öhr. På baksidan finns en härlig trädgård som passar barnfamiljer perfekt www.lantcafe.se Tfn 0472-760 30.

Uppgrenna Naturhus norr om Gränna längs Vätterns östra sida: Tänk din en kombination av ett enormt växthus, modern design och härliga bakverk. Med sagolik utsikt över Vättern har Bodil Antonsson projekterat och byggt Smålands första Naturhus helt enligt hållbara system med ett ekologiskt helhetstänk. Missa inte Grennaglass och Bodils fantastiska toscakakor. Det finns också behandlingsrum och ljusterapi liksom möjlighet att stanna över natt. www.uppgrennanaturhus.se Tfn 073-391 61 47

Nostalgibyn i Hosta: För Barbro och Bosse Norman började samlandet av femtiotalsprylar som en hobby. En sak här och en annan sak där. Plötsligt var utbudet enormt och när Bosse kom över en komplett mack från det svenska bensinbolaget Nynäs började människor att strömma till. Trots mackens unika rekvisita har Babsans kafé ända sedan starten varit ryggraden i hela verksamheten. Landgångar av alla de slag med en kopp kaffe bredvid har blivit synonymt med Barbros erkänt goda bakkonster. Missa inte ett besök i biografsalongen. www.nostalgibyn.se Tfn 0581-321 97.

Nässundets Station, norr om Kristinehamn: I Bergslagens hjärta precis där vatten möter både järnväg och asfalt driver Eva Bodinger och hennes man Hartmuth vedugnsbageri i den gamla stationsbyggnaden vid Bergsslagskanalen i Storfors kommun. Självklart är bageriet ekologiskt med råvaror från trakten och certifiering via ”Äkta vara”. Missa inte Evas fantastiska kanelbullar och bageriets stolthet, Bergslagens förnämsta bröd. www.stationfyra.se Tfn 0550-540 30.

Bredsjö Blå Ostkafé utanför Hällefors: En landsbygdidyll som både barn och vuxna älskar. Missa inte att hälsa på djuren och klia fåren bakom öronen. Här kan man kika in i ladugården och se hur mjölkningen av gårdens får går till. Det har redan gått 23 år sedan ostkaféet slog upp dörrarna för första gången 1992 sedan familjen tyckte att det blev för komplicerat att sälja gårdens egna ost från köket. Numera kan man njuta av härlig Bredsjö Blå, en slags fårost med Roquefortemögel på hårt bröd liksom kaffe och hembakta kakor. Det finns också möjlighet att äta enklare luncher. www.bredsjobla.se Tfn 0587-610 20.

Kretsloppshuset i Mörsil: Ett härligt projekt bara ett par mil väster om Östersund. Här kan du skämma bort dig själv med sagolika luncher, självklart till stor del vegetariska i en ekologisk anda. Barnen kan samtidigt springa omkring i trädgården eller njuta av solmogna medelhavsfrukter i växthuset. Missa inte helhetstänktet och ta del av det gröna huset, både på insidan och utsidan. www.kretsloppshuset.com Tfn 0647-66 52 12.

_MG_9275
Kafé Sött och salt i Kristianopel.
_MG_1580
Nostalgibyn i Hosta. Självklart serveras kaffe i tidstypiska tevekannor och koppar.
_MG_1537
Härliga miljöer på Nostalgibyn i Hosta.
_MG_1083
Nostalgibyn i Hosta.
_E6A9344
Bodil Antonsson driver Uppgrenna Naturhus.
_E6A9312
Hemgjorda mackor på Uppgrenna Naturhus.
_E6A9270
Eva Bodinger bakar bullar på Nässundets station.
_E6A9258
Nässundets station.
_E6A9195
Kalle (11) njuter av stolarna från EcoFurn i Regnskogen, Uppgrenna Naturhus.
_E6A9166
Härlig fika i växthuset, Uppgrenna Naturhus.
_E6A2927
Kretsloppshuset i Mörsil.
_E6A3026
Härliga Kretsloppshuset i Mörsil.