Österrike – Alperna lockar även under sommaren

Är du trött på klassiska augustiresor till Medelhavet och söker aktiva resor där hela familjen kan vara aktiva tillsammans? Då är Österrike ett hett tips. Följ med familjen Wickander och Lion Alpin till Wagrain/Kleinarl utanför Salzburg och upplev Österrikes skönhet.

Efter en hel dag i bil är det skönt att komma fram till Hotel Kirschboden.
Efter en hel dag i bil är det skönt att komma fram till Hotel Kirschboden.

Från Helsingborg är det dryga 14 timmars bilresa (128 mil) till Hotel Kirschboden, strax utanför byns centrum i Wagrain/Kleinarl. Vi har bokat tre nätter på det anrika Hotel Kirschboden via svenska Lion Alpin, ett aktivt alphotell med gott om aktiviteter för våra barn, fem och sju år gamla. Bortsett från en härlig inomhuspool och flera lekplatser är Hotel Kirschboden en utmärkt bas varifrån man lätt kan ta sig till de olika utflykterna i bergslandskapet.

Efter incheckning och en klassisk Wienerschnitzel  är vi taggade att besöka den vackra bergssjön Jägersee där bergstopparna speglar sin snötäckta krona i smältvattnet. Att promenera runt sjön tar knappt en timme och är en  trevlig tur där man efter avslutad vandring kan unna sig en god Apfelstrudel. Man kan också hyra roddbåtar (50kr för en halvtimme) och ge sig ut på sjön på egen hand. Är familjen vana vandrare kan man välja längre leder (upp till fyra timmar) och stanna borta under hela dagen.

Bergssjön Jägersee omges av ett vackert alplandskap.
Bergssjön Jägersee omges av ett vackert alplandskap.

Redan andra dagen ger vi oss av på en vandring med kraftig stigning rakt upp till en höghöjdsbana strax utanför byn. Högt upp i träden (5 meter) kastar vi oss mellan trädtopparna till barnens stora förtjusning. Helt ärligt så var det en spännande upplevelse även om vissa passager var i läskigaste laget. För den som vågar finns det höghöjdsbanor både tio och femton meter upp i luften. Det finns också möjlighet att åka Zipline i en kraftigt sluttande ravin.

Kabinbana till äventyrslandet Grafenberg (1700 möh).
Kabinbana till äventyrslandet Grafenberg (1700 möh).

På eftermiddagen tar vi kabinliften till äventyrslandet Grafenberg (1700 möh) och provar mängder med barnaktiviteter till barnens stora glädje. Högt ovan molnen kan man prova både klätterställningar och vattenspel innan man ger sig av på en fyra timmar lång vandring som passerar inte mindre än tre olika kaféer. Det finns med andra ord inget behov av att släpa på kaffe i termos och mackor.

Sista dagen har vi planerat in ett besök på det stora badlandet mitt i Wagrain där barnen uppskattar både vattenrutchbanor och poolhäng. Helt enkelt ett trevligt ställe som man absolut inte bör missa. Entré: 60 kr för barn och 80 kr för vuxna. Senare på eftermiddagen hyr vi cyklar för att testa mountainbike i alplandskapet. En fantastisk upplevelse som efter några timmar bakom styret blir både tufft och utmanande för barnen. Vi vuxna däremot stortrivs från början till slut.

Mountainbike passar lite större barn.
Mountainbike passar lite större barn.

Förutom alla de aktiviteter som vi valde att prova finns det en lång rad aktiviteter på hotellet och i byn som man kan boka på egen hand. Skärmflygning, klippklättring, water rafting eller varför inte vandra 2 km rakt in i en grotta av is.

Det är härligt att bara ligga i gräset och prata.
Det är härligt att bara ligga i gräset och prata.

I vår värld var detta en helt fantastisk resa med obeskrivligt vackra landskap, trevligt bemötande och häftiga familjeaktiviteter. Det är inte tal om något annat än kärlek. Till både Österrike och Wagrain/Kleinarl

Fakta:

Ta dig hit: Enklast med egen bil. Från Malmö är det drygt 120 mil till Wagrain.

Missa inte: En middag på restaurang Waldstuberl strax utanför Kleinarl.

Hotel Kirschboden Kirchboden 61, A-5602 Wagrain. Telefon +43 (0) 6413 8696.

Lion Alpin 

Hotel Kirshboden

 

 

 

Familjens reseguide