Packa minimalt, men glöm inte flytväst, bilbarnstol och egen snorkel

Trots att vi ofta åker till värmen har vi en förmåga att alltid packa för mycket. Strunta i hälften och packa lätt och ledigt.

På frågan om hur man ska minska packningen när man lämnar Sverige mitt i vintern – varma vinterjackor, skor, mössor och vantar – finns det en rad lösningar. En del fryser helt enkelt under resan till flygplatsen, medan andra ber om skjuts av en bekant, som kan ta hem vinterkläderna igen så att ni slipper släpa med er vinterjackorna till Asien.

Egentligen finns det bara några få saker som är svåra att ersätta på plats. Kläder, skor, jackor och regnkläder går oftast att köpa lokalt, men när det kommer till specialprylar är det oftast billigare – och säkrare – att ta med sina egna hemifrån. Familjens Reseguide listar några saker som kan vara ovärderliga på plats.

Bilbarnstol: Planerar ni att hyra egen bil är det bäst att ta med en bilbarnstol från Sverige. Erkända hyrbilsföretag har oftast bilbarnstolar att hyra ut, men priset är högt och dessutom är säkerhetstänket inte lika omfattande som här hemma. Är barnen dessutom vana vid en speciell stol så kan det vara enklare att genomföra långa dagsresor om åkmiljön känns bekant. Får små barn är babyskyddet bra och för lite större barn funkar en sittkudde hur bra som helst. Kostar från några hundralappar hos vilket biltillbehörsföretag som helst.

Flytväst: Ingår ofta i hyrpriset om du hyr en liten segelbåt eller ger dig av på färjetur mellan avlägsna öar. Däremot saknas ofta flytvästar till små barn och kvaliteten skiftar markant. Ta med egna flytvästar till barnen om ni planerar att tillbringa mycket tid på havet. Då slipper ni dåligt sittande flytvästar som luktar skunk och som ger en tvivelaktig flytkraft om barnet skulle hamna i vattnet.

Cykelhjälm: Självklart tar man med en egen cykelhjälm om man planerar att cykla på semestern. Hyrhjälmarna sitter ofta dåligt och vem vet hur många gånger de trillat i asfalten förut. Dessutom slipper du dålig lukt och obekväma hakband som skaver extra i värmen.

Snorkel och cyklop: Bortsett från att både snorkel och cyklop ska sitta bekvämt och inte läcka in vatten är det viktigt att du har rätt storlek på snorkeln. Till barn är det livsviktigt eftersom de annars riskerar att ”återandas” syrefattig luft som blir stående i snorkeln då lungkapaciteten inte är tillräcklig för att ventilera ut koldioxiden. Ett bra riktvärde för barn upp till 50 kilo brukar vara att snorkelns maxvolym inte bör överstiga 1,5 dl. Dessutom bör snorkeln inte vara längre än 30 cm och diametern (invändigt) inte mindre än 15 mm. Tänk på att det inte får finnas någon ventil på snorkeln som hindrar en fri luftpassage. Köp snorkel och cyklop i en riktig dykbutik som är vana vid att handskas med barn.

_E6A5536
Ta med eget cyklop och egen snorkel till barnen.

Simfötter: För barn kan det vara svårt att hitta simfötter som sitter bekvämt och som inte trillar av. Ta med egna om barnen är duktiga på att simma och ni förväntar er att snorkla mycket och länge. Mindre barn kan med fördel flyta med flytpuffar och titta i ett cyklop utan att använda varken snorkel eller simfötter som oftast bara trasslar till det.

_E6A5509
Ta med egna simfötter som sitter bekvämt.

Hörlurar: Ypperligt för familjer med lite större barn. Genom att barnen använder hörlurar så slipper resten av familjen gunga med i låtarna. Med hjälp av hörlurar med mikrofon kan barnen hålla kontakt med familj, vänner och bekanta på hemmaplan via Skype eller Facetime.

Skaffa ett par hörlurar med en bra mikrofon.
Skaffa ett par hörlurar med en bra mikrofon.