Ramundberget – fantastiska backar, ljuvlig offpist och riktigt bra boende

Att åka skidor omfattar betydligt mycket mer än att bara hasta upp och ner i slalombacken. För mig är maten lika viktig som bastun och när det handlar om aktiviteter är förekomsten av längdspår minst lika betydelsefullt som att liftkortet är giltigt i närområdet.

Skön skidåkning i Ramundberget.

Med slalomgalna barn är jag glad att jag tycker om att åka skidor. Jag älskar att komma upp till fjällen och tycker att snön och vintern är precis lika nödvändig som riktigt varma sommarveckor. Egentligen borde vi nog tacka Agaton och Brita Norberg,  fjällbönderna som redan på trettiotalet tog emot de första besökarna i Ramundberget och förstod att turismen var minst lika lönsam som fjälljordbruket. Än idag drivs Ramundberget som ett klassiskt vinterpensionat vid vägs ändå, om än lite mer modernt än på trettiotalet.

 

 

Nio liftar och 42 nedfarter

Trots att Ramundberget är en liten anläggning är utbudet av spännande backar oändligt. Till Ramundberget åker man för att man uppskattar riktigt bra skidåkning, välpreparerade nedfarter och en närvarokänsla där varenda chef bor i grannskapet. Här är det inte tal om att tillhöra någon större koncern. Både ägarfamiljen och cheferna bor i Härjedalen och är man inte nöjd med utbudet kan man knalla in på kontoret och ta vd:n i handen.

Den som inte gillar slalom kan träna i längdskidspåren

Med trettio mil pistade längdspår (Nordic Ski) är Ramundberget utmärkt för den som gillar längdskidåkning. Lägg till turlederna på kalfjället och du har åtskilliga möjligheter att åka skidor i princip sju-åtta månader om året. Dessutom är Nordic Ski optimalt för barn. Den som inte orkar skida hela vägen tillbaka till Ramundberget kan kliva på skidbussen och åka tillbaka till vägs ände. Där Bergarvägen övergår i Klinkvägen och slutar mitt ute i en backe.

Utmärkta backar för både små och stora barn.
Ljuvliga dagar i snön.

Vandrarhem eller Ramundbergets Fjällgård

Hjärtat i byn är Ramundbergets Fjällgård, en vacker knuttimrad byggnad vid foten av Ramundberget där vägen slutar och den vackra fjällvärlden tar vid. Här kan du bo med helpension eller ta en pilsner i baren innan du strosar tillbaka till stugan eller vandrarhemmet (STF) som öppnade 2010.

Fjällgården i Ramundberget.

I källaren finns ett lekrum för barnen och den som uppskattar riktigt bra mat bör boka in sig på en middagssittning i Mor Britas restaurang.

Fjällgårdens mysiga rum är svåra att lämna.
Detaljerna är viktiga för helhetsintrycket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta:
Ramundberget erbjuder kombiskidåkning i alla dess former, alpint, offpist, längd och turskidåkning. Dessutom kan du välja både heli-skiing och skoterutflykter.

Fjällpass vuxen (giltigt i Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet – inkl gratis skidbuss ) kostar 1745 kronor för 7 dagar, ungdom 1375 kronor. Barn under åtta år åker gratis med hjälm på huvudet.

Det finns också möjlighet att köpa ”Fjällpass förälder” som innebär att två föräldrar delar på ett liftkort (gäller bara en åt gången). Ett sjudagars föräldrakort kostar 2180 kr. Spårkort (enbart längdkort i Nordic Ski) kostar 360 kr för sju dagar. www.ramundberget.se

Historia:

Utan familjen Norberg hade Ramundberget inte varit vad anläggningen är idag.

Allt började 1935 då några studenter kom skidande över fjället och bodde i Svenska Turistföreningens stuga Girtibuana, drygt sex kilometer nordväst om Ramundberget.

Året därpå ville studenterna tillbaka, men flickvännerna tyckte att det var för långt.

Agaton Norberg fick frågan om han kunde tänka sig att ta emot gruppen och bara några veckor senare härbärgerades hela sällskapet i Ramundberget. Priset blev 2,50 kronor dygnet. En mindre förmögenhet för Agaton och Brita.

– När studenterna lämnade gården lämnade de ett kuvert med pengar till familjen. Kuvertet innehöll fem kronor per person och dygn, något som fick Agaton och Brita att våga satsa på att köpa fler sängar och grunda den epok som vi fortfarande förvaltar, säger Philip Flacké som äger anläggningen tillsammans med familjen sedan drygt 20 år.

Ramundbergets Fjällgård