Rättviksgården – ett ypperligt stopp på väg norrut

Från södra Sverige är det långt till fjällanläggningarna i Härjedalen och Jämtland. Ett bra alternativ är att dela resan på två dagar och övernatta i Rättvik. Prova vandrarhemmet Rättviksgården bara ett stenkast från riksväg 70.

Det är skönt att dela fjällresan på två dagar. Från Rättvik är det bara fyra timmars körning till Funäsdalen.

Till skillnad mot hotell får du städa själv och ta med dig egna lakan på svenska vandrarhem. För tusen kronor natten bor man bekvämt i välstädade rum som rymmer upp till fyra personer. Lägg till 80 kronor per person för frukost och du lämnar Rättvik mätt och belåten dagen efter.

Rena fräscha rum på Rättviksgården.

Trots att Rättviksgården på håll ser ut att vara minst hundra år gammal är byggnaderna bara trettio år gamla. I mitten av 1980-taket var arbetslösheten stor bland Dalarnas timmermän och kommunen bestämde sig för att bygga ett eget vandrarhem i ortens mitt.

Timringen utfördes av Hans Ollas, Kjell Lindh och Folke Bergfeldt, tre timmermän med hantverksskickligheten i blodet. Under två års tid byggdes huset klart innan vandrarhemmet tog emot sina första gäster under försommaren 1987.

– Vi köpte Rättviksgården 2013 och har sedan dess utvecklat verksamheten varsamt. Numera har vi bortsett från vandrarhemsstandard och bed- and breakfastrum också sexton husbilsplatser som är öppna under sommarsäsongen, säger Ingvar Sik som driver anläggningen tillsammans med sin hustru Heid Sik.

Ingvar Sik driver Rättviksgården tillsammans med sin hustru Heid.

Invändigt är Rättviksgården helt byggd i trä. Fjällstugekänslan är uppenbar och såväl möbler som inredning går i ljus klassisk svensk furu. Det är rent och välskött och både toaletter som köksutrymmen är välstädade och i gott skick.

– Rättviksgården är ett av de bästa vandrarhem jag bott på. Det är ett fräscht, fint och mysigt vandrarhem med mycket trevlig personal, skriver Susanne Åkesson på vandrarhemmets facebooksida. För barnfamiljen är det rena rama lyxen. Våningssängar till barnens stora glädje. Dessutom har Ingvar och Heid fräscha hundrum i ett av annexen.

Fakta:

Rättviksgården 

Rättviksgårdens Vandrarhem
Enåbadsvägen 1
795 32 Rättvik, Sweden

Telefon: 0248 – 563 75
E-post: info@rattviksgarden.se

Rättviksgården