Räven Mickelina i Mickelinas värld i Ramundberget

Alldeles vid kanten av Slalombacken i Ramundberget i Västra Härjedalen har barnens favorit Mickelina sitt gryt i skogen. Dagligen hälsar hon på alla barnen i backen och åker snowracer i Lill-Ramis. Allra bäst trivs hon när hon får krama busiga barn och åka skidor vid vägs ände. Familjens Reseguide fick en intervju med fjällvärldens populäraste räv.

Som räv kan Mickelina inte prata samma språk som oss människor, men med hjälp av ett unikt kroppsspråk kan hon diskutera livets väsentligheter med både djur och människor. Så det gäller att vara uppmärksam och tolka alla bus och tokigheter.

Michelina är en söt liten fjällrävsflicka som älskar busiga barn.
Michelina är en söt liten fjällrävsflicka som älskar busiga barn.

Varje dag vaknar Mickelina tidigt. Hon är morgonpigg och tar gärna skidorna upp till toppen för att se solen färga fjällsidorna rosa i soluppgången. Dessutom älskar hon havregrynsgröt, något hon fyller magen med så fort hon är tillbaka i grytet efter morgonritualerna på toppen. Som räv älskar hon lämlar och trycker gärna i sig flera stycken redan innan lunch. Trots allt är Mickelina ett rovdjur, även om hon är Sveriges snällaste räv.

Vad gör du om dagarna Mickelina? Jag tycker om att åka skidor, både utför och på tvären. Allra helst tillsammans med nyfikna barn. Men det är jobbigt att vara nyfiken och jag behöver sova mycket. Både på natten och mitt på dagen för att orka stiga upp så tidigt på morgonen. Varje dag busar jag med barnen på Lill-Ramis klockan 13:30.

På sport- och påskloven är det full fart i backen, men blir det inte ensamt i lågsäsong. Inte alls. Det finns massor med vänner i fjällen. Myskoxarna håller mig sällskap liksom snögubben Chorro som håller till i Lill-Ramis. Dessutom kan man alltid prata med personalen.

Mickelina älskar att kramas.
Mickelina älskar att kramas.
Mickelina åker fort på Lill-Ramis med sin röda snow-racer.
Mickelina åker fort på Lill-Ramis med sin röda snow-racer.
Mickelina åker gärna snow-racer på Lill-Ramis.
Mickelina åker gärna snow-racer på Lill-Ramis.

Varje år utvecklar Mickelina barnaktiviteterna på Ramundberget. Numera finns renskogen där barn och vuxna kan lära sig mer om samernas liv och kultur, Mummel och Rabarber där man får möjlighet att träffa fjällens alla djur, Mickelina skogen med alla dess bus och tokigheter och Slåttsskogen där prinsessan, blott en tvärhand hög bor mellan fjällbjörk och toppar. – Prinsessan är rätt blyg, men det finns dom som haft turen att träffa henne i verkligheten, säger Hanna Roth, som är ansvarig för Ramundbergets alla aktiviteter.

Vad är det bästa du vet Mickelina? Jag älskar att kasta snöboll och brukar busa med både barn och vuxna. Finns det inga barn som vill kasta snöboll så kan man alltid kasta snöboll på personalen. Det är jättekul!

Sommar i Ramundberget. Precis som på vintern så hittar Mickelina på massor av bus även på sommaren. Det finns indianpaddling, familjekamper, skogsvandringar, fjällridning och cykelturer. Dessutom kan man alltid ge sig ut på strövtåg i Mickelinas värld. Ta Fjällgårdsbanan upp till toppen och cirkla dig ner för fjällsluttningarna och ta del av skogens alla hemligheter. Där kan man också uppleva fjällvärldens alla blommor, växter och fågelsång. En enkel vandring för både små och stora barn, knappt två kilometer lång i lätt utförslutning.

Fakta

Ramundberget hittar du vid Vägs Ände i västra Härjedalen. Tfn 0684-66 88 00.

Ramundberget