Res rätt med pass och visum – även barnen behöver pass!

Även om det rent teoretiskt går att resa i Europa med ett nationellt ID-kort gör du bäst i att plocka med dig passet. Bortsett från Europa kräver många länder att passet ska vara giltigt i minst sex månader efter det att avslutar din resa. Med rätt papper slipper du strul.

Till skillnad mot körkort och traditionella ID-kort innehåller passet och ditt nationella ID-kort uppgifter om medborgarskap, vilket krävs för att du ska kunna stryka ditt ursprung. Var noga med hur du förvarar ditt pass – i bakfickan är inte lämpligt – då passet inte är giltigt om det saknas sidor eller faller isär. Då krävs ersättningspass vilket kan bli en dyr affär. För barnen gäller eget pass, som precis som för oss vuxna är giltigt i upp till fem år.

Vad händer om jag glömmer mitt pass? Om du upptäcker att passet är sönder, eller än värre att du glömt passet hemma, krävs lugn och stillsamma nerver. Under förutsättning att du har tillräckligt med tid kan Polisen på flygplatsen utfärda ett tillfälligt pass som gäller under en resa, maximalt sju månader, till en kostnad av 980 kronor. Glöm inte att ta med giltigt ID-kort. Tänk på att minst en vårdnadshavare måste vara med barnen om du söker tillfälligt pass för barn under 18 år. Blankett för vårdnadshavares medgivande måste vara ifylld av samtliga vårdnadshavare, även om du bara ansöker om ett provisoriskt pass. I Sverige kan du ansöka om provisoriskt pass på Arlanda, Landvetter, Sturup och Skavsta flygplatser. Dessutom på följande platser:

Göteborg Passcentralen, Stampgatan 34, Göteborg.

Karlskrona, Järnvägstorget 5, Karlskrona.

Karlstad, Infanterigatan 22, Karlstad.

Luleå, Skeppsbrogatan 37, Luleå.

Malmö, Drottninggatan 18, Malmö.

Umeå, Ridvägen 10, Umeå.

Västerås, Västgötegatan 7, Västerås.

Förlorar du ditt pass utomlands så kan den svenska ambassaden, generalkonsulat eller konsulat hjälpa dig med att skaffa ett nytt. Ett sådant pass är inte maskinläsbart och gäller enbart för en resa tillbaka till Sverige. Du kan alltså inte fortsätta att resa på ett sådant tillfälligt pass. Ett sådant pass kostar 1600 kr. www.polisen.se

Var behöver jag pass? Inom Norden och Schengen behövs egentligen inget pass eftersom gränskontrollerna är stängda och du kan röra dig fritt mellan länderna. Däremot krävs att du ska kunna legitimera dig om du blir stoppad i kontroll och då krävs generellt pass eller nationellt ID-kort för att du ska kunna styrka ditt medborgarskap. Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz är inte medlemmar i EU, men ingår i Schengen. Både Storbritannien och Irland kräver pass när du passerar gränsen in och ut. När du flyger från en svensk flygplats till en destination utanför Schengensamarbetet krävs pass. Allt enligt den svenska passlagen. Med andra ord är det enklare att ta med sig passet än att lämna det hemma. Då är du alltid på den säkra sidan eftersom flygbolagen kan kräva dig på legitimation och det är upp till flygbolagen att själv avgöra vilka id-handlingar som är godkända. Det enda man kan vara säker på är att ett svenskt pass, giltigt i minst sex månader efter det att resan slutar tar dig vart du vill i världen. Ibland är det skönt att vara svensk!

Visum: Försäkra dig i god tid om du behöver visum när du reser till ett nytt land eller inte. Vissa länder utfärdar turistvisum på flygplatsen, medan andra kräver att visumet ansöks och beviljas i ditt hemland, alltså på ambassaden i Stockholm. Hör alltid med respektive lands ambassad innan du ger dig av. Tänk på att ett giltigt visum inte är en garanti för att du verkligen kommer in i landet du reser till utan enbart en tillåtelse att resa in i landet du planerar att besöka. På Familjens Reseguide har vi aldrig hört talas om att resenärer med giltigt visum nekats inresa när familjen väl är på plats.