Så enkelt söker du inresetillstånd – ESTA – till USA

Egentligen räcker det med en kopp te bredvid och gott om tålamod. Det är faktiskt inte speciellt svårt att söka inresetillstånd till USA. Åtminstone inte så länge man är mätt och är på gott humör. Ibland är det enkelt att ha ett svenskt pass.

Den rektangulära symbolen under "Tre Kronor" på passets förstasida visar att du har ett E-pass.
Den rektangulära symbolen under ”Tre Kronor” på passets förstasida visar att du har ett E-pass.

En bra grundregel är att ha en returresa ut från USA. Utan returresa kommer du inte in i USA. Du måste dessutom vara svensk medborgare och ha ett giltigt E-Pass (med en liten symbol under Tre Kronor) på passets framsida. Sedan är det bara att knappa igenom ansökan.

Från och med den 1 april 2016 måste alla passagerare ha ett giltigt e-pass vid resa till eller från USA enligt Visa Waiver Program (VWP). Dessutom måste man ha en godkänd ESTA-ansökan. Om du inte har ett maskinläsbart pass eller resan kommer att omfatta mer än 90 dagar måste du ansöka om ett visum till USA.

Det gör du här.

Tänk på att ansöka om ESTA-ansökan senast 72 timmar innan avresa. Utan inresetillstånd blir du tyvärr nekad att kliva ombord på flygplanet då flygbolaget har skyldighet att kontrollera att samtliga passagerare har giltigt inresetillstånd. Tänk också på att meddela flygbolaget dina detaljer i god tid. Senast 72 timmar innan avresa. När du väl fått en ESTA-ansökan godkänd är den giltig i 2 år.

Så gör du.

Ansökan gör du på http://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Välj ”Ny Ansökan” och ”Enskild Ansökan” om du reser ensam eller ”Grupp av ansökningar” om du reser i grupp eller med familjen. En av passagerarna måste stå som gruppansvarig.

Lägg in respektive familjemedlem och bekräfta med passnummer, utfärdadeland och namn. När alla ansökningar är klara (du väljer ”Ny ansökan” för varje person) trycker du på ”Betala”. Man kan antingen betala via Paypal eller med kreditkort. Ansökan kostar 14 USD/person. Vanligtvis får du svar inom 72 timmar.