Ski Lodge Tänndalen – modernt boende rakt i backen

Ski In har på kort tid blivit ett begrepp i skidvärlden där allt fler gäster uppskattar möjligheten att åka skidor utan att behöva ta bilen till backen. På Ski Lodge i Tänndalen, bara ett par mil från norska gränsen kan man åka skidor från balkongen. Åtminstone på första våningen.

Närmare skidbacken är så här kan man knappast bo.

Det är verkligen avslappnande att bo rakt i skidbacken. Säga vad man vill, men arkitekten Anders Björklund har lyckats i ambitionen att uppföra en nordamerikansk Ski Lodge med inslag av Härjedalsk byggkonst, naturnära färger och smarta detaljlösningar. Personligen gillar jag skidförvaringsskåpen utanför entrén (även om skåpen är lite väl små för att rymma sex uppsättningar skidor i ett och samma skåp). Dessutom uppskattar jag de uppvärmda pjäxskåpen alldeles innanför entrédörren (i ett specifikt rum) som garanterar varma och torra skor när det är dags att ge sig ut i backen på nytt.

Längdskidspåren smeker förbi utanför Ski Lodge.

Det har hänt mycket sedan jag var i Tänndalen förra gången. En ny sittlift i Hamra, ny släplift, nytt fokus på lokala råvaror på Ski Lodge Kök & Bar, nytt barnområde och fantastiska preparerade pister ända bort till Svansjön längst bort i öster.

Tänndalen blir snabbt barnfamiljens favorit.

Totalt finns det tolv liftar i Tänndalen, nio släpliftar, en fyrstolslift, en sexstolslift och ett rullband i barnområdet i Hamrafjället. Totalt 53 nedfarter, varav sju svarta, tjugoen röda, tretton blå och tolv gröna.

Ljusa rymliga lägenheter

Invändigt består Ski Lodge Tänndalen av 65 lägenheter (6 personer) med två våningssängar och en bekväm dubbelsäng i varje, alla med sköna madrasser och praktiska bäddmadrasser. Dessutom finns det två sviter där man kan bo två familjer i en och samma lägenhet, även om priset då blir det dubbla. Materialvalen är enkla och standardiserade, men lägenheterna innehåller precis allt som man kan tänkas behöva under en vecka i fjällen.

Ljusa rymliga lägenheter på Ski Lodge Tänndalen.

Toaletten ligger praktiskt i ett eget rum precis innanför duschrummet. Det enda man kan sakna är en egen bastu (som ofta finns i stugor som man hyr i fjällvärlden), men å andra sidan finns det en gemensam bastu en våning upp, en för herrarna och en för damerna.

Snösäkert mitt i landet

Precis som i resten av Funäsfjällen är Tänndelen ett av landet mest snösäkra skidområden. Totalt snöar det uppemot fem meter om året, vilket gott och väl kan jämföras med många kända skidområden runt om i världen. För barnfamiljen är Tänndalen optimalt. Bra boende, schyssta restauranger och ett stort om omfattande skidområde utanför knuten. Dessutom är liftkortet giltigt i hela Funäsfjällen, ända bort till Ramundberget. Gott och väl världsklass. Det enda man kan sakna är en riktig sopsortering. Det känns en aning gammaldags att inte ens kunna sortera plåt och matavfall.

FAKTA

Ski Lodge i Tänndalen.