Sola säkert i sommar

Efter en lång vinter kan det kännas lockande att sola intensivt när värmen väl är här.  Men ta det försiktigt, använd färsk solkräm och tillbringa den mesta tiden i skuggan. För barnen är solskyddskläder en obetalbar investering.

Antalet fall av hudcancer ökar nästintill varje år. Orsaken sägs vara våra förändrade solvanor, kraftfull exponering under vinterns solresor till värmen och solning i solarium på hemmaplan. Varje år drabbas 2800 personer av malignt melanom, den mest aggressiva formen av hudcancer. Genom att vara försiktig kan vi inte bara minska risken för cancer utan också skydda huden från att åldras i förtid. För barnen är det naturligtvis extra viktigt att sola säkert.

Färsk solkräm. Jo, faktum är att solkräm är en färskvara, som blir gammal och obrukbar på samma sätt som mjölk och grädde. Viss typ av solkräm är känslig för UV-strålning och andra trivs inte alls i värmen. Det innebär att om du har solkrämen med dig på resan bör du slänga den som fort du kommer hem. Använd ett tjockt lager solkräm som du stryker på minst femton minuter innan solning. Ett riktvärde brukar vara att smörja ut omkring 2 mg solkräm per kvadratcentimeter hud och var noga med att krämen täcker all synlig hud. Gör om proceduren efter ett par timmar eller efter varje bad. Använd hög solskyddsfaktor, minst faktor 50 för både barn och vuxna.

Sola inte för länge och helst inte mellan klockan elva och tre då solen står som högst.

Bäst är naturligtvis att bara stanna någon timme på stranden och ägna resten av dagen åt något annat. Använd hatt eller keps och överväg om du inte ska ta med dig en parasoll som solskydd. Åtminstone om du planerar flera timmar på stranden.

Solskyddskläder är en fantastisk uppfinning som skyddar barnen från den farliga solen. Använd långärmade tröjor, gärna med hög hals som går en bit upp på halsen och skyddar nacken. Kombinera med hatt, bättre än keps och smörj in synlig hud med solskyddskräm.

Tänk på att också solskyddskläder blir gamla och inte skyddar lika bra som när de var nya. Det kan därför vara nödvändigt att köpa nya kläder även om den gamla tröjan knappt ser sliten ut. Framförallt handlar det om att tyget slits och släpper igenom mer av UV-strålningen.

Solglasögon: Även ögonen lider av det starka ljuset. Låt barnen vänja sig vid solglasögon redan som bebisar och fortsätt att köpa polaroidsolglasögon efterhand som barnen växer.

_E6A5487
Badstuga
_E6A5227
Lek på stranden

_E6A5204_E6A5078_MG_6725