Sommar i Åre – minst lika bra som på vintern

Ta med familjen och hyr en lägenhet i Åre. Priserna är lägre på sommaren och du kan bo på promenadavstånd från Åre Torg, med närhet till både Åreskutan och fjällen runtomkring.

Sommartid är Åre enklare än på vintern. Det är lättare att hitta parkering och köerna till restauranger, liftar (för downhillscykling och promenader) och butiker är betydligt kortare än under vintersäsongen. Nackdelen är att några av restaurangerna håller stängt under hela sommaren. Tack vare järnvägsstationens läge mitt i byn är det möjligt att åka tåg till Åre. Från stationen är det bara några hundra meter upp till torget, där du kan hyra cyklar, köpa friluftsutrustning eller njuta av en kanna kokkaffe hos Emelie eller Julia på Café Torget. Så länge du håller dig centralt går det bra att gå eller cykla till både Åre Bike Park och till butikerna runtomkring, men så fort du vill ge dig ut på längre turer, till de högre fjällen och till äventyret bortom orösade leder är bilen ett måste. Lyckligtvis kan du hyra bil på plats.

Cykla downhill i Åre Bike Park: Tänk dig en sommaröppen salombacke där våghalsiga cyklister kastar sig utför bergskanterna efter det att de tagit liften ända upp till toppen. Riktigt så äventyrligt är det faktiskt inte att cykla downhill och tack vare graderade leder kan både avancerade cyklister och nybörjare cykla sida vid sida på berget. Ett bra tips för nybörjaren är att välja ”Eazy Rider”, en 5004 meter lång paradiscykling, från kabinbanans topp hela vägen ner till Hummeln. En bred maskingrävd led som saknar motstycke i Skandinavien. Här kan du prova velodromer och hitta ett magiskt flyt. Lyckligtvis passar banan både elitcyklister och rookies. Hyra cykel: www.areguiderna.se www.aventyrligt.se www.skistar.se www.arebikes.se

1 dags cykelhyra kostar 800 kronor per vuxen och 640 kronor per ungdom (8-15 år). Liftkort tillkommer (252 kr/vuxen och 203 kr/ungdom). Man kan också köpa ”Learn to Ride” (enbart Skistar) vilket inkluderar liftkort, cykelhyra och en två timmar lång cykelkurs med guide. Du kan sedan behålla cykeln under resten av dagen. www.skistar.se 1260 kr/vuxen och 893 kr/ungdom. De märkliga priserna beror på att Skistar ger procentrabatt till ungdomar. Rookie Thursday! På torsdagar bjuder cykeluthyrarna i Åre på nybörjarguidning där man går igenom position på cykeln, bromsteknik, kurvtagning, spårval, och många tips och tricks som kommer att göra din dag på berget riktigt lyckad. Bokas senast dagen innan.

Våfflor i toppstugan – Sveriges högst belägna kafé 1420 meter över havet: Högst upp på Åreskutan erbjuder Svenska Turistföreningen en fantastisk våffelservering med sagolik utsikt över fjällvidderna runtomkring. Ta Kabinbanan upp till toppstationen och promenera de sista åtta hundra meterna upp till toppen. Där uppe serverar Sibylla Lundström eller någon av hennes kollegor fantastiska våfflor (40 kr), varm choklad (30 kr) eller kaffe. Man kan också köpa kall dryck och varma mackor och bullar.

Till fots nerför Åreskutan: Ta Kabinbanan till toppstationen och promenera nerför Åreskutan. Se upp så att du inte kommer för långt västerut på skutan då kanterna kan bli alltför branta. Följ den västra sidan av Kabinbanans avstigning och passera under kabinen bara några hundra meter längre ner. Du kan följa röd markering 214 ”Åreskutan via västra leden”. Tidsåtgång 2-3 timmar, höjdskillnad 1000 meter, längd omkring 5-6 km. Ett bra tips är att kombinera våfflor i toppstugan med västra leden ner. En totaldistans på 6,5 km. Se upp för downhillscyklister som då och då korsar leden neråt.

Lyx på Copperhill Mountain Lodge: Som kontrast till det flacka fjällområdet runtomkring ligger Copperhill Mountain Lodge majestätiskt en bit öster om Åre Björnen med sagolik utsikt över fjällandskapet och Åresjön. Kom tidigt och checka in redan på eftermiddagen så att du hinner njuta av lodgens härliga spaavdelning – utsågs till ”årets spa” i European Hotel Design Awards 2009 – och ta en fördrink in loungen innan middagen serveras i biblioteket. Barn är tillåtna i relaxavdelningen (i sällskap av en vuxen) mellan klockan 08:00-11:00 och 15:00-18:00. Övriga tider är åldersgränsen 15 år. För familjen är Copper-sviterna optimala. Där bor man enkelt fyra personer (fem med extrasäng) i två separata sovrum med allrum och kitchenette däremellan. Vill du inte sitta på rummet, där det visserligen finns gott om plats är loungen ett måste. Bästa pris hittar du online på www.copperhill.se Familjepaketet inklusive boende med halvpension (frukost och tvårättersmiddag) i Copper-svit och fri entré till relaxavdelningen kostar från 4209 kr/natt för fyra personer.

ZipLine med Camp Åre: Kasta dig utför höga älgtorn med bara en sele runt kroppen och åk linbana mellan träden högt över forsande vattendrag. Att åka zipline är ett måste och har man en gång provat är man fast för alltid. Camp Åre erbjuder två varianter: grön bana är enklast och kortast med fyra åk följt av svart bana där man flyger fram över Susabeäckens raviner, ibland så högt som 60 meter över marken. Zipline black innehåller fyra stycken olika sträckor där den längsta är hela 350 meter lång. För att få åka grön bana krävs att barnen är 120 cm långa och för svart bana måste man väga 50 kg (max 110 kg) eftersom banan stundtals lutar uppåt och man måste få tillräckligt med fart för att inte fasta mitt ute på vajern. Grön bana tar 2 timmar och svart bana 3 timmar. Pris: Grön bana 570 kr/vuxen och 420 kr/barn (upp till 15 år). Svart bana kostar 670 kr/person. www.campare.se

Åre Chokladfabrik: Kanske inte lika äventyrligt som att kasta sig ut från Ziplineplatåerna, men däremot gott och oemotståndligt. Smaka fantastisk varm choklad i chokladbaren (35 kronor) och köp med dig praliner i härliga strutar som påminner om choklad som på mormors tid. Till skillnad från industrichoklad är chokladpralinerna från Åre handgjorda, tillverkade av bygdens och fjällets egna råvaror (utom kakao). Numera kan man också köpa choklad i askar och kolastängerna och bräcken har blivit lika populära som strutarna. Höjdpunkten är att man kan se hur pralinerna tillverkas då butiken ligger sida vid sida med chokladfabriken. Öppet: Mån-lör 10:00-17:00 www.arechokladfabrik.se

Kokkaffe på Café Torget: Numera behöver man inte åka till Etiopien för att ta del av en klassisk kaffecermoni. Det räcker gott med att man besöker Emelie Jonsson och Julia Pearson på Café Torget i Åre där de serverar ljuvligt kokkaffe enligt konstens alla regler. Julia berättar: Häll över det heta vattnet över bönorna och låt stå och dra i några minuter. Sedan tar du skeden och bryter kaffetäcket genom att pressa ner skeden genom lagret av kaffebönor. Låt stå i någon minut och häll upp i koppen. Skulle det misslyckas så kan du alltid sila kaffet genom silen, säger Julia med ett skratt och lämnar oss med kaffekittlar, skedar och mormors gamla servis. www.cafetorgetare.com

Trollstigen: Ta Bergbanan till Åre museum i den gamla väntsalen till Bergbanans bergstation (också värt ett besök) och följ vägen ner mot Tott Hotell. Precis i den första skarpa högerkurvan, där du precis passerat bäcken tar du vänster och ger dig ut på äventyr bland både vättar och troll. Har du dessutom tur kan du stå öga mot öga med självaste Näcken. Glöm inte att leta efter skatter och gömmor längs vägen. Bland alla troll och ögon sägs det finnas både guldskatter och silvriga stenar. För att inte tala om skattkistan full med guld som skyddas av giftiga ormar. Du kan också starta på Åre Torg och gå upp mot Fjällgården, gå mot kabinbanan och ta av österut mot VM-6:an och följ led 212 ”Trollstigen”. Längd 1,2 km, höjd 100 meter. Passar bra till alla barn mellan noll och tretton år.

Ta dig dit: Med bil till Åre eller med tåg till samma destination. I högsäsong trafikerar SJ Åre, annars är du hänvisad till Norrtåg. www.sj.se www.norrtag.se

Avstånd från Stockholm 62 mil, Göteborg 84 mil, Malmö 110 mil, Karlskrona 100 mil, Sundsvall 28 mil och Umeå 46 mil.

Boende: Enklast och billigast är att söka uthyrare på www.blocket.se Det finns en rad uthyrningsföretag och även Skistar har eget boende.

Hyra bil: Flera av de stora uthyrningsföretagen finns representerade i Åre. Sök på nätet och du hittar dagens bästa priser.

 

_E6A0409
Redo för downhill i Åre Bike Park
_E6A0412
Kalle och Norah strax innan Åreskutan övergår i stup
_E6A0480
Vår fantastiske guide, Calle Klockar Linder
_E6A0501
Fyra spända barn i Åre Bike Park
_E6A0509
Det krävs rejält med skyddsutrustning för att cykla downhill
_E6A0545
Man blir trött av att cykla downhill. Kalle vilar i Bergbanan
_E6A0680
Härliga skogsmiljöer längs Trollstigen
_E6A0719
Liva njuter längs Trollstigen
_E6A0765
Trollen gömmer sig lite varstans
_E6A1359
Trots att det är mitt i sommaren blir det plötsligt kallt på Åreskutans topp
_E6A1487
Varm choklad och våffla i STF Toppstugan
_E6A1519
Sibylla Lundström serverar våfflor i toppstugan
_E6A1645
Kabinbanan
_E6A1845
Relaxavdelningen på Copperhill Mountain Lodge
_E6A1873
Poolhäng, Copperhill Mountain Lodge
_E6A2031
Créme Vichyssoise (potatis och purjolökssoppa) med varmrökt lax, kantareller, sikrom, dillolja och en hint tryffel till förrätt. Copperhill Mountain Lodge
_E6A2072
Helstekt kalventrécote med potatispuré, rödvinssås, picklad rödlök, friterad lök och steklök. Copperhill Mountain Lodge
_E6A2047
Till bords i biblioteket, Copperhill Mountain Lodge
_E6A2290
Äventyr på hög nivå, Zipline, Camp Åre
_E6A2491
Zinlineäventyr
_E6A2598
Kaffecermoni med kokkaffe
_E6A2709
Ebba Norberg på Åre Chokladfabrik
_E6A2733
Varm choklad i chokladbaren
_E6A2765
Emelie Jonsson på Café Torget