Sommar i Lökken längst upp på Nordjyllands nordvästra sida

Semesterparadiset Lökken är rakt igenom en pärla bland Danmarks många badorter. Med sin historiska miljö och vackra milslånga vita sandstrand har Lökken lockat semesterfirare i över hundra år. Att stå på sanddynerna vid Lökkens strand och blicka ut över Skagerrak samtidigt som de eviga vindarna sveper genom håret är en fantastisk naturupplevelse.

Har man en gång varit i Lökken så längtar man ständigt tillbaka.

Fantastiska sandstränder i Lökken.

Ett semesterparadis med hög puls

Lökken är en turistort med hög puls under sommaren. Hit har semesterfirare vallfärdat under hela 1900-talet för att att ta del av de vackra sandstränderna runt Lökken. Hela byn genomsyras av en historisk känsla samtidigt som orten är både nytänkande och modern. Lökken har ett stort utbud av restauranger och många små butiker bara ett stenkast från stranden. Mitt inne i centrum bland restauranger och små butiker hittar vi Bolcheriet vilket är en liten karamellfabrik där man får titta på när hantverkarna gör karameller. Det finns också möjlighet att göra sin egen klubba.

Lökken har beskrivits som ett ungdomligt nöjesparadis, som Danmarks Tylösand, men under vår semester i Lökken uppfattade vi inte byn som något annat än en utmärkt destination för barnfamiljer.

Fantastiska uteserveringar och sköna sommarnöjen.

Lökken Strand – en natur- och kulturupplevelse

Lökken har en fantastisk strand. Den vita sanden där de ständiga vågorna och det långgrunda saltvattnet bjuder på sköna bad längs den 19 km långa strandlinjen. Här kan man köra bil och parkera längs stranden, med undantag för vissa sträckor som är helt bilfria. Under sommarhalvåret kan man besöka Den vide by längs Lökkens strand där hundratals vita små badstugor står uppradade likt ett pärlband längs stranden. Längre bort finns betydligt äldre kulturhistoria att upptäcka. Missa inte bunkrarna från andra världskriget där både barn och vuxna kan klättra och uppleva historien tillsammans.

Längs bort längs stranden ligger Lökken Mölle vilket är en 200 meter lång pir som passar utmärkt för både sport- och amatörfiskare. Vill man inte fånga middagsfisken själv kan man köpa färsk fisk direkt från fiskarna nere vid piren.

Aktiviteter – ett rikt utbud för stora och små

Lökkens strand är en populär plats för vindsurfare tack vare de ständiga vindarna. Vill du lära dig att surfa finns det både nybörjarkurser och avancerade utbildningar för erfarna surfare. Man kan också prova dykning, ribbåtar, mountainbike och strandsafari med en Land Rover. I Lökken finns det dessutom en eventpark där man kan spela fotbollsgolf och lasergame utomhus. Under regniga dagar passar badhuset i Lökken utmärkt. Eller varför inte Action-house, ett aktivitetshus med bland annat Go-kart och bowling. Kort och gott är aktivitetsutbudet stort och även utanför Lökken (inom några mils radie) hittar man flera anläggningar som exempelvis Fårup sommarland, Hirtshals Oceanarium, Ålborg Zoo och Family Farm Fun Park för att nämna några.

Surflektion i Lökken. Foto: Niclas Jessen.

Villa Vendel

Vi valde att bo på Villa Vendel, ett fint familjärt bed and breakfast med jättefina rum. Vi bodde i en fullt utrustat lägenhet med gott om plats för hela familjen. Efter att tidigare ha spenderat flera nätter på hotell runt om i Danmark var det fantastisk skönt med lite space, inte minst för att man kan koka sitt eget kaffe – precis när man vill.

Härliga miljöer i Villa Vendel.

Alla som bor på Villa Vendel får utnyttja den fina innergården med tillhörande växthus som är inrett som ett uterum. Vi lånade en grill och satt här hela kvällen tillsammans och njöt av den fina sommarkvällen. Underbart!

Fakta:

Information om Villa Vendel och Karamellfabriken Bolcheriet.