STF Växhuset – familjärt ekoboende utanför Söderhamn

Att välja vandrarhem är synnerhet inte lätt. En del är charmiga, gemytliga och riktigt hemtrevliga medan andra är usla på alla sätt. Växhuset, 15 km väster om Söderhamn är en klar favorit. För både rummen, frukosten och miljönyttans skull.

Den härliga frukostmatsalen i Växhuset.

Efter en kurs i Permakultur för drygt 25 år sedan bestämde sig Ralf Palmpers för att göra verklighet av drömmen att blir självförsörjande med egna odlingar och egna djur på den avstyckade gården i byn Mobodarne som han och hustrun Sonja köpt tio år tidigare.

– Jag ville omsätta mina permakulturkunskaper i praktisk handling, odla jorden, kompostera, skaffa djur, använda solenergi och bli mer självförsörjande, berättar Ralf Palmpers. Sedan flera år är Växhuset anslutet till Svenska Turistföreningen.

Ralf Pampers driver Växhuset tillsammans med hustrun Sonja.

Helhetstänk kring både boende och mat

På Växhuset är i princip all mat förädlad på plats. Osten är naturligtvis inte ystad på vandrarhemmet och mjölken inte mjölkad bakom uthuset. Men när det handlar om müsli, bröd, marmelader och sylt – till både gröt och frukostfil – är allt gjort på gården.

All müsli görs på plats.

– Vi vill servera samma typ av mat som vi själva äter. Hembakat bröd och egen müsli är en självklarhet på Växhuset. Dessutom är det inte fel att äta frukost i växthuset bland tomater, gurkor och rinnande vatten, säger Ralf Palmpers.

Under frukostloftet växer både gurka, tomat och chili.

Genuint boende i 12-kantshuset

Vandrarhemmet ligger omkring sjuttio meter från receptionen i riktning mot den lilla sjön Edesjön som bjuder på varmt vatten och obligatoriskt morgondopp (för den som vågar).

Tolvkantshuset är precis som namnet antyder ett tolvkantigt hus med små rum med ett gemensamhetsutrymme i mitten som uppmanar till social samvaro. På vandrarhemmet är all elektricitet av 12-voltskaraktär och det finns två USB-uttag (där man kan ladda mobiltelefoner och annan elektronik) vid varje sänglampa. Tänk på att släcka lyset när du inte är på rummet för att spara batteriernas kapacitet.

Mysiga rum i tolvkantshuset.

Morgondopp i Edesjön

Efter ett ljuvligt morgondopp i sjön promenerar vi genom hagarna upp mot Växhuset där Ralf och Sonja serverar frukost de luxe. Hemgjord gröt, müsli och underbart fröknäcke. Precis som sig bör är allt ekologiskt.

Fakta: STF Växthuset tfn 0702-55 26 13 Svenska Turistföreningen 

Växhuset Söderhamn