Tågluffa i Azerbaijan

Den som drömmer om fantastiska tågupplevelser på första parkett bör kolla in Azerbaijan. Här går tågen i tid, du får en egen konduktör ombord och hela familjen reser långväga för knappt fyra hundra kronor. Häng med på en resa från Baku till vackra Şəki i utkanten av Kaukasus.

Klassiska kupéer i trä. Vem behöver något annat?

Det är ingen hemlighet att tåget i det forna östblocket fungerar precis som de en gång gjorde i västvärlden. Här har järnvägsstationerna avlönade stinsar och varje tågvagn har en egen konduktör – kalla det tågvärd – som hjälper till med det mesta. Inte minst med att servera kvällste och tidigt te på morgonkvisten, just som solen går upp utanför kupéfönstret.

Härligt te framåt kvällskvisten.

Vi har köpt våra tågbiljetter via nätet från det statliga Azerbaijan Railways. En utmärkt sida som fungerar fint både på nätet och i telefonen. Man betalar enkelt med betalkort och hämtar ut biljetterna på järnvägsstationen innan du ska åka. Har du ingen speciell tid eller dag som du måste åka behöver du knappast förboka. Då räcker det att dyka upp på stationen och köpa biljett till samma dag som du planerar att åka.

Långsam resa från Baku

Tåget lämnar Baku på kvällen och kommer fram till Şəki tidigt på morgonen dagen efter. Efter en middag på järnvägsstationen – som i en så stor stad som Baku ändå är förvånansvärt folktom – kliver vi ombord på tåget tio minuter innan avgång. Ett gäng järnvägsanställda förklarar vänligt – på ryska – att vi inte får stiga på tidigare då tåget ännu inte är klart för ombordstigning. När vi väl kliver på möts vi av tågromantik och träkupéer.

Resten är så att säga som att vara en del av en filminspelning från en annan tid.

Det långsamma tempot gör att man hinner njuta av landskapet utanför.

Efter bara någon timme kommer konduktören in med te. Det finns en samovar i varje korridor, men konduktören ser det som sin plikt att förse gästerna med te. För besväret förväntar han sig några kronor tillbaka som vi tacksamt betalar som en klumpsumma.

Vad det kostar är det ingen som vet, men våra småslantar får tydligen mannen på gott humör. Tidigt dagen efter är han tillbaka med en ny laddning. Som kostar som på kvällen.

Landskapet i södra Kaukasus är mycket vackert.

Ett njutfullt sätt att resa – långsamt

Att åka tåg i Kaukasus går inte särskilt fort. Men det är heller inte tiden som är viktig utan snarare att vi får möjlighet att ta del av det som händer dagligdags på landsbygden. Barnen älskar det stillsamma tempot som då och då avbryts av en skriande åsna i vägkanten eller en korsande hord med getter. Tåget går aldrig fortare än att det när som helst kan stanna för en häst. Vi trivs ombord. Något annat kan man inte säga.

Te på sängen så fort solen går upp. Om man vill.

Vi kommer fram tidigt och tar en taxi in till stan – självklart en Trabant – från järnvägsstationen till hotellet Şəki Saray mitt inne i stan. För en spottstyver köper vi till en extra frukost för fyra personer och äter gott innan det är dags att uppleva stadens sevärdheter som visar sig innehålla betydligt mycket mer än vi först trott.

Klassisk kärra in till stan.

 

Prisvärt boende i centrala Şəki med gångavstånd till alla sevärdheter.

FAKTA:

Boka biljetter på Azerbaijan Railways

Vår resa (för fyra vuxna) kostade 350 kronor i första klass. Barn mellan 0-5 år reser som spädbarn och barn mellan 5-10 år som barn. Från 10 års ålder kostar barnet vuxenbiljett.