Tälttur vid Raslången

Att vandra längs havet har visserligen sin tjusning men ingenting går upp mot att följa strandkanten av en sjö. Med barn bredvid är tempot inte alltid högt, men istället hittar vi både svamp och gott om ved. Skruva ner tempot i sommar och upplev naturen med barnen.

Barnen älskar det enkla tältlivet i skogen.
Barnen älskar det enkla tältlivet i skogen.

Få saker är så uppskattade hos barn som att komma ut i skogen. Ändå är det så få barn som får möjligheten. Med en liten dagsturssäck på barnens ryggar och desto större säckar hos oss som föräldrar ger vi oss av på en vandringstur längs Raslångens flikiga sjösystem. Att vandra med barn är inte fråga om att lägga kilometrar bakom sig. Istället handlar det om att upptäcka och faktiskt vara tillsammans utomhus.

Som sjö är Raslången näringsfattig och omgiven av skog. Inte alls lika omgärdad av jordbruksmark som Ivösjön längre söderut eller lika bebyggd som Halen, vars östsida ligger ända inne i Olofström. Här är det vildmark när naturen är som bäst där du var som helst kan bestämma dig för att stanna och slå upp tältet mellan några träd. Trots att det bara är försommar är det redan hyfsat varmt i vattnet. Åtminstone tillräckligt varmt för att barnen ska kasta av sig kläderna och plaska barbenta i strandkanten. Totalt täcker Raslången en markyta av drygt 4,5 kvadratkilometer och är som djupast dryga 25 meter djup.

Underbara promenadstråk längs Raslången.
Underbara promenadstråk längs Raslången.

Efter knappt tre kilometers vandring bestämmer vi oss för att stanna. Tar av oss ryggsäckarna och slår oss ner i gröngräset. Bakom oss sjunger en nötkråka medan skogsduvans dova läten vibrerar genom tystnaden. Längre fram på kvällen är det inte omöjligt att vi har turen att få se fiskljusens imponerande jakt då den fångar fisk från luften eller höra storlommens trygga läte.

Tillsammans samlar vi ved för att framåt kvällen göra upp en eld i eldstaden. Till matlagning använder vi däremot Trangiaköket.

När familjen är ute tillsammans är pinnbröd närapå obligatoriskt. Få saker är så enkla att göra och barnen klarar dessutom av att vira degen runt en pinne på egen hand. Sedan är det bara att köra in knytet i glöden och vänta på brödet ska bli klart.

Pinnbröd är en klassiker.
Pinnbröd är en klassiker.
Pinnbrödsdegen gör du hemma och tar med ut i skogen i en plastpåse.
Pinnbrödsdegen gör du hemma och tar med ut i skogen i en plastpåse.

– Det är så gott med pinnbröd. Kan vi inte göra det varje gång vi är ute i skogen, säger Hilda fem år och får medhåll av storebror Kalle.

Efter middagen, bestående av nystekt svamp, Spagetti Carbonara och medhavt vin känns sommarkvällen magisk. Det är inte ofta man kan sitta utomhus och njuta av himlens alla stjärnfall utan störande ljud- och ljusföroreningar. Efter en kväll i skogen är det svårt att förstå charmen med vardagens stimuli. Inte ens barnen frågar efter tv och datorspel och själva kan vi bara sitta och tokstirra rakt in i elden utan att tänka en endaste tanke.

Enkelt njutningsfiske.
Enkelt njutningsfiske.

FAKTA:

Ta dig dit: Från Jämshög söder om Olofström åker du mot Boafall. Det finns bra parkeringar vid Alltidhults skola där de båda kända författarna Sven-Erik Salje och Harry Martinsson tillbringade mycket tid. Vandra med barn: Egentligen inte mycket svårare än att vandra på egen hand. Tänk bara på att hålla tempot nere så att barnen inte tröttnar. Glöm heller inte att plocka med dig mutor. När orken tryter kan det vara bra att plocka fram lite godis.

Utrustning: Tält, sovsäck, liggunderlag, stormkök, diskmedel och diskborste, mat, varma kläder, badkläder, myggmedel, solskyddskräm, tandborste och tandkräm. Sköna skor, regn/vindjacka och ombyte. Och så naturligtvis en ryggsäck att lägga allting i.

Så gör du pinnbröd: Förbered degen hemma och ta med den kletiga degen ut i en plastpåse.

Blanda 5 dl vetemjöl, 2 tsk salt, 2 tsk bakpulver i en bunke. Tillsätt 2 dl vatten och knåda väl.

När du väl kommer ut i skogen arbetar du ut delar av degen till fingertjocka längder som du sedan rullar kring en pinne. Grädda över en varm glödbädd tills degen känns fast.