Turistmeny – en klassisk turistfälla eller bästa sättet att uppleva lokal mat?

Vi har alla sett skyltarna, som på papper och i neon basunerar ut budskapet Turistmeny! Hur reagerar du när du ser skyltar som vänder sig direkt till dig som besökare? Hiss eller diss?

Turistmeny – blir du sugen?

Jag har aldrig riktigt förstått värdet av att leta skyltar som utlovar mat till turister. Skulle vi på något sätt vara annorlunda än affärsresenärer eller är det bara så att budskapet tycks gå hem hos alla de som vill äta lokalt, men som ändå väljer hotellets restaurang?

Turistmenyer på åtta språk

Medan vissa tycker att det är fantastiskt att kunna äta lokalt och beställa på sitt eget hemspråk är jag precis tvärtom. Restauranger som översätter menyer till annat än internationella storspråk som engelska, franska, spanska och ryska (gärna med hjälp av Google Translate) väljs systematiskt bort. Istället föredrar jag att beställa mat på lokala syltor där det inte spelar någon roll om menyn är internationell eller lokal. Så länge teckenspråkskommunikation och mimik fungerar är själva konversationen halva restaurangupplevelsen.

En restaurang på Malta skryter med ett citat av Jamie Oliver.
Mysigt, men är turist-restaurangerna värda sitt pris?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildsatta menyer i bleka färger

Ni har säkert redan förstått att jag avskyr restauranger som låter en billig fotograf fotografera mat i tråkigt ljus mot en horribel bakgrund. Lägg till en intensivt blekande sol och du har precis fått förutsättningarna till varför jag aldrig väljer restauranger med matbilder vid entrén.

Enkelt att få en översikt eller bara besvärande?

Hur hittar man riktigt bra restauranger?

Faktiskt oftast genom personliga rekommendationer eller när man strosar oplanerat längs en bakgata tidigare på dagen. Tänk på att riktigt bra restauranger sällan ligger längs huvudgatorna. Vik istället av en eller två gator innan promenadstråket och upplev lokala restaurangvanor längs bakgatorna. Internet är en fantastisk källa till kunskap, men när det handlar om mat och rekommendationer litar jag blint på andra människors ord.

Då kan varken turistmenyer, matbilder vid entrén eller flerspråksmenyer få mig på andra tankar. Allra värst är inkastarna, men det är en helt annan historia.