Upperud 9:9 – Fantastiskt boende i Upperuds silo

Säg silo och de flesta tänker på en rostig skamfläck i kuststädernas hamnområden. I Upperud, knappt 3 km söder om Håverud (Akvedukten längs Dalslands Kanal) har Kerstin Söderlund och hennes familj förvandlat den gamla silobyggnaden till ett fantastiskt hotell.

Fem rum i silofackens inre.
Fem rum i silofackens inre.
Barnen älskar att klättra upp till sängarna på andra våningen.
Barnen älskar att klättra upp till sängarna på andra våningen.

Redan på håll ser man hur den gamla silosbyggnaden reser sig som ett monument i landskapet. Här låg tidigare en valskvarn där man malde och packade Tärnans Vetemjöl som sedan skeppades ut i Vänern. Ett stycke gedigen industrihistoria som lämnades åt sitt öde när lantbruket, spannmålsskördarna och de lokala mjölsorterna inte längre kunde konkurrera med storbolagens vinstmaskiner. Idag är kvarnen riven, men i den gamla, fem våningar höga spannmålssilon har Kerstin Söderlund byggt fem fantastiska hotellrum med sagolik utsikt över vattendragen. Fem minuter därifrån lockar Håveruds akvedukt och mäktiga bävernästen.

Rum i de ursprungliga sädesschakten

Numera finns fem unika rum i de tidigare silofacken. Moderna rum i kontrast till byggnadens ursprung. Råa väggar av liggande plank tillsammans med moderna möbler och sovloft.

Jag gillar framförallt de gamla stegarna som ursprungligen satt på väggarna i silofacken. Stegar som numera används av gäster som klättrar upp till sovloften ovanför.

– Vilka underbara rum. Så coolt att man får klättra inomhus och klänga i en stege så fort man ska gå och sova, säger Kalle (12).

Moderna möbler i kontrast till silofackens råa väggar av plank.
Moderna möbler i kontrast till silofackens råa väggar av plank.
Läshörna med utsikt.
Läshörna med utsikt.

Hemgjord frukost och riktigt god morgonjuice

Varje dag mellan klockan åtta och tio serverar Kerstin frukost i matsalen. Hemgjord müsli, fil, hembakt bröd, marmelad och nybryggt kaffe. – Vilket ljuvligt bröd, säger Hilda (8).

Kerstin Söderlund bakar allt från grunden.
Kerstin Söderlund bakar allt från grunden.
Müsli och hemgjord juice.
Müsli och hemgjord juice.

Kerstin Söderlund bakar allt från grunden. Bröd, müsli och en lång rad pajer och sötsaker. Råvarorna är lokala och ekologiska så långt som det är möjligt. Självklart finns det både glutenfria och vegetariska alternativ.

Perfekt bas för paddelturer och vandring i Dalsland

Precis utanför entrén smeker Pilgrimsleden förbi Upperud 9:9. Vandra hela vägen till Trondheim eller nöj dig med en tur i grannskapet. Runt omkring finns fina cykelleder, en lång rad vandringsstigar och mängder med paddelrutter. Det enda som behövs är en stor längtan till naturens ursprung. Bra boende, fika och sagolika frukostar hittar du på Upperud 9:9.

Ta en tur till Kerstin på Upperud 9:9 i Dalsland.
Ta en tur till Kerstin på Upperud 9:9 i Dalsland.
Fakta:

Mer information om Upperud 9:9 hittar du här.

Upperud 9:9