Upplev Skagens ljus med barnen. En familjeresa till Jylland.

Omgärdad av sanddyner är Skagen på norra Jylland en oas i Danmark. Hit har konstnärer och intellektuella vallfärdat i generationer för att ta del av havsbandets unika ljus och mat ur havets skafferi. Checka in på ett mysigt pensionat och ta med familjen på en cykeltur.

_MG_4478
Dansk glass på Ishørnet i Skagen.
_MG_4481
Fantastiska smaker av dansk glass på Ishørnet.

Det är ingen överdrift att ljuset på norra Jylland är unikt. Med Skagerak på den ena sidan och Kattegatt på den finns inte ett landmärke som hindrar ljusets flöde in över land. Så är också havet det som får människor att flockas kring Skagens pittoreska småstadsgator. Hav och vatten, ständigt närvarande, både i konst, kultur och mat. Havet syns på menyerna, havet ger människor jobb. De som inte arbetar i fiskeindustrin är på ett eller annat sätt beroende av turismen.

Skagen – där Kattegatt och Skagerak möts

Längst ut på Jyllands nordspets, där Skagerak och Kattegatt möts runt en blygsam tunga av sand är ljuset som mest intensivt. Det är till Grenen alla vill. Sandtungan av sand som likt en orm slingrar sig rakt ut i havet. Barfotaflanörer, konstnärer och barnfamiljer. En ensam fotograf med stativ, en långfärdscyklist från Frankrike med hela bohaget fjättrat kring en billig cykel från ett varuhus. Jag vandrar långsamt, håller sandalerna i handen och låter tårna sjunka ner i sanden. Barnen springer upp och ner längs dynerna, leker tafatt längs strandkanten. Havet är kyligt, sanden varm.

Grenen – barnens paradis av sand

Solen går ner över Grenen i Skagen.
Solen går ner över Grenen i Skagen.

Det sägs att Grenen har långt över en miljon besökare om året. Ett sandlandskap utan motstycke i norden som ändrar skepnad från en dag till en annan. Kombinationen av sand, salt och sol skapar ett fantastiskt ljus som får varenda människa att slå sig ner i sanden och drömma om en framtid som konstnär. Det var också konstnärerna som satte Skagen på kartan, när det berömda konstnärskollektivet tog form vid slutet av 1800-talet och skapade grunden för det nordiska friluftsmåleriet.

Skagerak och Kattegatt möts runt en tunga av sand  på Grenen.
Skagerak och Kattegatt möts runt en tunga av sand på Grenen.

Så här mer än hundra år senare ser vi tillbaka på sekelskiftet med ett romantiskt skimmer framför ögonen. Vi lovprisar friheten, förundras konstnärernas kreativitet. Krøyer, Ancher, Johansen, Krogh när de höjer glasen i den berömda målningen Hipp Hipp Hurra! av Peder Severin Krøyer – missa inte filmen med samma namn, regisserad av Kjell Grede – men sanningen är förmodligen att livet i lilla Skagen var rätt hårt.

Vem som helst kan förstå att livet som konstnär måste har varit slitsamt. Hur kalla vintrarna var i de oisolerade husen när nordanvinden svepte in från Nordsjön. Alkohol och svek, pengatrassel och ett liv på krita. Marie Krøyer som lämnade sin man för Hugo Alfvén. Förbittringen, tårarna och sommarens alla fester.

Det går utmärkt att cykla ut till Grenen. Hyr en cykel eller ta med din egen.
Det går utmärkt att cykla ut till Grenen. Hyr en cykel eller ta med din egen.
Skagens fyr - Den grå fyren – är Danmarks näst högsta fyr, en meter lägre än Dueodde fyr på Bornholm.
Skagens fyr – Den grå fyren – är Danmarks näst högsta fyr, en meter lägre än Dueodde fyr på Bornholm.

Dansk design i Skagen

Tillbaka i centrum är kommersen en stark indikator på Skagens popularitet. Inredning, kläder och design i olika former som får gäster från när och fjärran att öppna plånboken för oemotståndlig design. Det är något speciellt med den danska designen. Avskalad, enkel, kanske lite tydlig. Danska Skagenklockor Skagen-Ure, möbler och kläder. Vitt, naturfärgat och praktiskt influerat av den tyska Bauhausskolan. Redan på 1400-talet gjorde sig Skagen känd som en handelsstad med kontakter över hela norra Europa. Fortfarande står handel för en betydande del av människors inkomst, men istället för fisk, salt och livsmedel kommer allt mer av intäkterna från turism och upplevelseindustrin.

Skagens konstmuseum

Bortsett från hamnen, Grenen och huvudgatan Sct Laurentii Vej som fått sitt namn efter kyrkan Sankt Laurentii som begravts i sand där enbart kyrktornet sticker upp ur sanddynerna – är Skagens konstmuseum ett måste under ett besök i byn. Här hänger världsberömda tavlor från två sekel med en romantiskt ton i klassiska danska salar. Tillåt dig själv att njuta för stunden. Stäng av mobilen, undvik klockan och låt minuter bli till timmar. Träng bakom målningens färger, in i människors liv och försök förstå hur Skagen såg ut vid slutet av 1800-talet. Även barn uppskattar konst och vackra målningar om man bara ger dem tid att reflektera. Och förstå.

Familjesemester på Brøndums Hotell

Är det något hotell man bör välja av historieskäl så är det Brøndums Hotell där Skagenmålarna höll till under storhetstiden. Den äldsta delen byggdes redan 1874 och fortfarande saknas toalett på några av de äldsta rummen. Köket är berömt för sin lokala stil och i högsäsong gör man bäst i att boka bord för att ens få plats på gästlistan. Vill du inte lyxa till det med hotellboende finns det gått om rum och lägenheter att hyra. Dessutom finns en rad olika stugor.

Missa inte en promenad på de smala gatorna i Skagen.
Missa inte en promenad på de smala gatorna i Skagen.
Fakta

Ta dig dit: Med båt från Göteborg till Fredrikshamn från 390 kronor/person och bil. www.stenaline.se Tåg/buss från Malmö via Köpenhamn-Aalborg-Fredrikshamn-Skagen.

Bil från Malmö via Öresundsbron, Själland, Fyn och Jylland. En resa på knappt 60 mil och en restid på nästan sju timmar. Vägtull omkring 1160 kronor www.viamichelin.com

Boende: Brøndums Hotell  Mirabel Skagen  Foldens Hotel & Cafe

Det finns gott om hus och lägenheter att hyra via Airbnb 

Äta: Skagens Fiskerestaurant  Brøndums Hotell  eller Ruths Gourmet

Missa inte: Skagen Antik & Design på Sdr Havnnevej 31 i Ålbæk

Grenen