Västkustens pärlor – sommar i Bohuslän

Bohuslän är mer än en plats på kartan. Det är en spegling av kustens själ. Ta med cykeln och följ havets ljus, från en by till en annan och stanna var du vill.

Stocken, Bohuslän.
Stocken, Bohuslän.

Som ett pärlband av oemotståndliga fiskesamhällen ligger Bohusläns byar på rad. Hit har människor lockats i hundratals år. För utsikten, fisket och luftens skull.

Hyr gärna en tandemcykel och cykla tillsammans med barnen på Sydkoster.
Hyr gärna en tandemcykel och cykla tillsammans med barnen på Sydkoster.

Från fastlandet tar vi båten till Sydkoster, en av två öar som utgör Kosteröarna, på gränsen till Kosterhavets nationalpark. Skepparen Rune Nilsson styr vant mellan kobbar och skär i något som många skulle kalla Sveriges vackraste skärgård. Rakt västerut bakom Skageraks djup och Hardangerviddas höjd återstår inget annat än vatten. Där tar oändligheten vid och fortsätter ända till Grönlands sydspets. Att cykla på Kosteröarna är en fantastisk upplevelse i högsommartid. Till skillnad från i för- och eftersäsong är allt öppet under sommaren.

Från Ekenäs är det drygt 4 km till Långegärde och sundet över till Nordkoster. Precis innan du lämnar Ekenäs finns en avstickare till badplatsen Rörvik som flera gånger utsetts till en av landets bästa badplatser. Bortsett från härligt bad finns också en snorkelled där du på egen hand kan följa en undervattensbana.

Snorkelleden på Sydkoster.
Snorkelleden på Sydkoster.

Kosters trädgårdar: Längs vägen mot Långegärde passerar vi Kosters Trädgårdar. En fantastisk besöksträdgård med restaurang, kursverksamhet och egna guidade turer. Slå dig ner i trädgården och njut av nybryggt kaffe eller restaurangens berömda slow-food. Till skillnad från traditionella lunchkrogar är Kosters Trädgårdar något helt annat. En måltid i tankens tecken där du i lugn och ro kan njuta av mat som lagats med kärlek.

– Det är inte tal om någon dyr gourmetmat eller att bojkotta snabbmat. Istället handlar det om inställningen till livet självt och att ta sig tid att njuta och glädjas tillsammans med andra, skriver Stefan och Helena von Bothmer i ett försök att sätta fingret på trädgårdens hjärta.

Väl i Långegärde kan man ta linfärjan till Nordkoster eller stanna på Sydkoster.

Vi provar en härlig räkmacka på Sundets Skaldjurskafé och blir alldeles häpna. Av både smaken (god), utsikten och sommarens bästa väder.

Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark som sträcker sig över knappt 40 000 hektar, en svindlande yta, i princip lika stort som 57 000 fotbollsplaner. För att vara nationalpark är det däremot inte alls stort. Sareks Nationalpark i Lappland täcker nästan 2000 kvadratkilometer (197 000 hektar) och Padjelanta rakt söderut 14 km² mer (198 400 hektar).

I Kosterhavet möts Östersjöns bräckta vatten och Atlantens saltvatten. Tillsammans med ett milt klimat ger Kosterhavet unika livsmiljöer för en rad olika arter som sälar och sjöfågel. Dessutom finns två korallrev i nationalparken, undervattensmiljöer man vanligtvis ser i varma vatten på det södra halvklotet. Missa inte ett besök på Kosterhavets Naturum.

Sommar när skärgården är som bäst. Fjällbacka.
Sommar när skärgården är som bäst. Fjällbacka.

Fjällbacka: Tillbaka på fastlandet tar vi bilen till Fjällbacka. Få platser berör lika mycket som Fjällbackas skönhet. Den pittoreska småbåtshamnen, de härliga små husen och de ljumma bakgårdarna. Vi strosar genom byn, blir stående vid en trädgård full av beundran och börjar prata med en man vid postlådorna. Mycket har hänt i Fjällbacka sedan han var barn. Pengarna har kommit och gått. Sommargästerna likaså. Men dyrare än nu har det aldrig varit förut. Fjällbacka är populärt.

Sofi Gummesson på Setterlinds Bageri i Fjällbacka.
Sofi Gummesson på Setterlinds Bageri i Fjällbacka.

Innan det blir kväll hinner vi bortom delikatessaffärerna. Köper bröd på Setterlinds Bageri. Ljuvligt LCHF-bröd med solrosfrön, linfrön, sesam, pumpafrön, mandel, hasselnötter, ägg och olja utan tillstymmelse till mjöl. Men vi kan inte hålla oss från att köpa kanelbullar.

Med ryggsäcken full av delikatesser, bröd och bullar från Setterlinds, ost och korvar från Fjällbacka Ost och Korv promenerar vi rakt genom byn och tar sikte på Kungsklyftan och det 74 meter höga Vetteberget. Väl på toppen slår vi oss ner på en filt och dukar fram en härlig sommarmiddag, flankerad av Fjällbackas skärgård och Väderöarna långt ute i väster.

Sakta går dagen mot kväll och solen sjunker mot horisonten. I en stuga någonstans där nere i byn sitter Camilla Läckberg och filar på ett nytt mord. Hoppas inte att det sker på Vetteberget.

Dagen efter fortsätter vi söderut längs havsbandet. Ibland med bil och ibland med cykel. Provar härliga sträckor till fots och kastar oss i havet likt en fisk så fort tillfälle ges. Tar kustvägen mot Hamburgssund, Hunnebostrand och stannar i Smögen. Äter räkor i hamnen och inser varför Västkusten kallas Bästkusten. Förälskad.

Fakta

Boende: Bortsett från hotell kan man också hyra prisvärda hus. Den stora familjen kan hyra två separata lägenheter i samma fastighet på Kyrkogatan 20 mitt i Smögen, 200 meter från havet. Pris från 5000 kr/våning och vecka. https://kyrkogatan20.wordpress.com

Hotell: Tänk på att hotell, vandrarhem och campingar ofta är fullbokade i högsäsong. Boka tidigt för att vara säker på att du verkligen får plats. Hotell Koster på Sydkoster är ett charmigt hotell bara ett stenkast från havsbandet.  Sea Lodge i Smögen ända nere vid kanalen,  Hotell Salt & Sill i Klädesholmen på Tjörn och Café Zanzibar Bed & Breakfast i Tjuvkil nära Marstrand där naturfotografen Annelie Utter gärna berättar om sina resor.

Hyra cykel på Kosteröarna: Du kan ta med egen cykel på Kosterbåtarna, men det kostar 70 kr. Annars kan du hyra cyklar i Ekenäs www.kostercykeln.com Missa inte: Kosters Trädgårdar, kurser, restaurang och besöksträdgård där du kan njuta av naturens under.  Naturrum vid Kosterhavet i Ekenäs

Båt till Kosteröarna: Med ”Kosterbåten” från Strömstad. Det finns långtidsparkeringar vid infarten till Strömstad (ta cykeln in), Hålkedalen, Strömstad gymnasium och Bojaren 40 kr/dygn. Det går parkeringsbussar in till stan. www.kosteroarna.com

Delikatesser i Fjällbacka: Setterlinds BageriFjällbacka Kött och Ost och Fjällbacka Fiskaffär.

Smögen
Familjens reseguide