Vinter i Asien – familjen Ehn Holmqvist lämnar Koh Lanta och flyger till Singapore

Under de senaste åren har vi valt att fly det svenska vintermörkret för några månader i värmen. Vi har haft vår bas på Koh Lanta men därifrån gjort utflykter till små thailändska paradisöar. Just i år kände vi att vi längtade efter något nytt. För hur härligt det än må vara med salta bad, svalkande pooler, lata dagar på stranden och rinnande glasstrutar så blir även det en vardag som behöver bytas ut ibland.

Familjen Ehn
Familjen Ehn Holmqvist lämnar Thailand och åker till Singapore.

Så hur kom då Singapore på tal? Jo, vi kollade helt enkelt vilka destinationer som hade direktförbindelser med vår närmaste flygplats Krabi. (För någon måtta på resandet får det ändå vara, vi har ju trots allt semester).

Att vi vuxna redan besökt denna fantastiska stad hör i och för sig inte till sammanhanget, eller jo lite, det förklarar varför vi inte lägger fokus på riktig storstadspuls eller shopping, eftersom vi redan gjord det för ca 10 år sedan med ryggsäckar på ryggen. I år ville vi testa det vi inte gjorde då, dels på grund av betydligt lägre resbudget (då) men kanske framför allt på grund av att vi då reste utan barn. Så nu tog vi tillfälle i akt och gick ”all in” på Singapores mest kända barnattraktioner och upplevelser. Bered er på ett högt tempo då tiden var knapp och upplevelserna många. Och viljor, ja det har vi fyra av i familjen, vilket också påverkar det höga tempot för att hinna göra alla till lags.

Skylinen i Singapore är enastående vacker.
Skylinen i Singapore är enastående vacker.

Efter en och en halv timmes flygtur från Krabi landade vi på Changi Airport i Singapore. Förväntan hos barnen gick nästan att ta på, veckor av prat och filmvisning om vad Singapore har att erbjuda. Var vi nära Jurassic Park? När skulle vi se alla höga hus? Skulle tunneln med hajarna dyka upp snart? Men på flygplatsen fanns kanske som bekant inget av ovan nämnda och första steget mot äventyret var att ta oss in till själva city och vårt hotell. Det finns flera sätt att ta sig in mot citykärnan och respektive hotell. Vi valde att ta MRT (tunnelbana) då vi hade hört och läst att det är ett enkelt och billigt sätt att resa inom Singapore. Och det är enkelt. Och billigt. En resa från flygplatsen till city kostar inte mer än 6 SGD för 2 vuxna. Barnen reste gratis.

MRT är ett bra sätt att ta sig runt i Singapore.
MRT är ett bra sätt att ta sig runt i Singapore.

Det går att köpa ett turistkort för MRT och buss, då får man resa obegränsat antal resor under 3 dagar för 20 SGD/person. Vid köp av singelresor kostar det ungefär 2 SGD/person.

Till barnens stora förtjusning trafikeras de flesta tågen med teknik och inte med en fysisk chaufför, vilket innebär att om man tar en plats längst fram i tåget kan man följa resan i tunnlarna från första parkett! Bara det var en upplevelse för de små.

Singapore är relativt dyrt att bo i (som turist). Det är svårt att hitta hotell till bra priser. Vi hade en tight budget med tanke på resans syfte (att se och uppleva många nöjesparker), vilket gjorde att vi valde att bo på ett mindre, enklare hotell som ligger på Balestier Road, två stationer ifrån Singapores turistkärna Orchard Road. Rummet var i minsta laget då det i princip bara bestod av en säng och ett litet skrivbord. Inget utrymme i övrigt. Men för oss fungerade det ändå utmärkt, i efterhand räknade vi ut att vi i snitt tillbringade max 2 vakna timmar på hotellrummet/dag, resterande sov vi eller befann oss ute på Singapores gator. Vi betalade ca 3000 svenska kronor för fem nätter. Summan av detta, det går att bo betydligt bättre och finare men då till ett högre pris.

Dag 1 Singapore – Universal Studios och Sea Aquarium. Planen för vår första dag var att besöka Sentosa Island, en konstgjord ö i Singapore. Ön är ett enda stort nöjescentrum med muséer, utställningar och nöjesparker. Sentosa har också konstgjorda stränder dit man kan åka om man tröttnar på storstadspulsen.

Bad på Sentosa Island.
Bad på Sentosa Island.

Vi tog MRT till närmsta station (Harbour Front) och gick till Sentosa genom deras Boardwalk. Det går också att hoppa på Sentosa Express, ett litet gratiståg som trafikerar Sentosa Island och Vivo City/Harbour Front (ett stort köpcentrum där MRT finns). Vi hade redan innan insett att hela Sentosa hinner vi inte uppleva den här gången, långt ifrån. Vi valde att köpa inträde till Sea Aquarium och Universal Studios. Ett endags-pass hos Universal Studios kostar 74 SGD för vuxen samt 54 SGD för barn (4-12 år), då ingår alla attraktioner i parken. Sea Aquarium kostar 32 SGD för vuxen och 22 SGD för barn (4-12 år).

Vi började med Sea Aquarium, till femårige Viggos stora glädje. Detta är en upplevelse för både stora och små, alla som tycker om vad havet har att erbjuda. Höjdpunkterna var sjökossorna och de stora Manta Rays. Även tunneln man gick igenom där det simmande hajar ovanför var imponerande och barnen tittade storögt och kunde med handen ”känna” på hajarna.

De stora rockorna - Manta Ray - importerade stort på femårige Viggo. Foto: Resorts World Sentosa.
De stora rockorna – Manta Ray – importerade stort på femårige Viggo. Foto: Resorts World Sentosa.

Efter Sea Aquarium gick vi (läs; sprang vi efter barnen) med förväntansfulla steg vidare till Universal Studios. Förhoppningen var att få se en Indonomius Rex eller T-Rex. På väg till Jurassic Park passerade vi Alex, Gloria, Melman och Marty från Madagaskar. Stella, tre år, var väldigt fascinerad och vi fick åka på en båttur tillsammans med figurerna. Därefter kom vi till landet ”Far Far Away”, där träsktrollet Shrek bor tillsammans med sin Fiona. Här fick vi gå in i slottet och se en film i 3D, biostolarna skakade och det kom drakar flygandes mitt framför ansiktet. Barnen skrattade hejdlöst, vi vuxna blev åksjuka och illamående…

Underhållande filmer som barnen älskar. Foto: Resorts World Sentosa.
Underhållande filmer som barnen älskar. Foto: Resorts World Sentosa.

Och sen, där längst bort i parken tronande entrén upp sig, och musiken från filmen dånade i högtalarna. Vi var äntligen framme vid Jurassic Park. Här fick vi åka karuseller i form av flygande dinosaurier och en tur på floden genom Jurassic Park. Dagens höjdpunkt för dinosauriedyrkaren Viggo.

The Last World Jurassic Park Rapids. Foto: Resorts World Sentosa.
The Last World Jurassic Park Rapids. Foto: Resorts World Sentosa.

Universal Studios innehåller fler ”områden” än de vi besökte men på grund av tidsbrist samt att vi anpassade dagen efter barnens ålder och önskemål så valde vi bort bland annat Transformers och SCI-FI City (Viggo åkte karuseller som tillhörde Transformers men i övrigt höll vi oss till Madagaskar, Shrek och Jurassic Park).

Universal Studios är en relativt liten park (till ytan) och det är lätt att få ett helhetsintryck. Det var enkelt att dela upp sig i familjen för att sedan snabbt mötas upp igen då parken upplevs som kompakt, i positiv bemärkelse.

Nu reste vi med barn i åldrarna tre och fem år men vi är övertygade om att Universal Studios har något att erbjuda för alla. De flesta åkattraktioner kräver viss längd på personen för att få åka. Vår lilla Stella fick stå bredvid flertalet gånger då hon inte nådde upp till de antal centimeter som krävdes. Det hjälpte inte att hon åkte med någon vuxen. På Universal Studios hemsida kan man läsa om vilken längd som gäller för vilken attraktion. Ett stort plus är dock att alla åkattraktioner ingår i entrépriset.

Och maten då? Jo, det finns gott om mat att välja på i parken. Men tyvärr (säger vi vuxna) så är det som i de flesta nöjesparker, mest ”skräpmat” i form av hamburgare, pommes och korv. Hamburgarna som vi beställde smakade fint men vi måste erkänna att vi saknade alternativ till de ”klassiska nöjesparksrätterna” (barnen är dock noga med att poängtera att maten var utmärkt och det fanns inget de saknade….).

Skulle vi rekommendera andra att besöka Universal Studios och Sea Aquarium på Sentosa Island? Absolut, ingen tvekan om den saken. Det enda vi skulle ha gjort annorlunda är att stanna någon dag till för att hinna se mer av vad Sentosa har att erbjuda.

Fakta

Tips: Besök parken en vardag för att minimera risk för långa köer. Vi besökte parken en onsdag och det var knappt några köer till attraktionerna.  Det finns barnvagnar/sulkys att hyra för den som inte har någon egen med sig.

Valuta: Singapore dollar. 1 SGD – 6,46 SEK (Forex 160419).

Universal Studios   Resorts World Santosa

Sentosa Island, Singapore.