Vinter i Florida – familjen Wickander lämnar kylan för att tillbringa vintern i Florida, USA.

Vi lämnar Skandinavien just som termometern kryper under minus tio. För att slippa en jobbig transfer till flyget som lyfter från Kastrup tidigt på morgonen efter har vi valt att checka in på ett hotell på flygplatsen. Dyrt, men väl värt varenda krona eftersom barnen (4 och 6 år) då kan sova lite längre på morgonen.

Efter en lång flygning till Miami checkar vi in på ett hotell nära flygplatsen. Barnen plaskar i den uppvärmda poolen på Sheraton Miami Airport hotell, medan jag plockar ut hyrbilen som vi förbokat i Sverige. Vi har planerat att åka upp till Orlando först dagen efter och barnen hinner med ett rejält morgondopp i poolen innan vi packar väskorna i bilen och kör norrut. Totalt tar resan mellan Miami och Orlando omkring tre timmar.

Klassiska fyrverkerier lyser upp himlen om kvällarna.
Klassiska fyrverkerier lyser upp himlen om kvällarna.

Redan vid planeringsbordet hemma i Sverige hade vi bestämt oss för att avvakta i några dagar innan vi kastar oss över Disneys olika parker. Framförallt för att komma in i dygnsrytmen och för att barnen ska orka vara uppe lite senare på kvällarna. Men redan efter första natten är hela familjen taggad för att se sig omkring i Disneys magiska värld. Vi bestämmer oss för att besöka Disney Springs, det som tidigare kallades för Disney Downtown, ett slags shoppingstråk utanför parkerna med gratis parkering och fritt wifi. Här kan man utan svårigheter spendera en halvdag i affärer som Orlandos största Disney Store, en tuff Legobutik eller varför inte kika in i butiken där man gör Mimmifigurer av karamelliserade äpplen. Personligen uppskattar jag några av de häftigaste restaurangerna, Planet Hollywood, T-rex eller Rainforest Cafe. Dessutom finns bio, bowling och en hel del barer för de vuxna.

Entrébiljetter till Walt Disney World. 

Vi köper biljetter till parkerna strax utanför entrén eftersom många servicecenter tar extra betalt för ospecificerad service. Processen går väldigt snabbt och vi bestämmer oss för att satsa på en fem dagars baseticket, vilket innebär att vi kan besöka en park om dagen (max fem dagar) under två veckors tid. Vi är sugna på en mer omfattande biljett, men känner samtidigt att det är lite väl entusiastiskt att tro att barnen orkar besöka mer än en park om dagen. Dessutom behövs vilodagar. Priserna varierar stort och blir naturligtvis billigare ju längre du stannar. En endagarsbiljett kostar exempelvis 99 dollar per vuxen, medan en femdagars biljett kostar 275 USD. Om du planerar att uppdatera en biljett bör du göra det på den näst sista dagen som biljetten är giltig. Då slipper du tilläggen och behöver bara betala mellanskillnaderna mellan olika dagspass. På alla priser tillkommer dessutom en serviceavgift på sex procent.

Walt Disney World Orlando. Även om vår familj har valt att åka hit under den så kallade lågsäsongen så är det fullt fart på attraktionerna.  På de mest populära attraktionerna eller karaktärsmötena är det en väntetid på mellan 30-45min (90-120min högsäsong). Man bör vara väl förberedd på vad man egentligen är ute efter, åkattraktioner, shower, möta karaktärer eller rent av bara njuta av atmosfären. För även om man bara väljer att fokusera på en av dessa är det svårt att hinna med allt på en dag. Till sin fördel har man i alla fall en möjlighet till ”Fastpass” som ger företräde till tre olika åkattraktioner om dagen.

Animal Kingdom. En lummig och trevlig park som fokuserar på djur i olika världsdelar. Här kan du komma riktigt nära vilda djur från Afrika genom att ta en mysig Safaritur med Jeep eller gå en häftig trekking-tur genom den asiatiska djungeln.  Är man ute efter magkittlande upplevelser så rekommenderas ”Expedition Everest” som är en hissnande berg & dalbana som får adrenalinet att pumpa i kroppen oavbrutet. Vi hade turen att fylla autografblocket (måste köpas till barnen) med Pocahontas, Tarzan, Baloo och Kung Louie. Vi tog också del av en trevlig musikalshow på temat ”Finding Nemo”  under 40 min innan det var dags för middag på ”Rainforest Cafe” som är en kaxigt inredd snabbmatsrestaurang med regnskogstema där vilda djur då och då skräms upp av ett hiskeligt oväder vilket får barnen att jubla. Räkna med 20-30 USD för en huvudrätt och omkring 10 USD för en rätt på barnmenyn. Missa inte att förboka restaurangen som snabbt blir fullbokad.

Epcot. En park som vi från början inte hade tänkt att besöka då vi misstänkte att den skulle tilltala äldre barn. Så här i efterhand är vi glada att vi ändrade oss eftersom Epcot var den vackraste parken i Orlando. Vid entrén möts man av ett blandat utbud av framtidsvisionära byggnader och rymdinspirerade attraktioner och efter att ha lämnat den första delen bakom sig får man njuta av ett promenadstråk runt en trevlig sjö där man får möta mat och kultur från världens alla hörn. Att sitta och avnjuta ett glas vin i Frankrike för att 5 minuter senare äta sushi i en japansk Pagoda är en härlig upplevelse. I attraktionsspåren kan vi varmt rekommendera ”Test Track” som självaste Chevrolet är med och sponsrar. Här får du möjlighet att designa ett eget fordon virtuellt och sedan provåka vrålåket på en bana.  Missa inte fyrverkerierna som parken arrangerar varje kväll vid niosnåret.

Rymdarkitektur på Epcot i Orlando.
Rymdarkitektur på Epcot i Orlando.

Hollywood Studios. En park för den genuint filmintresserade besökaren med verkligt uppbyggda gator från serier vi minns från tv. Indiana Jones har naturligtvis en egen stuntshow som man bara måste kolla på. För vår egen grabb Anton (4år) stod Jedi-träningen högt i kurs. Missa inte att skriva upp er på Jedi-träningen så fort ni passerar entrén eftersom det snabbt blir fullt i startfältet. Både Elsa & Anna och Ariel hade mysiga shower i flickornas tecken, liksom en häftig 3D-show av mupparna. Bland attraktionerna är StarTours en favorit där roboten i StarWars, CP3O kör en cool simulator med besökarna. Vi gillade också Toy Storys Midway Mania som var en populär åktur för hela familjen där man sköt på massa olika ting i 3D- format. Även Hollywood Studios bjuder på ett par förstklassiga kvällsshower med Dans på Hollywood Boulevard innan skymningen och en beryktad ljusshow som tar fart framåt stängningsdags.

Barnen älskar Jedi-träningen på Hollywood Studios.
Barnen älskar Jedi-träningen på Hollywood Studios.

Magic Kingdom. Den största, den bästa och framförallt den mest besökta parken av dom alla. Helt klart ett måste. Här möts man redan vid ingången av en kram från Mimmi, Pluto eller någon annan av de klassiska figurerna till bakgrunden av det klassiska ”Cinderella Castle”. Överallt bjuds barnen upp tills dans och njuter av mäktiga parader, shower och härliga attraktioner. Missa inte den ”Magiska Paraden” som genomförs varje dag klockan tre. De blir snabbt fullt längs paradgatan så det är inte fel att vara på plats tidigt och köa en bra stund innan klockan tre. I karaktärsjakten hittade vi naturligtvis alla de sköna prinsessorna från Disneys sagor, Elsa & Anna och många, många fler som gjorde att autografblocket snabbt tog slut. När det gäller mat i Magic Kingdom så vimlar det av olika ställen där maten kostar 10 – 20 USD. Vill man däremot sitta ner på en bättre restaurang så är det inte fel att boka detta i förväg.

Det vimlar av kända sagofigurer på Magic Kingdom i Orlando.
Det vimlar av kända sagofigurer i Orlando.

Text: Mikael Wickander.

Fakta

Glöm inte att ladda ner Appen My Disney Experience, här får du schema på underhållningar, kan läsa om shower och attraktioner och dessutom ladda in dina Fastpass+ önskemål till morgondagen.

Tänk på att använda Fastpass+ företrädena på attraktioner och karaktärsmöten. Det är dumt att förbruka fastpassbiljetter på olika former av underhållning eftersom de salongerna sällan blir fulla. Vill man överraska barnen med att gå på restaurang där exempelvis Askungen och Nalle Puh serverar middagen bör man boka detta långt i förväg eftersom de attraktionerna är väldigt populära. Dessutom ganska dyra.

Barnvagn: Det går att hyra barnvagn vid ingången till samtliga parker (15 USD för en enkelvagn och 31 USD för en dubbelvagn).