Vinterhelg i Göteborg – om barnen själv får välja

 

Västkusten är för många synonymt med sommaren och sköna dagar vid havet. Även vintertid är Göteborg ett utmärkt resmål som bortsett från shopping också erbjuder mängder med attraktioner som är öppna sju dagar i veckan. Vi  checkar in på centrala Radisson Blu Scandinavia och låter spännande promenader i centrum bli härliga stunder att minnas.

Välj ett centralt hotell och njut av Göteborgs stadskärna.

Med sitt centrala läge vid slussplatsen, precis på andra sidan vattendraget vid Drottningtorget, centralstationen och Nordstan är Radisson Blu Scandinavia en utmärkt bas för att upptäcka Göteborg till fots. Härifrån är det nära till shoppingområdena i Nordstan, avenyn och Hagas avslappnade butiker längs Haga Nygata.

Stora dubbelrum där soffan lätt förvandlas till två extra bäddar. Radisson Blu Scandinavia.

Asiatisk mångfald på Moon Thai Kitchen

Redan första kvällen har vi siktat in oss på en populär asiatisk krog vid sidan om Avenyn. Moon Thai Kitchen på Kristinelundsgatan nio är ingen vanlig asiatisk krog i lunchmatsklassen.

Här är det fullt ös ändå från det att vi kliver in genom ytterdörren till dess att vi lämnar restauranger flera timmar senare. Barnen älskar Moon Thai Kitchen och hittar små detaljer som påminner om trevliga resor till Thailand. Maten är bra och vi vuxna skrattar åt skyltar som både här och där gör matupplevelsen fullständig. Även om konceptet prövats förut, inte minst på thaikrogen Koh Phangan på Skånegatan i Stockholm känns restaurangen lekfull, mysig och smått galen. Glöm inte att boka bord om du inte vill vänta i dörren.

Universeum är öppet 365 dagar om året.

En hel dag på Universeum

Att inbilla sig att det räcker med ett par timmar på fantastiska Universeum är att lura sig själv grundligt. Bara regnskogen, där man promenerar omkring bland hängbroar, vattenfall, fjärilar och mängder med småfåglar som flyger fritt över trädkronorna kan sysselsätta vilken familj som helst i åtminstone en hel förmiddag.

Man kommer riktigt nära både fåglar och groddjur i regnskogen.

Universeums magiska regnskog är en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog, alltså en neotropisk regnskog (en regnskog som är lokaliserad till Syd- och Centralamerika, de mexikanska slättbygderna, de karibiska öarna och södra Florida) där värmen, fukten och djurlivet slår emot oss som en vägg. Vintertid är de stora glaspartierna täckta med kondens då skillnaden mellan värmen inomhus och kylan utomhus får glasrutorna att svettas. Barnen älskar djurlivet och kan tillbringa tjugo minuter vid en spännande fågel som larvar sig inför kameran. Missa inte Kapokträdet, Sengångarberget, Kanjonen och Flodtemplet vid sidan om utställningar om rymden, Explora, Teknoteket och ormsatsningen ”Dödliga skönheter”.

Fantastisk regnskog bakom glas på Universeum.

Söndagsutflykt till härliga Haga

Det tar inte mycket mer än en halvtimme är promenera från Centralstationen och Drottningstorget till Haga Nygata där trevliga hipsterbutiker ligger på rad. Vi smiter in på Haga Trätoffelfabrik och Läderaffär och kan knappt komma därifrån. På en minimal yta (det är trångt så man känner sig som en jätte i alldeles för små kläder) är vackra träskor, skinnväskor, linkläder och läderdetaljer staplade från golv till tak. Både barn och vuxna hittar mängder med detaljer att köpa, äkta klassiskt svenskt hantverk i toppenkvalitet.

Hade jag haft gott om pengar hade jag definitivt köpt både en väska, en skjorta och en helt galet snygg plånbok. Men jag behåller istället min gamla börs och lägger pengarna på lunchmat tvärs över gatan på restaurang Hemma Hos. Haga Trätoffelfabrik kommer jag absolut att återvända till. Åtminstone för att njuta av riktigt svenskt hantverk.

Som turist är det ett måste att åka spårvagn i Göteborg.

Fakta:

Hotell Radisson Blu Scandinavia  Tfn 031-758 50 00.

GPS: N57°42´23” E11°58´20”.

Moon Thai Kitchen  på Kristinelundsgatan 9 tfn 031-774 28 28.

GPS: N57°41´57” E11°58´32”.

Universeum  Tfn 031-335 64 50 info@universeum.se har öppet 365 dagar om året mellan klockan tio och sex. Dagsbiljett kostar 180 kronor per vuxen och 125 kronor för barn (3-16 år). Barn under 3 år går in gratis. Familjebiljett (två vuxna och max tre barn) kostar 575 kronor. GPS: N57°41´44” E11°59´21”.

Haga Trätoffelfabrik  Tfn 031-711 97 11. Haga Nygata 19.

GPS: N57°41´54” E11°57´26”.

Bistro Hemma Hos Tfn 031-13 40 90. Haga Nygata 12.

GPS: N57°41´54” E11°57´26”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Familjens reseguide