Weinheim i Tyskland – ett utmärkt stopp på väg söderut

Långa resdagar genom Tyskland är tröttande för både barn och vuxna. Boka in en övernattning i tyska Weinheim, knappt en timme rakt söder om Frankfurt am Main och njut av en härlig kväll bland bergstoppar, sextonhundratalsgränder och uteserveringar.

Den vackra kyrkan Sankt Laurentius ligger centralt vid den gamla marknadsplatsen.

Att hitta trevliga övernattningsstopp i Tyskland är en spännande utmaning vid varje resa söderut. Vi undviker konsekvent boenden längs Autobahn och försöker istället att hitta nya spännande byar att besöka bara några minuter från motorvägen. Weinheim i södra Tyskland är en nyupptäckt favorit. En liten stad med mycket charm, härliga promenadstråk och fantastisk arkitektur. Hotell Goldener Pflug är ett prisvärt alternativ mitt i byn.

Stadsrundtur i gamla stan

Efter att ha suttit stilla i bilen i knappt sju timmar är det skönt att komma ut och springa av sig stelheten. En stadsrundtur i gamla stan (utan guide gudbevars) är perfekt för både barn och vuxna. Dessutom är smågatorna optimala för barnspring då gatorna är snudd på bilfria. Börja vid den gamla marknadsplatsen (Marktplatz) som idag stoltserar med en rad trevliga uteserveringar och strosa ner mot muséet innan du viker ner på tvärgatorna österut.

Härliga promenadstråk i gamla stan.
Det finns mängder med uteserveringar kring den gamla marknadsplatsen.

Vindlande gator med fyra, fem hundra år gamla hus

Weinheim är känd för sin fantastiska arkitektur. Korsvirkeshus från 1500- och 1600-talen, det gamla apoteket Löwenapotheke, Sankt Laurentiuskyrkan, rådhuset, slottsparken och de gamla garvarkvarteren. Bra exempel på välbevarade hus som en gång tillhört framstående garvare i Weinheim hittar du på Gerbergasse 5 och 14, Lohgasse 5, Quergasse 1 och Münzgasse 8.

Vackra hus från 1500- och 1600-talen.

Två slott på topparna kring Weinheim

Staden har länge förknippats med slotten Wachenburg och ruinerna av Windeck. Två härliga utflykter (det går utmärkt att vandra ända upp till slotten) eller fantasieggande historiska tillbakablickar till en helt annan tid. Slottet Windeck är numera enbart ruiner, men byggdes ursprungligen för att försvara klostret Lorsch och förstördes under slutet av 1700-talet.

Slottet Wachenburg däremot ligger högt upp på Wachenberg Hill och byggdes mellan åren 1907 och 1928 som en dåtidens konferensanläggning med makalös utsikt över landskapet runtomkring.

Härligt lugn i slottsparken

Missa inte en promenad i slottsparken. De enorma gräsytorna passar utmärkt till både picknick och barfotaspring. Det finns dessutom en härlig damm mitt i parken som brukar locka mycket fåglar.

Vackra blommor i slottsträdgården.

Ta en morgonpromenad i parken strax efter frukost innan det är dags att packa bilen full med väskor och fortsätta resan söderut.   

Ta en morgonpromenad i slottsparken.

Boende:

Hotel Goldener Pflug, Obertorstraße 5, Weinheim. Tfn +49 (0) 6201 9028 0.