Zipline på Kungsbygget högst upp på Hallandsåsen

Tänk dig att klättra högt upp i ett torn, fästa klätterselen i en vajer och glida nerför sluttningen i sjuttiofem kilometer i timmen. Häng med på zipline i Kungsbygget.

Det kittlar lite extra i magen när man klättrar uppför brandtrappan till det höga tornet högst upp på Kungsbygget på Hallandsåsen mitt mellan Skåne och Halland. Vi är drygt tjugo personer som fått lift med en militärlastbil till toppen av den gamla skidanläggningen. Det är tyst och sammanbitet och alla tittar nervöst på varandra. Egentligen är det bara barnen som provat zipline förut. Vi vuxna är nybörjare hela gänget.

– Sådär, nu sitter ni fast ordentligt. Nu är det bara att kasta sig utför, säger guiden Filip precis innan jag och Kalle kastar oss utför avsatsen och tar sikte på den 740 meter långa ziplinebanan.

Spända barn innan zipline-åket.
Spända barn innan zipline.
Hilda (8) kastar sig rakt ut i luften utan att tveka.
Hilda (8) kastar sig rakt ut i luften utan att tveka.

Det går blixtsnabbt till en början och farten ökar successivt mest hela tiden. Jag försöker att snurra runt, men hamnar hela tiden med ryggen i färdriktningen. Kalle (12) tjuter av glädje och vinden piskar i ansiktet, precis som i slalombacken under vintern. Trots farten är ziplineturen över på några minuter. Så mycket väntan för två minuter i fartvinden.

Ändå hinner vi inte få av oss selen förrän barnen vill upp igen. Upp och ner. Upp och ner.

Kungsbyggets 740 meter långa zipline imponerar på både barn och vuxna.
Kungsbyggets 750 meter långa zipline imponerar på både barn och vuxna.

Tre biljetter i taget, 180 kronor åket. (Om man köper tjugo biljetter på en gång kostar varje biljett dryga 46 kronor) Fem biljetter kostar 260 kronor.

Alla kan åka zipline. Om man väger 30 kg eller mer.

Fördelen med zipline är att alla kan åka. Arrangemanget består av en uppspänd vajer (det finns två banor på Kungsbygget, en på 640 meter med en fallhöjd på 60 meter och en annan på 740 meter med en fallhöjd på 70 meter. Båda ziplinebanorna startar på höga plattformar i trä, tretton respektive sju meter rakt upp i luften. För att ta sig upp till toppen används en ombyggd terrängbil 40, en militärlastbil som är omöjlig att stoppa i terrängen. För att få åka zipline måste du väga mellan 30 och 120 kg.

Sommarroder på Kungsbygget

Det går sakta till toppen av Kungsbygget längs riktigt branta passager. Vi sitter en och en i rodeln (det går att sitta två personer i varje rodel) och vi dras uppåt av en helt vanlig skidlift. På toppen krokas rodeln av automatiskt och vi susar över krönet i stillsamt tempo innan backen får rodeln att rusa. Det är skitkul och det går stundtals riktigt fort. Fördelen med rodeln är att man själv bestämmer farten. Med hjälp av ett hastighetsreglage kan man själv bromsa eller öka farten.

– Fantastiskt kul, säger Hilda (8). Kan vi åka hela dagen?

Full fart i backen.
Full fart i backen.
Hilda (8) åker sommarrodel på egen hand.
Hilda (8) åker sommarrodel på egen hand.

Sommarrodelbanan är totalt 935 meter lång och slingrar sig genom den vackra sköna tall- och blandskogen. För att få åka sommarrodel ensam måste man vara minst åtta år gammal (barn från två år får åka tillsammans med vuxen). Totalvikten för varje rodel är maximalt 150 kg.

FAKTA:

Hitta hit:

Kungsbygget ligger på Hallandsåsens nordsluttning 70 km från Helsingborg och 50 km från Halmstad. Från E4:an söderifrån: Tag avfart 71 och följ gamla E4:an till Örkelljunga. Sväng vänster på väg 24 mot Laholm och fortsätt i 12 km. Skyltning ”Kungsbygget” finns utmed väg 24. Från E6:an norrifrån: Sväng av E6:an på avfart 41 Mellbystrand. Fortsätt längs väg 24 förbi Laholm, mot och genom Våxtorp. Omkring 8 km söder om Våxtorp ligger Kungsbygget på höger sida. www.kungsbygget.se

Biljettpriser: 60 kronor per enkelbiljett, 260 kronor för fem biljetter och 925 kronor för 20 biljetter. Sommarrodeln kostar en biljett per åk och zipline tre biljetter per åk.

Öppettider: Dagligen mellan klockan 10:00-20:00. Tänk på att det kan bli ordentliga köer i högsäsong. Kungsbygget accepterar kort, både Visa och Mastercard.

Äta: INEZ på åsen serverar mat och fika precis vid sommarrodelbanan. Dessutom finns glass, frozen yoghurt och sagolika kakor. www.ineztradgard.se

Kungsbygget, Hallandsåsen